Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πολιτική, τη θρησκεία, την οικογένεια και τους μετανάστες

Πλήρης απαξίωση των πολιτικών, πιο «διεφθαρμένοι» οι δημοσιογράφοι και πίστη στη θρησκεία

Μεγάλη έρευνα, μέσω της οποίας σκιαγραφείται το προφίλ των πεποιθήσεων του σύγχρονου Έλληνα διενήργησε το κέντρο «διαΝΕΟσις», μέσω της εταιρείας Metron Analysis. Το ερωτηματολόγιο αφορά τις αξίες που προτάσσει η σημερινή ελληνική κοινωνία, τα πιστεύω των πολιτών για τους πολιτικούς, μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης οικονομικής κρίσης και η αξία που δίνουν σε έννοιες όπως η θρησκεία, η οικογένεια, η φιλία και η εργασία.

Χαρακτηστικό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που αξιολογούν την πολιτική ως σημαντική, καθώς μόλις το 30% απάντησε θετικά, ενώ το υπόλοιπο 70% απαξιώνει τους πολιτικούς. Στον αντίποδα, το 85% δίνουν αξία στη θρησκεία, τον ελεύθερο χρόνο, την εργασία, τους φίλους και την οικογένεια.

Επίσης, το 20% θεωρεί ότι οι ψήφοι στις εκλογές δεν καταμετρούνται με δίκαιο τρόπο, ενώ το 40% εκτιμά ότι οι «υπεύθυνοι των εκλογών δεν είναι αμερόληπτοι». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το 30% πιστεύει ότι οι πλούσιοι εξαγοράζουν τις εκλογές και ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται.

Την ίδια ώρα, το 70% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν θα ήθελε για γείτονες τοξικομανείς, το 57% αλκοολικούς, το 33% ομοφυλόφιλους, το 25,7% μετανάστες, το 21,6% άτομα διαφορετικής θρησκείας, το 13,5% άτομα που μιλούν διαφορετική γλώσσα και το 8% ανύπαντρα ζευγάρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, το 25% θεωρεί ότι οι άνδρες γίνονται καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες και καλύτερα στελέχη επιχειρήσεων, ενώ το 40% συμφωνεί με την άποψη πως «όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν».

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για τη διαφθορά, καθώς το 52% θεωρεί ότι η διαφθορά μεσουρανεί στα στελέχη επιχειρήσεων, το 52% στις δημόσιες υπηρεσίες, το 59% στις τοπικές αρχές, το 71% στις κρατικές αρχές και το 79% στους δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα, το 50% πιστεύει ότι οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη, το 70% ότι αυξάνουν την εγκληματικότητα, το 64% ότι ενισχύουν τον κίνδυνο τρομοκρατίας και το 63,5% ότι διογκώνουν την ανεργία.

Όσον αφορά τη θρησκεία, το 81,4% δηλώνει θρησκευόμενο άτομο και το 50% ότι πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Εντύπωση παράλληλα, προκαλεί το γεγονός ότι το 21,2% των Ελλήνων εκτιμάει ότι «όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, η θρησκεία έχει πάντα δίκιο».

Την ίδια ώρα, οι πολίτες δικαιολογούν το προγαμιαίο σεξ σε ποσοστό 74%, το διαζύγιο σε ποσοστό 69%, το περιστασιακό σεξ σε ποσοστό 53% και την ομοφυλοφιλία σε ποσοστό μόλις 25%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών.

, , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *