Πέτρος Ομηρίδης Σκυλίτσης: Σαν σήμερα πάει στους Αρμένους της Κρήτης

Πέτρος Ομηρίδης Σκυλίτσης γεννήθηκε στη Σμύρνη και καταγόταν από Βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια της Χίου. Ήταν αδερφός του Αριστείδη Σκυλίτση, παππού του μετέπειτα Δημάρχου Πειραιά Αριστείδη Σκυλίτση.

Ο Σκυλίτσης είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία και και έλαβε μέρος στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Στις 29 Απριλίου του 1822 ο Πέτρος Σκυλίτσης Ομηρίδης πήγε στους Αρμένους της Κρήτης ως εκπρόσωπος στη Μεγαλόνησο της επαναστατικής κυβέρνησης. Η συνέλευση στους Αρμένους ψήφισε το προσωρινό πολίτευμα του νησιού. Επί Καποδίστρια εξορίστηκε στη Σμύρνη ενώ επί Όθωνα διορίστηκε εφέτης και αργότερα εξελέγη δήμαρχος Πειραιά.

Μετά την επανάσταση χρημάτισε δήμαρχος του Πειραιά, κατά τις περιόδους 1841-1845 και 1848-1854. Επί δημαρχίας του κατασκευάστηκε ο ναός της Αγίας Τριάδος, το Α’ Σχολαρχείο και η Α’ Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Από τη θέση του δημάρχου έστειλε επιστολή στον Κωνσταντίνο Ιωνίδη για να τον πείσει να συνεισφέρει στην ίδρυση σχολείων στον Πειραιά. Από αυτή την πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Ιωνίδειος σχολή.

Επίσης διατέλεσε μέλος της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας και της Ριζαρείου Σχολής. Το 1831 δημοσίευσε την μελέτη «Συνοπτική ιστορία των 3 ναυτικών νήσων».

Πηγές: wikipedia & pentapostagma

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *