Η Μάχη του Wesenberg ή Rakovor (18 Φεβρουαρίου 1268, Β. Εσθονία)

του Χρήστου Χατζηλία,

Η μάχη διεξήχθη ανάμεσα στους Δανούς και στο Λιβονικό Τάγμα των Τευτόνων ιπποτών ( πρώην Τάγμα του Ξίφους) εναντίον των Ρωσικών επιδρομέων. Η αιτία για την σύγκρουση αυτή ήταν η πίεση και οι παρενοχλήσεις των Δανών εναντίον των Ρώσων εμπόρων που περνούσαν από την σημερινή Εσθονία.

Οι πρίγκιπες του Νόβγκοροντ και του Πσκόβ Δημήτριος Αλεξάντροβιτς (γιός του Αλέξανδρου Νιέφσκι) και Ντουμάντας του Πσκόβ μαζί με τους, Γιούρι Αντρέβιτς, Μιχαήλ της Τβερ, ξεκίνησαν επιδρομές στην Δανική Εσθονία με στόχο να πολιορκήσουν το οχυρωμένο φρούριο του Rakovor, η δύναμη των Ρώσων υπολογίζεται στους 1200-1500 άνδρες μαζί με τις πολιορκητικές τους μηχανές, ο δρόμος που θα ακολουθήσουν είναι αυτός δίπλα στον ποταμό Narova.

Οι Δανοί βλέποντας τις επιδρομές των Ρώσων θα ζητήσουν βοήθεια από τους Τεύτονες ιππότες οι οποίοι θα στείλουν 34 ιππότες από τα κάστρα Weissenstein , Leal και Fellin συν έναν άγνωστο αριθμό ανδρών υπό την ηγεσία του Επισκόπου Αλέξανδρου του Ντόρπατ, καθώς και Εσθονούς βοηθητικούς. (Οι Τεύτονες είχαν κάνει συμφωνία με τους Ρώσους πρίγκιπες να μην συμμετέχουν στην σύγκρουση με τους Δανούς)

Οι Ρώσοι από την άλλη θα ακολουθήσουν την παραποτάμια διακλάδωση του ποταμού kolga, η ακτή της θάλασσας δεν απηχούσε πολύ και εκεί οι Δανοί είχαν χτίσει λιμάνι και φρούριο για να προστατεύεται η περιοχή από τους πειρατές.

Την επόμενη ημέρα οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στην γέφυρα του ποταμού kolga αρκετά μακριά από το Rakovor, οι αμυνόμενοι Δανοί είχαν επιλέξει την θέση τους. Οι αμυνόμενοι πήραν την γνωστή Θέση μάχης την λεγόμενη “σφήνα ή κεφαλή του γουρουνιού”, όπως έκαναν καί οι Ρώσοι, οι δεύτεροι πέρασαν την γέφυρα αφήνοντας πίσω τα πολιορκητικά τους όπλα.

Έπειτα το Ρωσικό κεντρικό τμήμα κατάφερε να προκαλέσει αρκετή ζημιά στα πλευρά των Γερμανών-Δανών με αποτέλεσμα να αρχίσει η οπισθοχώρηση των ιπποτών.

Οι Ρώσοι έκαναν το λάθος να τους κυνηγήσουν, μια άλλη Τευτονική ομάδα κρυμμένη επιτίθεται στα πολιορκητικά όπλα των Ρώσων πίσω από την γέφυρα καί τα καίει, οι πρίγκιπες του Νόβγκοροντ και του Πσκόβ βρίσκονται περικυκλωμένοι.

Οι Γερμανοί-Δανοι βλέποντας τους καπνούς από τα καταστραμμένα όπλα υποχωρούν προς το Rakovor ενώ οι Ρώσοι υποχωρούν προς την γέφυρα. Το σχέδιο τών Σταυροφόρων είχε πετύχει, το φρούριο τους δεν έπεσε στα ρωσικά χέρια.

, , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *