ΒΙΝΤΕΟ – Οι επαναστάσεις πριν την επανάσταση 1600-1792 (Β’ μέρος)

Η επανάσταση του Διονύσιου του Φιλοσόφου στα Ιωάννινα, αν και σύντομη, ήταν ικανή να κατατάξει τον ίδιο, ως ένα βαθμό, σε νεότερο λαϊκό ήρωα του Ελληνισμού που στάθηκε απέναντι στον τουρκικό ζυγό. Η τελική αποχώρηση των Ενετών το 1718, αφού πρώτα είχαν χάσει σταδιακά τις κτήσεις τους στον Ελλαδικό χώρο, έκλεισε οριστικά τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στα ελληνικά και οθωμανικά πράγματα, που κράτησε σχεδόν 300 χρόνια.

Η εμφάνιση της Ρωσίας ως παράγοντα επηρεασμού των γεγονότων και η οργάνωση της πρώτης μεγάλης ελληνικής επανάστασης, γνωστής ως Ορλωφικά, που ξέσπασε στις 17 Φεβρουαρίου του 1769 στην Μάνη, η αποτυχία του εγχειρήματος και πώς επηρέασε τους Έλληνες στην ανάμιξη ξένων δυνάμεων στα ελληνικά πράγματα, καθώς και τα οφέλη που αποκομήθηκαν με την συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή για το θαλάσσιο εμπόριο.

Η πορεία του κουρσάρου Λάμπρου Κατσώνη, που από αξιωματικός του ρωσικού στρατού, βρέθηκε να κυριαρχεί στο Αιγαίο και κατάφερε τελικά να αναδείξει τα αποτελέσματα της ατομικής ικανότητας και της θέλησης για ελευθερία.

, , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *