Χατσεψούτ: Η πρώτη ισχυρή γυναίκα Φαραώ της Αιγύπτου

Μια απ’ τις κόρες του Τούθμωσι Α΄, η Χατσεψούτ έγινε βασίλισσα της Αιγύπτου όταν παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδερφό της, Τούθμωσι Β΄. Ήταν η τρίτη γυναίκα που κυβέρνησε ως Φαραώ αλλά η πρώτη που είχε τόσο μεγάλη εξουσία από μόνη της. 

Σύζυγος του Τούθμωσι Β΄

(Η Χατσεψούτ)

Η Χατσεψούτ ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Τούθμωσι Α΄ απ’ την σύζυγό του, Αχμές. Ο πατέρας της πέθανε όταν η ίδια ήταν 12 ετών κι έτσι παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδερφό της, Τούθμωσι Β΄. Ο τελευταίος ήταν γιος μιας δευτερεύουσας συζύγου του πατέρα της, πράγμα συνηθισμένο για εκείνη την εποχή. 

Μαζί είχανε μια κόρη, τη Νεφερούρε. Καθώς η Χατσεψούτ δεν έκανε γιο, ο Τούθμωσις πήρε μια δευτερεύουσα σύζυγο, την Ίσιδα, με την οποία έκανε έναν γιο, τον μελλοντικό Τούθμωσι Γ΄. Ωστόσο, η Ίσις δεν πήρε τον τίτλο “Θεϊκή Σύζυγος”, τον οποίο κατείχε η Χατσεψούτ, παρά μόνο μετά τον θάνατό της. 

Ο Τούθμωσις Β΄ πέθανε όταν ήταν μόλις 31 ετών, αφήνοντας ως κληρονόμο τον ανήλικο γιο του, Τούθμωσι Γ΄. 

Φαραώ

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Χατσεψούτ έγινε αντιβασίλισσα του προγονού της. Αρχικά κατείχε τον τίτλο αυτόν παραδοσιακά μέχρι που, γι’ άγνωστους λόγους, κήρυξε τον εαυτό της Φαραώ. Τεχνικά, η Χατσεψούτ δεν “άρπαξε” το στέμμα, καθώς ο Τούθμωσις Γ΄ θεωρούταν ηγεμόνας καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της, αν και είναι σαφές ότι η Χατσεψούτ ήταν η κύρια ηγέτιδα. 

Πέτρινο άγαλμα της Χατσεψούτ

Η επιτυχής μετάβαση της Χατσεψούτ από αντιβασίλισσα σε φαραώ οφειλόταν εν μέρει στην ικανότητά της να στρατολογεί υποστηρικτές και πολλοί από τους άντρες που επέλεξε ήταν αξιωματούχοι που είχαν την εύνοια του πατέρα της. Ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους της ήταν ο Senenmut. Ήταν ανάμεσα στους βοηθούς της βασίλισσας και ανέβηκε μαζί της στην εξουσία, και κάποιοι υποθέτουν ότι ήταν και ο εραστής της.Η Χατσεψούτ έχτισε πολλά μνημεία, ναούς κλπ. Κατά τα χρόνια της βασιλείας της, η Αίγυπτος ευημερούσε. Σε αντίθεση με άλλους κυβερνήτες της δυναστείας της, ενδιαφερόταν περισσότερο να εξασφαλίσει την οικονομική ευημερία και ν’ αποκαταστήσει μνημεία σ’ όλη την Αίγυπτο και τη Νουβία απ’ το να κατακτήσει νέα εδάφη. 

Θάνατος και κληρονομιά 

Σφίγγα της Χατσεψούτ

Η Χατσεψούτ πέθανε τον Φεβρουάριο του 1458 π.Χ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέθανε από μια αλοιφή για το δέρμα που περιείχε μια καρκινογόνη ουσία. 

Μετά τον θάνατό της, ο Τούθμωσις Γ΄ προσπάθησε να εξαλείψει τη μνήμη της Χατσεψούτ, καταστρέφοντας τα μνημεία της και σβήνοντας πολλές απ’ τις επιγραφές της.

Κατά συνέπεια, οι μελετητές της αρχαίας Αιγύπτου γνώριζαν ελάχιστα την ύπαρξη της Χατσεψούτ μέχρι το 1822, όταν μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν και να διαβάσουν τα ιερογλυφικά στους τοίχους ενός ναού.

Το 1903, ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τη σαρκοφάγο της Χατσεψούτ, αλλά ήταν άδεια, όπως σχεδόν όλοι οι τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Μετά την έναρξη μιας νέας έρευνας το 2005, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τη μούμια της το 2007, που σήμερα στεγάζεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο.

Πηγές

https://www.biography.com/people/hatshepsut-9331094
http://www.history.com/topics/ancient-history/hatshepsut

istorialogotexnia.blogspot.com

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *