Αρχαιολογική ανακάλυψη στα Μάλια: Πως ένας ασβός βρήκε τον Μυκηναϊκό τάφο

Από καθαρή τύχη δεν κατάφεραν οι αρχαιοκάπηλοι να φτάσουν στον κεντρικό θάλαμο του τάφου που έχει βρεθεί στα Μάλια και αποκάλυψε χθες το creta24

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες ο ιδιοκτήτης της έκτασης που βρίσκεται ο τάφος πήγε στο σημείο την Κυριακή το πρωί για να δει από κοντά τα ελαιόδεντρα του και σε τι κατάσταση βρίσκονται. Με το που έφτασε στο χωράφι του και αντίκρισε την εκσκαφή που είχε γίνει ενημέρωσε αμέσως τις αρχές. Αν πήγαινε στο χωράφι του μία ή δύο μέρες αργότερα ίσως να μιλούσαμε για μία ολοκληρωμένη λαθρανασκαφή. 

Οι αστυνομικοί του τμήματος Χερσονήσου εντόπισαν αρκετά αντικείμενα τα οποία έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια ενώ η σήμανση έκανε έλεγχο και βρήκε αρκετά αποτυπώματα σε διάφορα αντικείμενα. Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ένα «λαγούμι» πιθανότατα από ασβό το οποίο ήταν ορατό από το δρόμο. Αυτό πρέπει να εντόπισαν οι λαθρανασκαφείς και ξεκίνησαν να σκάβουν στο συγκεκριμένο σημείο. Οι αρχαιολόγοι μάλιστα εκτιμούν πως αυτό πρέπει να έγινε το προηγούμενο από την Κυριακή βράδυ ή έστω να ξεκίνησαν την Παρασκευή. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως οι λαθρανασκαφείς δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τις 4 σαρκοφάγους που έχουν βρεθεί μέσα στον τάφο καθώς δεν υπάρχουν σημάδια σύλησης τους. Ο τάφος είναι Μυκηναϊκού ρυθμού, έχει έναν προθάλαμο και έναν μεγάλο χώρο όπου βρίσκονται οι σαρκοφάγοι. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης ενώ οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν να βρεθούν μία ή και δύο ακόμα σαρκοφάγοι.

Το ενδιαφέρον πλέον της αρχαιολογικής έρευνας επικεντρώνεται σε δύο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της ανασκαφής ώστε να διαπιστωθεί τι άλλο υπάρχει στον τάφο.

Το δεύτερο και κυριότερο έχει να κάνει με το άνοιγμα των σαρκοφάγων καθώς η εκτίμηση των αρχαιολόγων λόγω μεγέθους του τάφου τεχνοτροπίας αλλά και των σαρκοφάγων που βρέθηκαν μέσα, είναι πως πρόκειται για τάφο επιφανών ατόμων.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν και για τις επόμενες δύο μέρες ενώ ο τάφος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

creta24.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *