Το Κάστρο της Μύρινας στη Λήμνο

Το Κάστρο της Μύρινας είναι το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Λήμνου. Είτε το δείτε λουσμένο στο φως του ήλιου, είτε φωταγωγημένο το βράδυ, είναι βέβαιο πως το «στεφάνι» αυτό της Μύρινας χτισμένο πάνω στην απόκρημνη χερσόνησο στη μια της άκρη, θα κερδίσει το ενδιαφέρον σας.

Το Κάστρο της Μύρινας θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα της Ελλάδας. Ανεβαίνοντας το μονοπάτι, θα δείτε το τριπλό τείχος με τους 14 πύργους συνολικά, που φτάνουν σε ύψος τα 8 μέτρα και σε πάχος το ενάμιση. Στέκει ακόμα η μεγάλη, κεντρική πύλη στα ανατολικά και μια μικρότερη στα βόρεια, προς την απόκρημνη πλευρά. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν ανάμεσα στα θυμάρια και τις ελιές της φύσης της Λήμνου μεταφέρουν τους επισκέπτες σε εποχές που το Κάστρο της Μύρινας αντηχούσε από ξίφη και σπαθιά που διασταυρώνονταν και κανόνια που επιστρατεύονταν κατά του πολιορκητή. Μια ματιά προς την πανέμορφη πόλη με το γραφικό λιμάνι θα σας κόψει την ανάσα – η θέα είναι μαγική.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κάστρο Μύρινας

Ανεβαίνοντας στο Κάστρο της Μύρινας σήμερα, οι επισκέπτες εκτός από τα ερείπια του παλιού οχυρού, μπορούν να δουν και τους σημερινούς «κατοίκους» του. Πρόκειται για πλατόνια, τα ελάφια της Ρόδου, δύο από τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί τη δεκαετία του 1970 και πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται πως μέσα στο Κάστρο της Μύρινας ζουν περίπου 70 ελάφια!

Το Κάστρο της Μύρινας είναι το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου, καθώς καλύπτει έκταση 144 στρεμμάτων. Ανέκαθεν αποτελούσε το ισχυρότερο οχυρό της Λήμνου, γεγονός που οδήγησε στο να αποκαλείται η Μύρινα «Κάστρο» από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια μέχρι και το 1955.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές το Κάστρο της Μύρινας χτίστηκε επί Βυζαντίου από τον Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό, το 1186, πάνω στα ερείπια αρχαίου πελασγικού τείχους. Πήρε τη σημερινή του μορφή λίγα χρόνια αργότερα από τον Ενετό Μεγάλο Δούκα της Λήμνου Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζο, ανάμεσα στο 1207 και το 1214. Έμεινε στα χέρια των Ενετών μέχρι που παραδόθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία περί το 1480. Έως τότε, συνήθιζαν να το αποκαλούν και Παλαιόκαστρο, σε αντίθεση με τα νεότερα κάστρα του Μούδρου και του Κότσινα. Οι Τούρκοι το ενίσχυσαν περαιτέρω, καθώς εγκαταστάθηκαν μέσα στα τείχη του, έχτισαν τζαμί, δεξαμενές, πυριτιδαποθήκη και το εφοδίασαν με 150 κανόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κάστρο Μύρινας

Το Κάστρο της Μυρίνας προστατευόταν και από βαθιά τάφρο στα ανατολικά, που πλέον όμως έχει εξαφανιστεί. Διατηρούνται όμως ως σήμερα οι «ζεματίστρες» ή «καταχύστρες», στα κενά των επάλξεων περιμετρικά του κάστρου, ένα από τα ισχυρότερα όπλα των πολιορκημένων έναντι του πολιορκητή. Πρόκειται για πέτρινες κοιλότητες, που γέμιζαν με καυτό λάδι, λιωμένο μολύβι ή ακόμα και βραστό νερό ώστε να περιχύνουν μ’ αυτό από ψηλά τους αντιπάλους.

Τον Οκτώβριο του 1912, με την απελευθέρωση της Λήμνου, ο ελληνικός στρατός συνέλαβε την τουρκική φρουρά του Κάστρου της Μύρινας και ελευθέρωσε την πόλη, βάζοντάς το ταυτόχρονα στις σελίδες της ιστορίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κάστρο Μύρινας

greece.terrabook.com

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *