Ποιος ήταν ο θρυλικός Έντουαρντ Κόδριγκτον που ηγήθηκε της ναυμαχίας στο Ναυαρίνο

Η οδός Κοδριγκτώνος στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομα του φιλέλληνα Άγγλου ναυάρχου Έντουαρντ Κόντριγκτον, ο οποίος συνδέθηκε με την Ελλάδα σε μια κορυφαία στιγμή της ελληνικής ιστορίας, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η συμμετοχή του στη Ναυμαχία αν και υπήρξε επιτυχής, δυσαρέστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιθυμούσαν να τιμωρηθεί για ανυπακοή. Κατά τη διάρκεια της ζωής του απέκτησε τρία παιδιά. Ασχολήθηκε με την πολιτική, εκλέχτηκε βουλευτής αλλά επέστρεψε στη θάλασσα.

Ο Έντουαρντ Κόδριγκτον μπήκε στο αγγλικό πολεμικό ναυτικό από τα 13 του. Συμμετείχε στους Ναπολεόντειους Πολέμους και αναδείχθηκε ως σπουδαίος κυβερνήτης.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 27 Απριλίου 1770. Σε ηλικία 13 ετών κατατάχτηκε στο αγγλικό πολεμικό ναυτικό και πολύ σύντομα αναδείχθηκε σε κυβερνήτης πολεμικών πλοίων και φρεγατών. Ως κυβερνήτης του πλοίου «Ωρίων» του αγγλικού στόλου, έλαβε μέρος στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ στις 21 Οκτωβρίου 1805, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων.

Ο ρόλος του ήταν σημαντικός και κατάφερε να δώσει τη νίκη στους Άγγλους ενάντια στον γαλλοϊσπανικό στόλο. Η νίκη των Άγγλων έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς έβαλε φρένο στα σχέδια του Ναπολέοντα για εισβολή στα βρετανικά νησιά. Συμμετείχε ακόμη στον Αγγλοαμερικανικό πόλεμο το 1812 από τη θέση του υποναυάρχου.

Ο Κόδριγκτον στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, για την οποία παραλίγο να παρεπεμφθεί σε ναυτοδικείο.

Το 1826 ανέλαβε τη διοίκηση του Βρετανικού Ναυτικού από τη θέση του αντιναυάρχου. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου το 1827, η οποία προέβλεπε την αυτονομία του νεοελληνικού κράτους, είχε δοθεί εντολή στον αγγλικό, ρωσικό και γαλλικό στόλο να παρέμβουν στην Μεσόγειο προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Ο Ερρίκος Δερυγνί και ο Λογγίνος Χέυδεν είχαν οριστεί αρχηγοί του γαλλικού και του ρωσικού στόλου αντίστοιχα. Ως αρχηγός και των τριών στόλων ορίστηκε ο Κόντριγκτον, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος και κατά συνέπεια ο πιο έμπειρος.

Ο αιγύπτιος Ιμπραήμ Πασάς παρά τις εντολές των Μεγάλων Δυνάμεων συνέχιζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο, αφού δεν αποδεχόταν τους όρους της συνθήκης. Η απόρριψη της ανακωχής, οδήγησε λίγες μέρες αργότερα στην περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στις 8 Οκτωβρίου 1827 η Ναυμαχία πραγματοποιήθηκε και τα πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου καταστράφηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Ο Κόδριγκτον κατηγορήθηκε για καταπάτηση των εντολών του Αγγλικού Ναυαρχείου, που είχε δώσει εντολή για ειρηνευτική παρέμβαση του στόλου. Κατακρίθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό, δούκα του Ουέλινγκτον, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν να παραπεμφθεί σε ναυτοδικείο για ανυπακοή. Τελικά, γύρισε στη Βρετανία χωρίς το φόβο του ναυτοδικείο, καθώς στις 6 Αυγούστου 1828 πέτυχε συμφωνία στην Αλεξάνδρεια για την αποχώρηση των οθωμανικών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο. Άλλωστε η Αγγλία είχε αποδεχθεί ότι το συμφέρον της ήταν να δημιουργηθεί ένα μικρό κράτος από την Ελλάδα, πλήρως εξαρτημένο από αυτή.

Το 1832 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην περιφέρεια του Ντέβονπορτ. Στις 10 Ιανουαρίου 1837 προήχθη σε ναύαρχο, όταν ο βασιλιάς Γουλιέλμος Δ’ ανήλθε στην εξουσία. Δύο χρόνια μετά παραιτήθηκε και ανέλαβε την αρχηγία του στόλου στο Πόρτσμουθ, όπου και παρέμεινε ως το 1842.

mixanitouxronou.gr

, , , , , , ,

2 thoughts on “Ποιος ήταν ο θρυλικός Έντουαρντ Κόδριγκτον που ηγήθηκε της ναυμαχίας στο Ναυαρίνο

  1. Καλημέρα
    Γράφετε: “… Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου το 1827, η οποία προέβλεπε την ανεξαρτησία του νεοελληνικού κράτους,…”.
    Προέβλεπε την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του νέου κράτους της Ελλάδας με την επικυριαρχία της Πύλης.

    Είναι πολύ σημαντική η διαφορά!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *