Η Θεσσαλονίκη ανθρωπιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Ως γνωστόν η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Με αφορμή αυτό το γεγονός μπορούσαν κατά την διάρκεια της Έκθεσης να διοργανωθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες σε ότι πιο ανθρωπιστικό έχει η διεθνής αλλά και η εθνική διπλωματική παράδοση των ΗΠΑ.

του Μιχάλη Χαραλαμπίδη,

Αναφέρομαι στους αμερικανούς διπλωμάτες Χόρτον και Μοργκεντάου. Μίλησα γι’ αυτούς κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 2006 ( η ομιλία στο The Pontian Question in the United Nations).

Δυστυχώς όμως τόσο το κεντρικό σύστημα χώρα, κυβερνήσεις, υπουργεία όσο και το τοπικό της Θεσσαλονίκης περιλαμβανομένων και των θεσμικών αντιπροσωπεύσεων του ανατολικού ελληνισμού λόγω διανοητικής και πολιτικής ανεπάρκειας. Δεν διακρίνονται για παρόμοιες πρωτοβουλίες. Γίνονται εκδηλώσεις στην πόλη θεσμικές ή παρεών ή σύμπραξης τους. Γίνονται όμως για να γίνονται. Χωρίς στόχο, ορίζοντα, βάθος, προέκταση, μήνυμα. Χωρίς την μεγάλη ιδέα.

Δυστυχώς χάθηκε μία κατάλληλη στιγμή για την ανάδειξη ενός ορίζοντα που αντιπροσώπευσαν οι δύο αμερικανοί διπλωμάτες. Ο Χόρτον και ο Μοργκεντάου είναι πολύ επίκαιροι σήμερα. Πρέπει να μελετηθούν από τις πανεπιστημιακές αλλά και τις διπλωματικές σχολές. Μία νέα ενεργητική ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να τις επικαιροποιήσει.

Η ιστορία, η πολεοδομία, η αρχιτεκτονική, ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης ( στο ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ- Ο Τουρισμός ως Πολιτιστική Οικονομία ), η σύνθεση των ομάδων που την κατοικούν, της δίνουν σήμερα έναν ανθρωπιστικό ρόλο.

Οφείλουμε στον νέο αγώνα να αναδείξουμε την Θεσσαλονίκη ως Ανθρωπιστική Πόλη, ως Ανθρωπιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και του κόσμου. Και θα το κάνουμε.

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *