ΗΧΗΤΙΚΟ – Ο Μύθος της Απομάγευσης

Στην διαδεδομένη αντίληψη, το πέρασμα από τις παραδοσιακές κοινωνίες στη νεωτερικότητα σημαδεύτηκε από την παρακμή της θρησκείας και της πίστης στο υπερφυσικό, χάρη στην ανεξαρτητοποίηση της φιλοσοφίας και την πρόοδο των επιστημών. Η διαδικασία αυτή έχει ονομαστεί απομάγευση, κατά τον καθιερωμένο όρο του κοινωνιολόγου Μαξ Βέμπερ.

Για τον Dr. Jason Storm όμως, καθηγητή των θρησκειών στο Williams College, το σχήμα αυτό πάσχει σοβαρά. Οι άνθρωποι οι οποίοι πυροδότησαν τα ρεύματα του Διαφωτισμού και της Επιστημονικής επανάστασης είχαν εντονότατες επιρροές αλλά και προσωπική ενασχόληση με την θρησκεία, τον αποκρυφισμό και τη μαγεία. Αποτυπώματα αυτών των ιδεών και πρακτικών μπορούν να φανούν μέχρι σήμερα. Ακόμη και ο ίδιος ο Βέμπερ είχε επιδοθεί σε τέτοιες δραστηριότητες, ενώ έβλεπε την διαδικασία της απομάγευσης με κάποια μελαγχολία.

Από την άλλη, η πίστη στο υπερφυσικό υφίσταται διαρκείς ανανεώσεις και αναβιώσεις, οι οποίες αμφισβητούν την θεωρία της εκκοσμίκευσης, ειδικά στον Τρίτο κόσμο. Ακόμα και στην Δύση, η παρακμή της οργανωμένης θρησκείας δεν δίνει απαραίτητα την θέση της σε έναν άθεο υλισμό-ορθολογισμό. Αντίθετα, στις ΗΠΑ και αλλού σημειώνεται εκρηκτική ανάπτυξη των παραθρηκειών, της μαγείας και του νεοπαγανισμού, συνήθως συνδυασμένη με κινήματα όπως του φεμινισμού, της οικολογίας κ.α. Εικόνες όπως μαγισσών να ρίχνουν κατάρες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ ή του αρχιδικαστή Μπρετ Κάβανω (και ευαγγελικών χριστιανών να κάνουν τις αντίθετες τελετές) ίσως να μην είναι απομεινάρια του παρελθόντος, μα προϊδεάσεις του μέλλοντος.

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στην συνέντευξη του Jason Storm στο The Classical Ideas Podcast

Το βιβλίο του, The Myth of Disenchantment: Magic, Modernity, and the Birth of the Human Sciences, στην Amazon

The Myth of Disenchantment: Magic, Modernity, and the Birth of the Human  Sciences: Storm, Jason Ananda Josephson: 9780226403366: Amazon.com: Books

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

“Magic never truly vanished”: Jason Josephson-Storm and the myth of disenchantment – ABC Religion and Ethics

Συνεντεύξεις και σύνοψη

The Myth of Disenchantment – Reading Religion

The Myth of Disenchantment is a Lie -John Becket, Patheos

, , , , , , , , ,

1 thought on “ΗΧΗΤΙΚΟ – Ο Μύθος της Απομάγευσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *