Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου του 1320, πέθανε ο Βυζαντινός (συν)αυτοκράτορας Μιχαήλ Θ’ Παλαιολόγος

από τη σελίδα Αγιά Σοφιά / Hagia Sophia

Πέθανε στα 43 του χρόνια, από εγκεφαλικό στη Θεσσαλονίκη από τη λύπη του για το θάνατο του γιου του Μανουήλ με υπαίτιο (πιθανότατα) τον άλλο του γιο Ανδρόνικο.

Γιος του Ανδρόνικου Β’. Συν-αυτοκράτορας το 1294 και κυβερνήτης από το 1295. Ήταν γενναίος, ευσυνείδητος και δραστήριος στρατιώτης αλλά δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του καιρού του. Συν-αυτοκράτορας όπως είπαμε με τον πατέρα του. Πέθανε πριν από τον πατέρα του και έτσι ποτέ δεν κυβέρνησε μόνος αλλά συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των αυτοκρατόρων επειδή, μετά τη στέψη του, ο πατέρας του δεν ασχολιόταν και ο Μιχαήλ ήταν ο πραγματικός ηγέτης του Βυζαντίου. Δεν μπορούσε να κάνει πολλά όμως σε μια περίοδο γενικής κατάρρευσης. Οι προσπάθειές του εναντίον των Τούρκων και της Καταλανικής Εταιρείας ήταν αποτυχημένες και φυσικά ήταν ανήμπορος να σταματήσει την παρακμή…

Εν συντομία:
• Το 1302 είχε να αντιμετωπίσει την Καταλανική Εταιρεία, μια ομάδα μισθοφόρων υπό τον Ρογήρο ντε Φλορ, που προσέλαβαν οι Βυζαντινοί για να πολεμήσουν τους Τούρκους στη Μικρά Ασία, και που αργότερα στράφηκαν εναντίον τους, λεηλάτησαν Ελληνικές περιοχές και μετά από περιπέτειες, εγκαταστάθηκαν στο Δουκάτο των Αθηνών όπου έμειναν μέχρι το 1458.
• Πάλι το 1302, στη Μάχη του Βαφέως, υπέστη ήττα από τους Οθωμανούς Τούρκους που προελαύνουν.
• Από το 1305-1307, οι Βούλγαροι κατέλαβαν την ΒΑ Θράκη (Αγχίαλο, Σωζόπολη, Μεσημβρία κ.λπ.).
• Το 1309 οι “Ιππότες της Ρόδου” κατέλαβαν τη Ρόδο.
• Το 1310 οι Οθωμανοί Τούρκοι πήραν τη Σμύρνη.
• Το 1311 υπέστη αυτή τη φορά προσωπική ήττα από τον Οσμάν Α’.

Μετά από νέα αποτυχία με τον Τούρκο Οθωμανό σουλτάνο Οσμάν Α’ κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη απογοητευμένος, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. O πατέρας του, Ανδρόνικος Β’, τον προόριζε ως διάδοχο του θρόνου, αλλά ο Μιχαήλ δεν πρόλαβε να τον διαδεχθεί. Πέθανε από την νέα μεγάλη λύπη του, λόγω της δολοφονίας του γιου του, Μανουήλ, στην οποία είχε πιθανότατα ανάμιξη και ο άλλος του γιος, Ανδρόνικος.
Αυτό ήταν αιτία να ξεσπάσει μετά τον θάνατο του μακρόχρονος ο πόλεμος μεταξύ των δύο Ανδρόνικων, παππού και εγγονού.

Στη φωτογραφία:
Αριστερά: Ο Μιχαήλ Θ’ Παλαιολόγος σε Βυζαντινή μικρογραφία από την Ιστορία του Ιωάννη Ζωναρά, (History of John Zonaras, Mutinensis gr.122, Biblioteca Estense Universitaria, Modena).

Δεξιά: Χρυσόβουλλο του συν-αυτοκράτορα Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγου, με το οποίο επικυρώνεται η κατοχή από τη μονή Χιλανδαρίου του χωριού Καστρί κοντά στο Στρυμώνα, Ιούνιος 1300 (Πρωτότυπο, Αρχείο Μ. Χιλανδαρίου).
[Φωτ.: “Hilandar Monastery”, Belgrade 1998, σ. 59]

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *