Ο Φράγκικος Πύργος της Ακροπόλεως

από τη σελίδα Γεωμυθική

Ο πύργος της φωτογραφίας, έστεκε στη δυτική άκρη του βράχου της Ακρόπολης μέχρι το 1874. Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για το πότε χτίστηκε. Η κτίση του αποδίδεται στην περίοδο του Δουκάτου των Αθηνών. Το Δουκάτο των Αθηνών ήταν κρατίδιο με έδρα την Αθήνα το οποίο δημιουργήθηκε το 1205 από τους Σταυροφόρους, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης κατά την Δ΄ Σταυροφορία (1204) και διατηρήθηκε ως την κατάληψη των Αθηνών από τους Οθωμανούς, το 1458, έχοντας συμπληρώσει 251 έτη ζωής.

Η πρώτη εποχή του Δουκάτου είναι αυτή της πρώτης δυναστείας Φράγκων δουκών στην Αθήνα, των Ντε Λα Ρος (de la Roche), οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως κατοικία τον χώρο. Πιο πιθανή εκδοχή όμως φαίνεται η κατασκευή του πύργου να έγινε από την οικογένεια των Ατσαγιουόλι (Acciaiuoli), οι οποίοι κυβέρνησαν το Δουκάτο των Αθηνών από το 1388 έως τη πτώση του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1458, μιας και ήταν αυτοί που μετέτρεψαν τα Προπύλαια σε παλάτι.

Ως κτίσμα ήταν ένα τετράγωνο, καθ’ όλο το ύψος ισοπαχές, με μια εσωτερική ξύλινη σκάλα, έχοντας μόνο μια είσοδο από δυτικά, η οποία φαίνεται στην φωτογραφία στην βάση του πύργου. Είχε ύψος είκοσι έξι μέτρα και πλάτος σχεδόν οκτώ μέτρα. Αρχιτεκτονικά ήταν ακριβώς όμοιος με τους φραγκικούς πύργους της Βενετίας. Ήταν οικοδομημένος από πώρινους λίθους και μερικά πεντελικά μάρμαρα. Κατά την οικοδόμησή του, ο μεν ναός της Νίκης δεν είχε πειραχτεί, αλλά είχε καταστραφεί ή εγκτιστεί μέρος της πτέρυγας των Προπυλαίων και έγινε χρήση μαρμάρων της.

Επί Τουρκοκρατίας ο πύργος ήταν γνωστός ως Γουλάς ή Κουλάς (από τη τουρκική λέξη “kule” που σημαίνει «πύργος» και χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη αλατιού και φυλακή. Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, δώδεκα διακεκριμένοι Αθηναίοι φυλακίστηκαν από τις Οθωμανικές αρχές ως όμηροι, από τους οποίους οι εννέα εκτελέστηκαν (κατά τη πολιορκία της Ακρόπολης το 1821-22 από τους Έλληνες επαναστάτες) και τρεις κατάφεραν να διαφύγουν. Το 1825, ο στρατηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος φυλακίστηκε στον πύργο από πολιτικούς του αντιπάλους, βασανίστηκε και εν τέλει σκοτώθηκε.

Η καταστροφή του, το 1874, ως μέρος της προσπάθειας καθαρίσματος της Ακρόπολης από μετα-κλασικά κτίρια, προκάλεσε έντονη κριτική τη περίοδο εκείνη. Ο Θεόφιλος Γκωτιέ το αποκάλεσε ως «αναπόσπαστο τμήμα του Αθηναϊκού ορίζοντα» ενώ ο διαπρεπής ιστορικός της Φραγκικής Ελλάδας Γουίλλιαμ Μίλλερ (William Miller) αργότερα αποκάλεσε τη πράξη αυτή ως «πράξη βανδαλισμού ανάξια κάθε λαού που είναι διαποτισμένος από τη συνέχεια της ιστορίας».

Όπως πολλά άλλα ιστορικά μνημεία των Αθηνών έτσι και ο Φράγκικος πύργος πλέον, μας σώζεται μόνο μέσα από τις φωτογραφίες. Στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε, η οποία είναι αγνώστου φωτογράφου και χρονολογείται γύρω στο 1870, βλέπουμε την δυτική του πλευρά, με την είσοδο του στην βάση και την βόρεια πλευρά, αυτή που κοιτάει προς τα Προπύλαια της Ακροπόλεως.

Πηγή: Γεωμυθική

, , , , ,

1 thought on “Ο Φράγκικος Πύργος της Ακροπόλεως

  1. Στην συγκεκριμενη περιπτωση καλα εκαναν και γκρεμισαν αυτο το εκτρωμα. Εκτος απο ασχημο κτισμα που δημιουργει μια ασχημη αισθητικη σε σχεση με τα αρχαια, ειναι συμβολο της Φραγκοκρατιας, και της μετεπειτα τυραννιας των Καταλανων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *