Η μάχη της Σαγκάης: Μάζες από ερείπια, θυσία και πόνος (Β’ Μέρος)

Η παραπάνω σκληρή φωτογραφία έχει μείνει στην ιστορία ως “ματωμένο Σάββατο” και δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1937. Απεικονίζει ένα μωρό που κλαίει μέσα στα ερειπωμένα ερείπια του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Σαγκάης.

Προκάλεσε ένα παγκόσμιο “παλιρροιακό κύμα συμπάθειας” διεθνώς και κυρίως Αμερική. Η εικόνα αναπαράχθηκε ευρέως για να δοθούν δωρεές ανακούφισης στην Κίνα.

Από τα τέλη Αυγούστου του 1937 και για 2 εβδομάδες, οι δύο πλευρές αναλώθηκαν σε σκληρές κατά μήκος της ακτογραμμής. Οι Ιάπωνες κονιορτοποίησαν τις κινεζικές φρουρές με σκληρό βομβαρδισμό. Παράδειγμα αποτέλεσε η παρακείμενη πόλη Μπαοσάν, όπου ο Τσιάνγκ Και Σεκ διέταξε την 98η Μεραρχια να υπερασπιστεί την πόλη που ήταν περικυκλωμένη από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Το μπαράζ του ιαπωνικού πυροβολικού μετέτρεψε την πόλη σε ερείπια . Τηλεγράφημα του 3ου Τάγματος του 583ου Συντάγματος ανέφερε ότι “περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία εχθρού διέλυσαν την ανατολική πύλη της πόλης μαζί με περισσότερα από 100 αεροσκάφη” . Στις 6 Σεπτεμβρίου η Μπαοσάν έπεσε. Ολόκληρη η κινεζική δύναμη εκτός από έναν στρατιώτη, κειτονταν νεκρή.

Η σκληρή μάχη της Λουοντιάν έπειτα με 300.000 Κινέζους και 100.000 Ιάπωνες κέρδισε την προσωνυμία “μύλος σάρκας και αίματος”. Παρά την κινέζικη αριθμητική υπέροχη οι Ιάπωνες υπερειχαν σε ισχύ πυρός και διέλυσαν κάθε αντεπίθεση.

Σε μια άλλη πόλη, στη Ντάτσανγκ, οι Ιάπωνες ενεπλεξαν 700 πυροβόλα και 150 βομβαρδιστικά. Πολλές φορές, κάθε ύψωμα άλλαζε χέρια 5 φορές την ημέρα. Ο Ιαπωνικός στρατός προχώρησε μόλις 5 χιλιόμετρα από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου. Μετά απο αιματηρό αγώνα 40 ημερών οι Ιάπωνες επικράτησαν και πλέον η Σαγκάη ήταν θέμα χρόνου να πέσει.

Οι Κινέζοι σταδιακά υποχώρησαν έχοντας φτάσει στα φυσικά και ψυχικά τους όρια. Στη βόρεια όχθη του ποταμού Suzhou, 400 υπερασπιστές του 88ου Τάγματος αποφάσισαν να πέσουν μέχρι ενός για να καλύψουν τον υπόλοιπο στρατό που υποχωρούσε, όπως και έγινε, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.

Οι προελαυνοντες Ιάπωνες στρατιώτες, που είχαν δείξει σπουδαία μεθοδικοτητα και μεγάλο ηρωισμό, τελικά εισήλθαν στην πόλη 27 Νοεμβρίου.

ΕΠΑΛΞΗ

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *