Η πτώση της Ραβέννας και το τέλος της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

Γράφει ο Ευάγγελος Τυπάλδος

Η πολιορκία της Ραβέννας (πρωτεύουσα του δυτικού τμήματος της Αυτοκρατορίας) και η πτώση της σηματοδοτεί το τέλος της Αρχαιότητας και την αρχή του Μεσαίωνα.Ο ηγέτης των έρουλων Οδόακρος εξοργίστηκε με την απόφαση του νέου στρατάρχη του δυτικού τμήματος ( magister militum) Φλάβιου Ορέστη να μην ανταμείψει τους έρουλους με μια περιοχή εντος της Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες τους (καθεστως φοεδεράτων). Το δυτικό τμήμα της Αυτοκρατορίας αν και ήταν στο χείλος της καταστροφής δεν έλειπαν οι εμφύλιες συγκρούσεις (δολοφονίες στρατηγών , αυτοκρατόρων και σφετερισμος του θρόνου ήταν συνηθισμένο φαινόμενο) . Ο Οδόακρος ξεκίνησε να πολιορκεί την πρωτεύουσα του δυτικού τμήματος Ραβέννα με τους έρουλους και άλλους φοεδεράτους γερμανούς.Την υπεράσπιση της Ραβέννας και του αυτοκράτορα Ρώμυλου Αυγουστύλου ειχε αφήσει ο Φλάβιος Ορέστης (ο οποίος έφυγε απο τη πρωτεύουσα) στον αδερφό του Λούκιο Παύλο, ο οποίος με 2000 άντρες της φρουράς μόλις έπρεπε να κρατήσει τις υπερδιπλάσιες δυνάμεις των γερμανών.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 476 μετά απο ένα μήνα πολιορκίας και χρήση καταπελτών και άλλων πολιορκητικών μηχανών (που είχαν κλέψει οι γερμανοί απο άλλες ρωμαικές πόλεις) έσπασε τα τείχη της Ραβέννας και μπήκε στη πόλη σκοτώνοντας αρκετούς υπερασπιστές της . Σημειώθηκαν αρκετές μάχες μέσα στη πόλη ανάμεσα στους γερμανούς (έρουλους ,σκίριους και άλλους πρώην φεοδεράτους) και τους εναπομείναντες υπερασπιστές της πόλης . Τα στρατεύματα του Οδόακρου έφτασαν στο παλάτι και στις 4 Σεπτεμβρίου ο Ρωμύλος Αυγουστύλος παραιτήθηκε απο το θρόνο ενώπιον του Οδόακρου και άλλων γερμανών ηγετών, απο την άλλη ο Οδόακρος χάρισε τη ζωη στον νεαρό πρώην αυτοκράτορα και του έδωσε 6000 σόλιδους (νόμισμα εποχής) να πάει να ζησει το υπόλοιπο της ζωής του στην Καμπάνια με τους συγγενείς του.

Ο γερμανός ηγέτης συγκέντρωσε τα αυτοκρατορικά σύμβολα και τα έστειλε στην Κωνσταντινούπολη. Η Ρωμαϊκη Αυτοκρατορία ειχε πια εκλείψει στη Δύση. Ο Ζήνων (αυτοκράτορας του ανατολικού τμήματος) αποδέχθηκε το τετελεσμένο γεγονός και επέτρεψε στον Οδόακρο να κυβερνήσει την Ιταλία. Ο νέος ηγεμόνας της Ιταλίας έλαβε το τίτλο του Magister Μilitum per Ιtaliam (στρατηλάτη της Ιταλίας) με τον όρο να διοικεί τη χώρα ως εκπρόσωπος του αυτοκράτορα της Ανατολής και εκείνος αναγνώρισε σαν ΜΟΝΑΔΙΚΟ Ρωμαίο Αυτοκράτορα τον αυτοκράτορα του ανατολικού τμήματος.

, , , , , , , , , ,

1 thought on “Η πτώση της Ραβέννας και το τέλος της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

  1. Το ανωτερο ιστορικο γεγονος ειναι πολυ σημαντικο γιατι δειχνει οτι η στεψη του Καρλομαγνου ως Ρωμαιου αυτοκρατορα τα Χριστουγεννα του 800 μΧ ηταν παντελως μια παρανομη και αυθαιρετη ιστορικα αλλα και πολιτικα ενεργεια που δεν ειχε καμια μα καμια νομιμοποιηση διοτι οι ιδιοι οι Βαρβαροι Γερμανοι ειχαν παραδωσει οικειωθελως τα Ρωμαικα αυτοκρατορικα οικοσημα στην Κωνσταντινουπολη! Αυτο ειναι ενα πολυ σημαντικο πολιτικοιστορικο γεγονος με ιδιαιτερα βαρυνουσα σημασια! Ως εκ τουτου ο ιστορικος αυτοκρατορικος τιτλος του Ρωμαιου ανηκε μονον στους Ρωμαιους της Ανατολης δλδ τους Ελληνιζοντες «Βυζαντινους»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *