Στη Σόφια άλλαξαν 3 φορές τη θέση του σταθμού για να μην μετακινήσουν αρχαία (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ)

Πριν μερικά χρόνια κατασκευάζοντας το Μετρό στο κέντρο της Σόφιας ήρθε στο φως ο decumanus maximus της Αρχαίας Σερδικής και γύρω από αυτόν τον κεντρικό οδικό άξονα της αρχαίας πόλης, καταστήματα, σπίτια, πλατείες δημόσια κτήρια. Σε κλίμακα κάτι αντίστοιχο με τον αρχαίο αστικό ιστό που βρέθηκε στον Σταθμό Βενιζέλου, αλλά στη Βενιζέλου βρέθηκαν εκτός από τον decumanus maximus κάτω από τη σημερινή Εγνατία και ο κάθετος προς τη θάλασσα δρόμος (ο cardo) κάτω από τη σύγχρονη Βενιζέλου και το οκτάπυλο που σηματοδοτούσε τη διασταύρωση των δύο δρόμων.

Οι Βούλγαροι στη Σόφια αφού ολοκλήρωσαν τις ανασκαφές άλλαξαν τρεις φορές τη θέση του σταθμού του Μετρό προκειμένου να μην μετακινήσουν και να μην καταστρέψουν τίποτε από το αρχαίο ιστορικό τους κέντρο! Το 2013 ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο αρχαιολόγος δρ Mario Ivanov ο επικεφαλής ανασκαφέας της αρχαίας Σερδικής προσκεκλημένος από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και παρουσίασε το καταπληκτικό αυτό εύρημα και τις λύσεις που έδωσαν για να διασωθεί επί τόπου.

Οι αρχαιότητες σε χαμηλότερη στάθμη στην κεντρική πλατεία της Σόφιας, αφού συντηρήθηκαν και διαμορφώθηκαν προσβάσεις σε αυτές, καλύφτηκαν με ένα καμπύλο υαλοδικτύωμα μεγάλης επιφάνειας μπροστά από το Κοινοβούλιό τους. Οι επιβάτες περπατούν πάνω στον decumanus maximus για να πάρουν το Μετρό. Οι δύο στάσεις του Μετρό ονομάζονται Serdica I και Serdica II. Δίπλα στη στάση του Μετρό κατασκευάστηκε το Μουσείο του Μετρό.

Οι αρχαιότητες της πόλης έχουν ενταχθεί πλήρως στη σύγχρονη ζωή των κατοίκων της Σόφιας. Ούτε όπως οι Βούλγαροι, λοιπόν, δεν μπορούμε να το κάνουμε με τον Σταθμό Βενιζέλου! Οι γείτονές μας οι Βούλγαροι μας έβαλαν τα γυαλιά!

PARALLAXI

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *