ΒΙΝΤΕΟ – Σαν σήμερα το ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Σχέδιο Ανάν

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ιστορικό διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου για το Σχέδιο Ανάν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, 7 Απριλίου 2004.

Σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο διάγγελμα περίπου μίας ώρας, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον Ελληνικό Κυπριακό λαό να απορρίψει το σχέδιο το οποίο καταρτίστηκε υπό την αιγίδα του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ως μοντέλο λύσης που θα επέφερε μεγάλες και επαχθείς συνέπειες για τον κυπριακό ελληνισμό αλλά και για την ενωμένη Κύπρο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος τόσο στην ιστορική μνήμη του Κυπριακού Ελληνισμού, όσο στη συναίσθηση και τη λογική του, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του απέναντι στο λαό λέγοντας «είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα, ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση, ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη».

Στη ζυγαριά του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του «ΝΑΙ». Σε καλώ να απορρίψεις το «Σχέδιο Ανάν». Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό «ΟΧΙ»! Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου…», ήταν μερικά από όσα είπε στο διάγγελμά του».

sigmalive.com

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *