Το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη στη Σάμο

Το κάστρο – στρατηγείο του κατά τους χρόνους της Εθνεγερσίας του 1821 ηγέτη της Σάμου Λυκούργου Λογοθέτη, κτίστηκε για τις ανάγκες του αγώνα της επαναστατημένης νήσου σε μία υψίστης σημασίας στρατηγική θέση, επάνω στα ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων (του ανακτόρου του Πολυκράτους ή της επαύλεως της Κλεοπάτρας).

Τα σφοδρά πυρά των πυροβόλων του φρουρίου συνέβαλαν στην περιφανή καταναυμάχιση του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου του Χοσρέφ Πασά στα στενά της Μυκάλης, την 6η Αυγούστου 1824, από τον Ελληνικό στόλο υπό τον Γεώργιο Σαχτούρη. Στην ίδια ναυμαχία ο πυρπολητής Κανάρης ανατίναξε με το πυρπολικό του την μεγαλύτερη τουρκική φρεγάτα μέσα στον Επταστάδιο Πορθμό.

Σε ανάμνηση αυτής της λαμπρής των Ελλήνων επί των βαρβάρων νίκης και σωτηρίας της Σάμου, οικοδομήθηκε από τον Λυκούργο, βορείως του Κάστρου ο μεγαλοπρεπής ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που εορτάζει κάθε χρόνο την 6η Αυγούστου, για να θυμίζει στους αιώνες ότι «ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕ 6η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824» από λυσσαλέα των τουρκομογγόλων ναυτική πολιορκία.

Όμως παρά τους αγώνες της η Σάμος και παρά του γεγονότος ότι ουδέποτε κατελήφθη από τους Τούρκους, δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο Ελληνικό κράτος με το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830, επειδή αυτό δεν εξυπηρετούσε τα τότε συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας.

Αναγνωρίστηκε ως Πριγκιπάτο – Ηγεμονία υποτελής στην Υψηλή Πύλη, με χριστιανό ηγεμόνα διορισμένο από τον Σουλτάνο. Η Σάμος παρέμεινε υπό αυτό το καθεστώς έως το 1912. Ο Λυκούργος Λογοθέτης και άλλοι 6.000 Σάμιοι δεν αποδέχτηκαν το να μην είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι οι νικητές και εγκατέλειψαν το νησί.

electra-samos.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *