Η τελευταία επέλαση του Αμερικανικού ιππικού… 16 Ιανουαρίου 1942

Το αμερικανικό ιππικό έχει συνδεθεί για τους περισσότερους με τις ταινίες του Χόλιγουντ όπου οι ιππείς εξορμούσαν με περίστροφα, καραμπίνες και σπάθες κατά των Ινδιάνων. Υπήρξε όμως και μια περίπτωση που οι Αμερικανοί εξόρμησαν αλά Χόλιγουντ στην πραγματικότητα και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ιππικό, όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θεωρείτο όπλο παρωχημένο. Ο Αμερικανικός στρατός, ο πλέον μηχανοκίνητος μεταξύ των εμπολέμων, διατήρησε ελάχιστα έφιππα συντάγματα. Ένα από αυτά ήταν και το 26ο Philippine Scouts.

Το 26ο Σύνταγμα συγκροτήθηκε το 1922 στις Φιλιππίνες. Οι άνδρες του ήταν Αμερικανοί και Φιλιππινέζοι. Στις αρχές του 1941 το σύνταγμα 837 άνδρες. Διέθετε ίλη πολυβόλων, αλλά όχι όλμους, ούτε αντιαρματικά. Όταν μετά το Περλ Χάρμπορ οι ΗΠΑ εισήλθαν στον πόλεμο, το 26ο στάθμευε βόρεια της Μανίλα με εξαίρεση την Ίλη F που βρισκόταν νότια της Μανίλα.

Ο όγκος του 26ου ενισχυμένος με μονάδες πυροβολικού αντιμετώπισε τους Ιάπωνες εισβολείς στη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων, χάνοντας σε πέντε ημέρες αγώνα το ¼ των ανδρών του και το ½ των ίππων του. Σταδιακά το σύνταγμα υποχώρησε με τις λοιπές μονάδες του στρατηγού Μακ Άρθουρ προς το Μπαταάν.

Η Ίλη F υπό τον υπολοχαγό Έντουιν Ράμσεϊ βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση. Έτσι διατάχθηκε να εξασφαλίσει το χωριό Μορόνγκ το οποίο η αμερικανική διοίκηση πίστευε πως οι Ιάπωνες δεν είχαν ακόμα καταλάβει. Είχει όμως κάνει λάθος…

Επέλαση

Ο Ράμσεϊ οδήγησε τη ίλη του προς το χωριό. Πριν εισέλθει όμως αποφάσισε να εκτελέσει αναγνώριση. Έτσι κινήθηκε ο ίδιος με έναν ουλαμό δυνάμεως 27 ανδρών προς το κενό εχθρού, υποτίθεται, χωριό. Έντρομος ο Αμερικανός υπολοχαγός διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια πως το χωριό ήταν γεμάτο Ιάπωνες στρατιώτες.

Χωρίς να χάσει το θάρρος του, εκμεταλλευόμενος τον αιφνιδιασμό των Ιαπώνων που το τελευταίου που περίμεναν να δουν ήταν αμερικανικό ιππικό, διέταξε τους άνδρες του να επελάσουν! Οι Αμερικανοί ιππείς είχαν παραδώσει τις σπάθες τους από το 1934. Έτσι η επέλαση εκτελέστηκε από τους ιππείς με πιστόλια Colt…

Αμερικανοί και Φιλιππινέζοι εφόρμησαν ουρλιάζοντας προκαλώντας πανικό στους Ιάπωνες που το έβαλαν στα πόδια δεχόμενοι πυρά από κοντά. Οι Ιάπωνες εγκατέλειψαν το χωριό και ο Ράμσεϊ αμέσως μετά ανέπτυξε ολόκληρη την ίλη σε γραμμή ακροβολιστών κρατώντας το χωριό για 5 ώρες, μέχρι την άφιξη φίλιων ενισχύσεων.

Τελικά οι Ιάπωνες απέκλεισαν τις συμμαχικές δυνάμεις στο Μπαταάν. Το σύνταγμα διαλύθηκε, αλλά ο ακαταπόνητος Ράμσεϊ συνέχισε να αγωνίζεται επικεφαλής Φιλιππινέζων ανταρτών για τα επόμενα χρόνια μέχρι τον Ιανουάριο του 1945 όταν οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη νήσο Λουζόν. Ο Ράμσεϊ μαχόμενος όλα αυτά τα χρόνια είχε απομείνει 42 κιλά…

Αυτή ήταν η ιστορία της τελευταίας επέλασης έφιππων Αμερικανών πολεμιστών μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2001 όταν 12 Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων εκτέλεσαν έφιππη έφοδο στο Αφγανιστάν… Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία.

HISTORY POINT

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *