Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ιαπωνικές επιχειρήσεις στην Μεσόγειο

Γράφει ο Κώστας Μπαγιότας

— ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ —

Ενώ ο πόλεμος στα Ευρωπαϊκά εδάφη έχει αρχίσει, στις 15 Αυγούστου του 1914 οι Ιάπωνες στέλνουν τελεσίγραφο στους Γερμανούς με το οποίο ζητούν 1) Ο Γερμανικός στόλος να υποχωρήσει από την Άπω ανατολή ή να παραδοθεί στον κόλπο Kiaochow, 2) Η χερσόνησος Shandong να παραδοθεί στους Ιάπωνες, 3) Να εγκαταλείψουν οι Γερμανοί τις κτήσεις του Ειρηνικού,σε νήσους Μαριάνες, Μάρσαλ,Καρολίνες καθώς και τη Γερμανική Νέα Γουϊνέα κτλ.

Στις 23 Αυγούστου, εφόσον οι Γερμανοί δεν έδωσαν απάντηση, οι Ιάπωνες κήρυξαν τον πόλεμο.

— ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ —

Ακολούθησε η πολιορκία του Tsingtao από το οποίο οι Γερμανοί είχαν αποπλεύσει προτού κηρυχθεί πόλεμος, αφήνοντας πίσω το μοναδικό Αυστροουγγρικό πλοίο της βάσης, το καταδρομικό Kaiserin Elisabeth με 4 κανονιοφόρους, 1 τορπιλοβόλο και το Γερμανικό SMS Cormoran. Οι δυνάμεις των Κεντρικών δυνάμεων παραδόθηκαν τον Νοέμβρη του 1914, προκαλώντας περίπου 2.000 απώλειες στους Ιάπωνες.Καθώς ο 2ος Ιαπωνικός στόλος ασχολούνταν με το Tsintao, ο 1ος μαζί με άλλα συμμαχικά πλοία καταδίωξαν τη μοίρα του Spee, την οποία και κατέστρεψαν στη Ναυμαχία των νήσων Φώκλαντ.

Στα τέλη του 1914, οι Ιάπωνες κατέλαβαν τις νήσους Μαριάνες ,Μάρσαλ και Καρολίνες, ενώ δυνάμεις της Κοινοπολιτείας κατέλαβαν τη Γερμανική Νέα Γουϊνέα και τα Γερμανικά νησιά Σαμόα.

Την επόμενη χρονιά, όταν εξεγέρθηκε ένα σύνταγμα Ινδών στην περιοχή της Σιγκαπούρης, οι Ιάπωνες συνέδραμαν τους συμμάχους κατά των επαναστατών με τα καταδρομικά Tsushima και Otowa.

Στα 1916 σε αίτημα των Βρετανών, οι Ιάπωνες στέλνουν τον 3ο στόλο στον Ινδικό και τις Φιλιππίνες για περιπολία. Παράλληλα, στείλανε μονάδες στην Ωκεανία ,στη Σιγκαπούρη και άλλες περιοχές, προστατεύοντας τα συμμαχικά πλοία από επιδρομές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που Ιαπωνικά πλοία, όπως το Ibuki συνόδευσαν μεταγωγικά μέχρι το Βρετανικό Άντεν. Την ίδια διαδικασία έφερε εις πέρας και η 1η ειδική μοίρα που δημιουργήθηκε στα 1917,

— ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ–

Οι πρώτες προτάσεις των Βρετανών για ενίσχυση της περιοχής από τους Ιάπωνες εκφράστηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου. Ωστόσο, η Ιαπωνική ανασφάλεια σχετικά με τη στάση της Αμερικής αποτέλεσε τροχοπέδη.

Τον Φλεβάρη του 1917 συγκροτείται υπό τον Sato Kozo η Ιαπωνική 2η ειδική μοίρα, με σκοπό να πλεύσει στις Μεσογειακές θάλασσες, προστατεύοντας τα συμμαχικά πλοία από τα υποβρύχια των Κεντρικών δυνάμεων.

H Μοίρα με επικεφαλής το καταδρομικό Akashi, αποτελούνταν από τον 10ο και 11ο στολίσκο, με 4 αντιτορπιλικά έκαστος.Στις 4 Απρίλη η μοίρα έφτασε στο Άντεν και μετά από 6 ημέρες, τα αντιτορπιλικά Ume και Kusunoki/10ος στολίσκος συνόδευσαν Βρετανικά στρατεύματα από το Port Said στη Μάλτα, σε μια επείγουσα επιχείρηση. Στις 16 Απρίλη η μοίρα έφτασε στη Μάλτα.Στις 4 Μαΐου τα Ιαπωνικά αντιτορπιλικά Sakaki και Matsu/11ος συνδράμουν στη διάσωση 3.000 επιβαινόντων του SS Transylvania, που τορπιλίστηκε από το Γερμανικό υποβρύχιο SM U-63. Περισσότεροι από 400 ήταν οι νεκροί κοντά στις Γαλλικές ακτές.Τον Ιούνιο του 1917 το καταδρομικό Izumo αντικατέστησε το Akashi, ενώ ο 15ος στολίσκος αντιτορπιλικών ήρθε να ενισχύσει. Ταυτόχρονα, οι Ιάπωνες επάνδρωσαν 2 Βρετανικές κανονιοφόρους και 2 Βρετανικά αντιτορπιλικά, αυξάνοντας των αριθμό της Ιαπωνικής δύναμης σε 17 πλοία.

Το 1918, λόγω της Γερμανικής εαρινής προσπάθειας στο δυτικό μέτωπο, ήταν μια πολύ πιο σημαντική χρονιά. Συναρτήσει της καλής πορείας στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, οι σύμμαχοι μπορούσαν να στείλουν περισσότερες ενισχύσεις στη Γαλλία και τη Θεσσαλονίκη,και γι΄ αυτό, η κατάλληλη συνοδεία ήταν κομβικής σημασίας.Τον Νοέμβρη του 1918 το καταδρομικό Nisshin έγινε η ναυαρχίδα της μοίρας ενώ η Ιαπωνική δραστηριότητα μετρούσε τη συνοδεία 788 πλοίων που μετέφεραν 700.000 άνδρες. Παράλληλα υπήρξαν 34 εμπλοκές με εχθρικά υποβρύχια τα οποία κατάφεραν να προξενήσουν ζημίες σε δύο πλοία.Το Ιαπωνικό Ναυτικό έμεινε μέχρι το 1919 στη Μεσόγειο, βοηθώντας στην επίβλεψη των εχθρικών σκαφών που είχαν παραδοθεί.

Το καταδρομικό Izumo με τα αντιτορπιλικά Hinoki και Yanagi έπλευσαν ως το Scapa Flow με τον αιχμαλωτισμένο Γερμανικό στόλο.

Τα αντιτορπιλικά Katsura, Matsu, Sakaki και Kaede έπλευσαν ως το Brindisi σε αντίστοιχη αποστολή, κυρίως με τον Αυστροουγγρικό στόλο.

Τα αντιτορπιλικά Kashiwa, Kanran και Sendan επιφορτίστηκαν με αποστολή στην Κωνσταντινούπολη. Τα δύο τελευταία ήταν αυτά που επάνδρωσαν οι Ιάπωνες και επεστράφησαν, έπειτα, στο Βρετανικό Ναυτικό.–ΑΠΏΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΦΥΡΑ–Στις 11 Ιουνίου το αντιτορπιλικό Sakaki/11ος τορπιλίστηκε ανοιχτά της Κρήτης από το Αυστροουγγρικό SM U-27 και ενώ απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος, κατάφερε να πλεύσει στον Πειραιά.Μια ακόμη πρόσκαιρη απώλεια ήταν το Matsu/11ος το οποίο κατάφερε επίσης να επιδιορθωθεί.Στο διάστημα του Ιουνίου-Ιουλίου, οι Ιαπωνικές δυνάμεις επέστρεψαν στο λιμάνι της Yokoshuka, έχοντας ως λάφυρα 7 Γερμανικά υποβρύχια(U-46, U-55, U-125, UC-90, UC-99, UB-125, UB-143).

Οι Ιάπωνες κατάφεραν να αποσπάσουν τις επευφημίες του Churchill ο οποίος εξ αρχής είχε υποστηρίξει την ιδέα της Ιαπωνικής εμπλοκής στον πόλεμο.

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *