Γράφει ο Χρήστος Χατζηλίας
Κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα οι κάτοικοι της Κέλλης (Γκορνίτσοβο) συμμετείχαν ενεργά και τάχθηκαν αρκετοί με την ελληνική πλευρά και φυσικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιπλέον πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες, είτε ως αγγελιοφόροι, είτε ως τροφοδότες των ελληνικών σωμάτων.
Οι κάτοικοι που δολοφονήθηκαν από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες είναι:
Χρήστος Σαπουντζής
Κωνσταντίνος Χριστόπουλος
Κωνσταντίνος Ρώμας
Ντίνος Ιωάννου
Κωνσταντίνος Μέτσης
Γιώργος Παπάς.
Χρήστος Ι. Σαπουντζής: Γεννήθηκε στην Κέλλη το 1848,υπήρξε συνεργάτης και τροφοδότης των ελληνικών σωμάτων της περιοχής, όπως επίσης και υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δολοφονήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1902 μέσα στο μαγαζί του στην Κέλλη αφήνοντας μια γυναίκα και επτά παιδιά. Σύμφωνα με το τότε Υπουργείο Στρατιωτικών αναγνωρίστηκε ως πράκτορας Α’ τάξεως του Μακεδονικού Αγώνα.
Γρηγόριος Χ. Σαπουντζής: Γεννήθηκε στην Κέλλη το 1876, ήταν γιος του δολοφονηθέντα από τους Βουλγάρους Χρήστου. Μετά τον θάνατο του πατέρα του κατατάσσεται στο σώμα του καπετάν Ρέμπελου με τον γαμπρό του Μηνά Τσάλκο. Από το 1904 έως το 1906 βρίσκεται στο σώμα του Ιωάννη Καραβίτη και έπειτα στο σώμα του Ε.Νικολούδη όπου στις 14 Ιουλίου 1906 παίρνει μέρος στην μάχη του Γκορνίτσοβου με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί στο Μοναστήρι. Μετά από μερικούς μήνες δραπετεύει και συνεχίζει τον αγώνα μέχρι το 1908, στις 13 Νοεμβρίου 1908 συμμετέχει στην εξόντωση του Βοεβόδα Τζόλε στην Φλώρινα.
Τέγος Σαπουντζής: Γεννήθηκε στην Κέλλη το 1877 ,στις αρχές του 1890 κατέφυγε μαζί με την οικογένεια του στην Φλώρινα, διότι αποτελούσαν στόχο των Κομιτατζήδων, ο θείος του Χρήστος δολοφονήθηκε το 1902.Μετά την αποχώρηση του εκπροσώπου του Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειου Μπάλκου, καθηγητή στο οικοτροφείο ημιγυμνάσιο της Μοδεστείου Σχολής Πισοδερίου ανέλαβε τον αγώνα συνεργαζόμενος με τον Μητροπολίτη Φλώρινας Πολύκαρπο. Μετά την δολοφονία του εγκληματία Τζόλε Γκέργκες καταδιώχθηκε από τους Τούρκους και κατέφυγε στην Αθήνα, όταν επέστρεψε στην Φλώρινα συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Μοναστήρι διότι, οι Τούρκοι είχαν αντιληφθεί ότι εργαζόταν ως πρωτεργάτης στον Μακεδονικό Αγώνα. Λόγω της φιλίας του με τον φιλέλληνα Τούρκο Ιζέτ Πασά αθωώθηκε, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους φυλακίστηκε ξανά από τους Τούρκος αλλά γρήγορα αποφυλακίστηκε, πριν την απελευθέρωση της Φλώρινας ο Μητροπολίτης, ο Μούφτης και ο Τέγος Σαπουντζής συνεδρίασαν και αποφάσισαν να σταλεί επιτροπή στο Αμύνταιο ώστε να σπεύσει ο ελληνικός στρατός να ελευθερώσει την πόλη πριν έρθουν οι Σέρβοι.Μετά την απελευθέρωση διορίσθηκε δήμαρχος της Φλώρινας και πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1960.
Γεώργιος Α. Ρώμας: Γεννήθηκε στην Κέλλη, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν αγγελιοφόρος και τροφοδότης των ελληνικών ομάδων.
Μηνάς Τσάλκος: Γεννήθηκε στην Κέλλη και ήταν γαμπρός του Τέγου Σαπουντζή έδρασε κατά των Βουλγάρων στις περιοχές Φλώρινας,Αμυνταίου και Έδεσσας, συνεργάστηκε με τον μακεδονομάχο Γεώργιο Τσόντο στο Μορίχοβο. Το 1907 έφυγε στην Αμερική όπου επέστρεψε λίγα χρόνια αργότερα.
ΤΣΑΜΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ « ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, Περιοχή Φλώρινας» Σελ.59-61.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΜΑΙΟΣ 2008.