Κόδρος: Ο βασιλιάς των Αθηνών

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μακρά παράδοση σε βασιλείς και βασίλισσες. Η μυθολογία μας αναφέρει τη γενναία ιστορία του Κόδρου.

Ο Κόδρος, σύμφωνα με τη μυθολογία, υπήρξε από τους πρώτους βασιλιάδες της Αθήνας. Το όνομά του είναι συνώνυμο της αυτοθυσίας, καθώς θυσίασε τη ζωή του για την πόλη που αγάπησε, την Αθήνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κόδρος

Ο Κόδρος ήταν γιος του Μέλανθου του ιδρυτή της δυναστείας των Μεδοντίδων και απόγονος του Δευκαλίωνα και του Έλληνα. Απέκτησε πολλά τέκνα ανάμεσα στα οποία ανήκαν ο Μήδων και ο Άνδροκλος. Διαδέχθηκε τον πατέρα του και έγινε βασιλιάς των Αθηναίων. Ήταν μάλλον το όνομά του που έπρεπε να γίνει συνώνυμο της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Ο μύθος λέει πως κάποτε οι Πελοποννήσιοι ρώτησαν το μαντείο των Δελφών αν θα μπορούσαν να κηρύξουν πόλεμο στην Αθήνα και να την κυριεύσουν. Το μαντείο αποκρίθηκε πως αυτό θα συνέβαινε μόνο αν ο βασιλιάς των Αθηναίων δε σκοτωνόταν.

Όταν ο Κόδρος πληροφορήθηκε για το χρησμό, ντύθηκε ξυλοκόπος και κατέβηκε προς το εχθρικό στρατόπεδο. Όταν συνάντησε δύο στρατιώτες του εχθρικού στρατοπέδου, σκότωσε τον έναν με σκοπό να προκαλέσει το θυμό του άλλου. Η ενέργειά του αυτή προκάλεσε όντως το θυμό του έτερου στρατιώτη, ο οποίος τον σκότωσε εκείνη τη στιγμή, αγνοώντας πως είναι ο βασιλιάς των Αθηναίων.

Οι Πελοποννήσιοι αντιλήφθηκαν τι έπραξαν όταν οι Αθηναίοι ζήτησαν τη σορό του Κόδρου για να τη θάψουν. Φοβήθηκαν τόσο την επαλήθευση του χρησμού που απέσυραν τα στρατεύματά τους από την Αθήνα και περιορίστηκαν στα Μέγαρα.

Ο Κόδρος θεωρήθηκε ένα πρότυπο αυτοθυσίας και ανιδιοτέλειας για το κοινό καλό.

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *