Ο ελιγμός της διπλής υπερκέρασης

του Βασίλη Σαϊσανά,

Το σχέδιο με το οποίο οι Αθηναίοι συνέτριψαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα.
Ο ελιγμός της διπλής υπερκέρασης ( κύκλωσης) που εφάρμοσε ο στρατηγός Μιλτιάδης στην μάχη του Μαραθώνα συντελώντας στην αποφασιστική νίκη των Αθηναίων εκτελέστηκε ως εξής:

Οι ενισχυμένες, με επιπλέον προσθήκη φαλάγγων, πτέρυγες της αθηναϊκής παράταξης επιτέθηκαν ταυτόχρονα και συνδυασμένα στις περσικές πτέρυγες προκαλώντας την εξουδετέρωση τους. Το κέντρο της αθηναϊκής παράταξης το όποιο σκόπιμα είχε εξασθενήσει προς ενίσχυση των πτερύγων δέχτηκε την πίεση της ισχυρής περσικής κεντρικής παράταξης και υποχωρούσε τακτικά και με συνοχή αναμένοντας τις αθηναϊκές πτέρυγες να απωθήσουν τις περσικές και να ολοκληρώσουν τον ελιγμό της κύκλωσης.

Οι ελληνικές πτέρυγες μετά την εξουδετέρωση και απώθηση των άκρων της περσικής παράταξης πολύ γρήγορα συνενώθηκαν και επιτέθηκαν στα νώτα του περσικού κέντρου κυκλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον περσικό στρατό με συνέπεια την ολοκληρωτική ήττα και πανωλεθρια του.

Η περίφημη αυτή τακτική της διπλής υπερκέρασης απαιτούσε κατά την εκτέλεση της υψηλή εκπαίδευση και πειθαρχία και διδάσκεται ακόμα και σήμερα στις στρατιωτικές σχολές.

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *