Έλληνες της Συρίας δημοσίευσαν χάρτη με τη διασπορά της ελληνικής μειονότητας στη Μέση Ανατολή

Η σελίδα στο Facebook «Ελληνοσυριακό Έθνος», που ενημερώνει για τους ελληνικούς πληθυσμούς του Λεβάντε, τους Ρωμιούς της Αντιόχειας και των Ιεροσολύμων, δηλαδή τους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων αποίκων στην περιοχή, οι οποίοι δεν αποτελούν αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα ή ελληνική ομογένεια από το ελληνικό κράτος, δημοσίευσε πολύ σημαντικό χάρτη που απεικονίζει τις περιοχές όπου κατοικούν σήμερα ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί.

«Εθνογραφικός χάρτης του ρωμαίικου πληθυσμού του Λεβάντε», εξηγεί η σελίδα στην ανάρτησή της και συνεχίζει:

«Ο χάρτης αυτός δείχνει την παρούσα δημογραφική κατανομή των γηγενών Ρωμηο-Ορθόδοξων και Ρωμηο-Καθολικών πληθυσμών στο Λεβάντε.

»Πολλές ευχαριστίες σε εκείνους που εργάστηκαν στη συλλογή των πληροφοριών και στον σχεδιασμό αυτού του χάρτη».

Η σελίδα ενημερώνει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι χάρτες που θα απεικονίζουν τις περιοχές όπου ζουν ελληνικοί πληθυσμοί για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Τα περισσότερα μέλη των Ελληνορθόδοξων και των Ελλήνων-Καθολικών κοινοτήτων της Συρίας και του Λιβάνου, «Μελχίτες» ή «Ρωμιοί», ανάγουν την εθνοπολιτισμική τους κληρονομιά στους Έλληνες εποίκους και εξελληνισμένων Ιουδαίων-Χριστιανών του παρελθόντος, ιδρυτές των αρχικών κοινοτήτων των Ελλήνων της Αντιόχειας της Κιλικίας και της βορειοδυτικής Συρίας.

Μετά τη δεκαετία του 1960 ένα μεταναστευτικό κύμα οδήγησε πολλούς Έλληνες της Αντιόχειας σε χώρες της Δύσης, κυρίως την Αμερική.

Στη Wikipedia αναφέρεται ότι οι Έλληνες του Λεβάντε υπολογίζονται κοντά στο 1,8 εκατ. πληθυσμός: Antiochian Greek Christians.

TRIBUNE

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *