Καημένο Καστελόριζο: Ο Βενιζέλος & πως δεν ενώθηκε με την Ελλάδα το 1912

Το 1911 ξέσπασε ο πόλεμος Ιταλίας – Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Την άνοιξη του 1912 οι Ιταλοί άρχισαν να καταλαμβάνουν τα ελληνικά Δωδεκάνησα. Οι Ιταλοί έφτασαν στο Καστελόριζο στις 29 Απριλίου 1912 αλλά δεν το κατέλαβαν διότι θεωρούσαν ότι ήταν πολύ μακριά από τα άλλα νησιά και δεν μπορούσαν να το κρατήσουν, παρά το αίτημα των κατοίκων που θεωρούσαν τους Ιταλούς ως ελευθερωτές.

Στις 13 Νοεμβρίου 1912, με τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο σε εξέλιξη, η δημογεροντία του νησιού έστειλε υπόμνημα στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο με το οποίο ζητούσαν την ένωση της νήσου με την μητέρα Ελλάδα. Ο Βενιζέλος φοβήθηκε και αρνήθηκε. Παρόλα αυτά ο Ιών Δραγούμης, τμηματάρχης του υπουργείου Εξωτερικών τότε, με την συγκατάθεση του υπουργού Λάμπρου Κορομηλά και εν αγνοία του Βενιζέλου, συνεννοήθηκαν με τον Κρητικό οπλαρχηγό Δασκαλάκη ο οποίος αποβιβάστηκε με 30 άνδρες στο νησί, στα τέλη Φεβρουαρίου 1913, υψώνοντας την ελληνική σημαία.

Το νησί είχε γίνει ελληνικό. Ο Βενιζέλος όμως, φοβούμενος διεθνείς περιπλοκές, αντέδρασε έντονα, και αφού έθεσε σε αργία τον Δραγούμη και διέταξε το ελληνικό απόσπασμα να φύγει άμεσα από το νησί. Ο Βενιζέλος αρνήθηκε να αποστείλει κάποια βοήθεια, ζήτησε δε από τους αντιπροσώπους του νησιού που κατάφεραν να τον δουν στη Αθήνα, να επιστρέψουν αμέσως στο νησί τους, να επανεγκαταστήσουν τις αρχές και να υψώσουν την τουρκική σημαία… Το Καστελόριζο έμεινε πάλι μόνο και ανυπεράσπιστο. Υπ’ αυτές τις συνθήκες δέχτηκε επίθεση Τούρκων που σκότωσαν, έκαψαν και λεηλάτησαν το νησί.

Μετά από αυτό ελληνική ναυτική μοίρα έσπευσε στο νησί, αλλά σύντομα αποχώρησε… Πάντως εγκαταστάθηκε Έλληνας διοικητής στο νησί, χωρίς όμως το νησί να κηρύξει την ένωσή του με την Ελλάδα. Άρα όλα ήταν έωλα. Ιδιαίτερα προβλήματα προκάλεσε ο διοικητής Οδυσσέας Ωρολογάς τον οποίο και φυλάκισαν οι κάτοικοι του νησιού. Στο μεταξύ είχε ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το 1915 η τότε κυβέρνηση Ζαίμη έστειλε το “Έλλη” με αποβατικό απόσπασμα στο νησί αλλά όταν το πλοίο έφτασε, στις 15 Δεκεμβρίου,είδε την γαλλική σημαία να κυματίζει. Το 1921 οι Γάλλοι “σύμμαχοι”, παρέδωσαν το νησί στους Ιταλούς που το ενσωμάτωσαν στη διοίκησή τους των Δωδεκανήσων!

history-point.gr

, , , ,

2 thoughts on “Καημένο Καστελόριζο: Ο Βενιζέλος & πως δεν ενώθηκε με την Ελλάδα το 1912

  1. Αλίμονο,εγκαλείται ο εκ του αποτελέσματος “εθνάρχης”της Ελλάδας,που από τα τέλη του περασμένου αιώνα,οι μεγαλοαστοί είχαν αποφασίσει ότι θα έφτανε από τη Μελούνα ως το Ταίναρο και είχαν θέσει ταφόπλακα στα όνειρα των Ελλήνων γιά ανασύσταση της Ρωμανίας με τον επαχθή διεθνή οικονομικό έλεγχο του 1897.
    Δυστυχώς,οι Έλληνες από την αρχαιότητα ακόμα,εύκολα διατυπώνουν τη θέση τους,ακόμα πιό εύκολα παθιάζονται με την άρνηση,αλλά πολύ δύσκολα φτάνουν στη σύνθεση.Απόδειξη,η συμπεριφορά τους 100 χρόνια μετά εκ του ασφαλούς στο μοναδικό άνθρωπο που μας επέτρεψε το δικαίωμα στο όνειρο.Του μοναδικού ανθρώπου που κατάλαβε ότι μόνο με τον πόλεμο θα έπαιρνε η Ελλάς αυτά που δικαιούνταν.Και ναι,συμμάχησε με τους Ευρωπαίους,αλλά αυτή η συμμαχία είχε αποτέλεσμα που και ο αρθρογράφος το ξέρει,αλλά αδυνατεί να κάνει τη λεγόμενη σύνθεση.
    Ας μεταφερθούμε στη δύσκολη εκείνη εποχή,τόσο οικονομικά,όσο και τεχνολογικά,όπου η χώρα μας δεν είχε τα καύσιμα στο τσεπάκι της,όταν ξεκίνησε ένα δύσκολο πόλεμο με του; Τούρκους και τους Βουλγάρους,που ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει στη διάρκειά τους το τότε Δ.Ν.Τ.,αλλά και να κάνει αιματηρές οικονομίες γιά το στρατό της.Και βέβαια,όχι μόνο το Καστελλόριζο,αλλά και όλα τα Δωδεκάνησα και η Κύπρος ήταν πολύ μακριά.Αφού και σήμερα είναι πολύ μακριά με το βαπόρι,κάπου 12 ώρες αν δεν κάνω λάθος,αφού μόνο με αυτό υπάρχουν αναλογίες με την τότε εποχή.
    Η μοναδική περιοχή που ο Ελευθέριος Βενιζέλος,έδειξε αδικαιολόγητη βραδύτητα και απραξία,ήταν η Βόρειος Ήπειρος.Μία ηπειρωτική περιοχή,ενωμένη με τον εθνικό κορμό που δεν είχε ν’αντιμετωπίσει τους Τούρκους,αλλά τους Αλβανούς,οι οποίοι ήταν αδύναμοι κι ακόμα δεν είχαν τα όπλα και τη θέληση να υπερασπίσουν την πατρίδα τους,Αλλά,τα 100 χρόνια απραξίας και ηττοπάθειας όλων των κυβερνήσεων που ακολούθησαν,απέναντι στους Αλβανούς,κάνουν αυτό το λάθος του ελαφρύ και συγχωρητέο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *