ΒΙΝΤΕΟ – Το πολιτικό παρασκήνιο πριν την Ιταλική εισβολή

Η επίθεση της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας την 28η Οκτωβρίου 19409 δεν ήρθε σαν έκπληξη για την Αθήνα. Οι επιθετικές βλέψεις του Μουσολίνι ήταν προφανείς εδώ και χρόνια, κλιμακώνονταν δε ολοένα και περισσότερο. Ο Μεταξάς, με τη σειρά του, έχει δοθεί σε έναν διπλωματικό και εξοπλιστικό μαραθώνιο, προσπαθώντας είτε να αποφύγει τη σύγκρουση, είτε να την αντέξει…

Δείτε το βίντεο του φίλου μας Emperor of Historia:

, , , , , , , ,

2 thoughts on “ΒΙΝΤΕΟ – Το πολιτικό παρασκήνιο πριν την Ιταλική εισβολή

  1. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στροφή στο σχολιασμό των γεγονότων που οδήγησαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Πολλοί μελετητές εκφράζονται σχεδόν υπέρ του Μεταξά αντίθετα με τους σύγχρονους ή και μεταπολεμικούς ιστορικούς και μελετητές. Η πραγματικότητα είναι ότι λησμονούνται κάποια στοιχεία σήμερα στην απόπειρα να στρογγυλευτούν κάποια στοιχεία της τότε συμπεριφοράς του. Γιά παράδειγμα: α)Πού ήταν ο Μεταξάς το 1923 όταν έγινε η κατάληψη της Κέρκυρας και έδινε ή δη η Ιταλία δείγματα της μετέπειτα συμπεριφοράς της; β)Αφού έκανε σύμφωνο μη επίθεσης με τη Βουλγαρία, γιατί δαπάνησε τόσα ποσά στη γραμμή οχυρών Μεταξά τη στιγμή που η χώρα ήταν χρεωμένη και αντιμετώπιζε το διεθνή έλεγχο; γ)Τί απέγινε με τον έρανο υπέρ της ίδρυσης αεροπορικής βιομηχανίας;
    Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, ο Μεταξάς πέθανε πριν από το Φλεβάρη του 1941. Οι πιό αιματηρές μάχες όμως στο ελληνοϊταλικό μέτωπο δόθηκαν κατά τη διάρκεια της εαρινής επίθεσης στους μήνες που ακολούθησαν, Γιατί οι ιστορικοί οι τότε και οι σημερινοί δε ρίχνουν την κριτική τους ματιά και στους πολιτικούς που ανέλαβαν μετά το θάνατό του; Από τα μέσα Γενάρη μέχρι τις 10 Απριλίου 1941 είναι άφθονος πολιτικός χρόνος και τότε και σήμερα, στον οποίο όσοι ανέλαβαν, αποδείχτηκαν ελάχιστοι στις περιστάσεις που αντιμετώπιζαν. Άρα αποδείχτηκε ανεπαρκές και το κατεστημένο που δημιούργησε η τετραετής δήθεν εθνική αναγέννηση του δικτάτορα, η οποία αμφισβήτησε τα προϋπάρχοντα “αστικά” κόμματα. Όσο γιά την αποτελεσματικότητα των οχυρών της γραμμής Μεταξά, αυτά, ούτε ο ίδιος ο Μεταξάς περίμενε να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους Γερμανούς, τους οποίους αγαπούσε από τα νιάτα του λόγω και των σπουδών του εκεί. Τέλος, καμία προετοιμασία ούτε είχε ληφθεί από τον ίδιο στο διάστημα της νικηφόρας άμυνας και της προέλασης του ελληνικού στρατού στην Ήπειρο γιά ενίσχυση των οχυρώσεων της αμυντικής διάταξης της Μακεδονίας-Θράκης και λειτουργίας αξιόπιστης μηχανοκίνητης μεραρχίας στην περιοχή και υιοθέτησης των θωρακισμένων ως αποφασιστικών μέσων γιά τη διεξαγωγή του πολέμου, ούτε κι από τους διαδόχους του. Αυτοί, προφανώς και γνώριζαν ή περίμεναν ότι στον πόλεμο θα μπεί και η Γερμανία και είτε δεν έκαναν τίποτα επειδή θαύμαζαν όπως και ο ίδιος ο Μεταξάς το ναζιστικό κράτος, είτε προτίμησαν την αυτοκτονία, είτε δραπέτευσαν στην Αίγυπτο.
    Τα πανηγύρια λοιπόν και οι ετεροχρονισμένοι ενθουσιασμοί υπέρ του κόμματός του και της διακυβέρνησής του και άκαιροι είναι και αστόχαστοι.

  2. αφου μπορουμε να κρινουμε κ του ασφαλους ,θα επρεπε να ξερεις οτι τα οχυρα εγιναν γι αυτο τον λογο ακριβως.να σταματησουν τους βουλγαρους που ηταν ο υπ αριθ ενας κινδυνος τοτε.κ στην πραξη φανηκαν ποσα ισχυρα ηταν..κ ποσο χρησιμα..η ελαδα ηταν σε διεθνη ελεγχο μεχρι το 1935..απο το 1936 κ μετα αρνηθηκε η κυβερνηση του να πληρωνει την βλεγικη τραπεζα στην οποια χρωστουσαμε με την δικαιολογια του επερχομενου πολεμου.με τον ερανο αγοραστηκαν 115 αεροπλανα..απο την πολωνια..που στην ουσια τεθηκαν οι βασεις για την πολεμικη μας αεροπορια.κ τελος ο μεταξας γι αυτο μπηκε, μαλλον τον διορισαν πρωθυπουργο οι αγγλοι,για να ετοιμασει ενα δευετρο μακεδονικο μετωπο κατα την γνωμη των αγγλων οπως στον Α παγκοσμιο πολεμο,μονο που οι συνθηκες κ οι καταστασεις ειχαν πλεον αλλαξει κ ο πλεμος απο στατικος ειχε γινει ηδη μηχανοκινητος.αρα ο μεταξας θεωρειται πετυχημενος κ ορθα απο πολλους ιστορικους, για το εργο που εκανε στην πατριδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *