Γερμανία: Εντολή στην Facebook να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα χρηστών WhatsApp

Η Facebook έλαβε εντολή να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα Γερμανών χρηστών της πλατφόρμας επικοινωνίας WhatsApp, η οποία της ανήκει, καθώς γερμανική ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι η πρακτική της εταιρείας να ζητεί τη συναίνεση των χρηστών για να συνεχίσει κανονικά τη συλλογή δεδομένων δεν είναι νόμιμη.

Ο Johannes Caspar, επικεφαλής της αρχής προσωπικών δεδομένων του Αμβούργου, εξέδωσε απαγόρευση διάρκειας τριών μηνών, απαγορεύοντας στην Facebook να συνεχίσει τη συλλογή δεδομένων. Ζήτησε επίσης από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσουν σχετική οδηγία για το σύνολο των 27 χωρών – μελών. Οι νέοι όροι της πλατφόρμας WhatsApp καθίστανται άκυροι γιατί δεν είναι διαφανείς και είναι υπερβολικά αόριστοι, αποφάνθηκε ο Γερμανός αξιωματούχος.

“Η εντολή έχει ως στόχο την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εκατομμυρίων χρηστών που συναινούν στους νέους όρους χρήσης σε ολόκληρη τη Γερμανία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Casparτην Τρίτη. “Χρειάζεται να προλάβουμε τη ζημία και τα μειονεκτήματα που συνδέονται με αυτή τη διαδικασία “μαύρου κουτιού”.

Η νέα ρύθμιση στη Γερμανία πλήττει στον πυρήνα της το επιχειρηματικό μοντέλο της Facebook και τη διαφημιστική της στρατηγική. Κινείται δε στην ίδια κατεύθυνση με ανάλογη απόφαση της αρχής τήρησης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Γερμανίας σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από την εταιρεία μέσω της εφαρμογής και τον συνδυασμό τους με τα προφίλ τους στην κεντρική πλατφόρμα Facebook. Οι πληροφορίες που συλλέγει η εταιρεία επιτρέπουν στη Facebook να εξατομικεύει το διαφημιστικό περιεχόμενο και να προσπορίζεται τεράστια έσοδα.

Η WhatsApp έκανε λόγο για “λανθασμένη” απόφαση και σημείωσε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τους νέους όρους λειτουργίας της εφαρμογής, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει δεχθεί σφοδρή κριτική παγκοσμίως για τους νέους όρους χρήσης της πλατφόρμας WhatsApp.

Capital

, , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *