Η έναρξη της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και η άγνωστη γυναίκα που εμφανίστηκε ξαφνικά

του Βασίλη Σαϊσανά,

Στην ναυμαχία της Σαλαμίνας όταν ο Ελληνικός και ο Περσικός στόλος έλαβαν σχηματισμούς μάχης οι Έλληνες με βάση τον τακτικό σχεδιασμό ανέκρουσαν πρύμναν και ξεκίνησαν να οπισθοχωρούν προς την μεριά της Σαλαμίνας ώστε να παρασύρουν τον περσικό στόλο στα στενά και να τον συντρίψουν.

Κατά την διάρκεια της οπισθοχώρησης ο Αθηναίος τριήραρχος Αμεινίας από την Παλλήνη σταμάτησε την υποχωρητική πορεία και αναπτυσσόμενος προς τα εμπρός επιτέθηκε και εμβόλισε το πρώτο εχθρικό περσικό πλοίο. Το πλοίο του Αμεινία κατά τον εμβολισμό σφηνώθηκε στο αντίπαλο πλοίο και όταν τα υπόλοιπα αθηναϊκά πλοία έσπευσαν να βοηθήσουν τον Αμεινία ενεπλάκησαν με τον εχθρό και έτσι ξεκίνησε η λυσσώδης ναυμαχία. Από την μεριά τους Αιγινήτες υποστήριζαν ότι αυτοί ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν την ναυμαχία με το πλοίο που στάλθηκε στην Αίγινα για τους Αιακίδες.

Στην ναυμαχία που θα ακολουθήσει οι Έλληνες θα φανούν κατά πολύ ανώτεροι και θα επικρατήσουν των Περσών οι οποίοι εγκλωβισμένοι στα στενά δεν μπορούσαν να προβούν σε τακτικούς ελιγμούς με αποτέλεσμα να υποστούν συντριπτικά πλήγματα κυρίως από τους Αθηναίους και τους Αιγινήτες που διακρίθηκαν σε αυτήν την ναυμαχία. Παραθέτω την γλαφυρή περιγραφή του Ηροδότου για την έναρξη της ναυμαχίας.

Τότε οι Έλληνες ανοίχτηκαν στο πέλαγος με όλα τα καράβια τους· και καθώς αυτοί ανοίγονταν, αμέσως τους επιτέθηκαν οι βάρβαροι.
[8.84.1] Λοιπόν, οι άλλοι Έλληνες πήραν να πισωδρομούν και να φέρνουν τα καράβια τους προς τη στεριά, αλλά ο Αμεινίας από την Παλλήνη, Αθηναίος, βγήκε μπρος στ᾽ ανοιχτά και κάρφωσε το έμβολό του σε καράβι του εχθρού. Κι έτσι που το καράβι του σφηνώθηκε στο εχθρικό και δεν μπορούσε να ξεκολλήσει το ένα απ᾽ το άλλο, σπεύδοντας οι άλλοι να βοηθήσουν τον Αμεινία συγκρούστηκαν με τον εχθρό. [8.84.2] Λοιπόν οι Αθηναίοι λένε πως έτσι άρχισε η ναυμαχία, οι Αιγινήτες όμως, πως το καράβι που έκανε την αρχή ήταν εκείνο που στάλθηκε στην Αίγινα για τους Αιακίδες. Λέγεται επίσης και τούτο, πως τους παρουσιάστηκε φάντασμα γυναικός· παρουσιάστηκε και τους ενθάρρυνε, κι η φωνή της ακουόταν απ᾽ όλο το στρατόπεδο των Ελλήνων, αφού πρώτα τους ειρωνεύτηκε λέγοντας: «Αθεόφοβοι, ώς πότε θα πισωδρομείτε ακόμα;».

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *