Το «νεαρό έθνος» και ο Μακιαβέλλι

του Βασίλη Στοϊλόπουλου,

Ας μη μιλήσουμε για το περίφημο «Contra errores GRAECORUM» («κατά των σφαλμάτων των Γραικών»), της πραγματείας του Θωμά Ακινάτη (κατά παραγγελία του Πάπα Ουρβανού Δ΄) από το 1263. Ας ξεχάσουμε τον σημαντικότερο χρονογράφο των Φράγκων της περιόδου τέλη του 12ου αιώνα, Ομπρί ντε Τρουα Φοντέν, που κάνει λόγο για εκείνον τον «πανίσχυρο ΓΡΑΙΚΟ», τον «δυνατό» άρχοντα Θεόδωρο Βρανά λίγο πριν την «πρώτη Άλωση» της Κωνσταντινούπολης το 1204. Να μην αναφερθούμε ούτε στον «Πορθητή» Μωάμεθ Β΄ που ήθελε, όπως ομολογούσε ο ίδιος, «να εκδικηθεί τους ΕΛΛΗΝΕΣ» ούτε στους Γερμανούς αυτοκράτορες και ιεράρχες εκείνης της μακρινής εποχής που δεν μιλούσαν παρά μόνο για «ΕΛΛΗΝΕΣ» και για «ΓΡΑΙΚΟΥΣ».

Και αυτό, για να μη ισχυριστεί κανείς ότι όλοι οι προαναφερθέντες (και πολλοί άλλοι) χρησιμοποιούσαν τη λέξη «Έλληνες / Γραικοί» και «Ελλάδα» μόνο δήθεν για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Ας επικεντρωθούμε σε έναν μεγάλο διανοητή των αρχών του 16ου αιώνα και πανθομολογουμένως «γνήσιο καταγραφέα της πραγματικότητας», τον Νικολό Μακιαβέλλι – και μόνο σε δύο παραδείγματα. Κατ΄ αρχάς για τον Ιταλό πατριώτη Μακιαβέλι «όποιος γεννιέται στην Ιταλία και στην ΕΛΛΑΔΑ … έχει λόγο να κατηγορεί την εποχή του και να παινεύει τα περασμένα γιατί σ΄ αυτά βλέπει πολλά που του φαίνονται θαυμαστά ˙ μα στα τωρινά … την άκρα αθλιότητα, το αίσχος και την ντροπή. ….» («Διατριβές», 2, προοίμιο). Όποιος ξέρει λίγη ιστορία, χωρίς ιδεοληπτικούς αυτοπεριορισμούς, καταλαβαίνει αμέσως περί τίνος πρόκειται.

Προσπαθώντας μάλιστα να αποδείξει ότι το λάθος που έκαναν στην αρχαιότητα οι Αιτωλοί καλώντας στην Ελλάδα τους Ρωμαίους επαναλήφθηκε και στον ύστερο Μεσαίωνα, γράφει: «Ο Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης για να αντισταθεί στους γείτονές του κάλεσε στην ΕΛΛΑΔΑ δέκα χιλιάδες Τούρκους. Αυτοί όταν τέλειωσε ο πόλεμος δεν ήθελαν να φύγουν, γεγονός που στάθηκε η αρχή της υποδούλωσης της ΕΛΛΑΔΑΣ στους άπιστους» («Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ», κεφ. ΙΓ΄).

Όπως και να έχει πάντως, το να ισχυρίζονται κάποιοι από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» των Μητσοτάκη-Αγγελοπούλου, αλλά και πολλοί από εκείνους που συνωστίζονται στις κυριακάτικες επιφυλλίδες των «ποιοτικών» ΜΜΕ (των Αλαφούζου-Μαρινάκη), ότι το ελληνικό έθνος είναι δημιούργημα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και ότι πρόκειται για μετεπαναστατικό «νεαρό έθνος» (Κυριάκος Μητσοτάκης) μόνο ελαφρύ μειδίαμα περιφρόνησης προκαλεί. Αυτό που εξοργίζει όμως είναι η προφανής ιδεοληπτική τους θεώρηση της ιστορίας, αλλά και σε ορισμένους από αυτούς ο ευδιάκριτος ανθελληνισμός τους.

ardin-rixi.gr

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *