15 γυναίκες παγκόσμια σύμβολα που άλλαξαν την ιστορία του πλανήτη

1. Lucy Stone (1818-1893), Αμερικανίδα υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας και της γυναικείας ψήφου

“Η Lucy Stone ήταν φεμινίστρια και υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας. Ήταν η πρώτη γυναίκα στην Μασσαχουσέττη που πήρε πτυχίο από κολέγιο και μετά το κολέγιο βοήθησε τα κινήματα του φεμινισμού και κατά της δουλείας να κάνουν τεράστια άλματα. Έχει εκδώσει βιβλία, ήταν δημοσιογράφος και επιτυχημένη ρήτορας. Συν ότι φορούσε παντελόνι το 1800.”

2. Ζηνοβία, 3ος αιώνας, Βασίλισσα της αυτοκρατορίας της Παλμύρας της Συρίας

“Η Βασίλισσα Ζηνοβία ήταν η πολεμίστρια-βασίλισσα της περιοχής που βρίσκεται σήμερα η Συρία, φεμινίστρια και διπλωμάτισσα. Μιλούσε τουλάχιστον 4 γλώσσες, έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο έκανε καταγραφή 1000 ετών ασιατικής ιστορίας και κυνηγούσε με ακόντιο αρκούδες και λιοντάρια πάνω σε άλογο.

Μαζί με τον άντρα της, φορώντας πανοπλία, οδήγησαν στρατούς μέσα από την Περσία, νίκησαν σε μια εισβολή Γότθων και ήταν τόσο ζόρικη που ο Πάπας επαίνεσε την γενναιότητα της. Όταν σκοτώθηκε ο άντρας της, συνέλαβε τους δολοφόνους και τους προσέφερε σαν θυσία στον ναό του Baal απλά για να δείξει ότι έχει δίκιο.”

“Αλλά η Ζηνοβία είχε μόλις ξεκινήσει. Ανήγγειλε τον αυτό της βασίλισσα της Ανατολής, εισέβαλε στην Αίγυπτο και κυβέρνησε μια γιγάντια αυτοκρατορία. Διόρθωσε την οικονομία, έκανε συμμαχίες με την Αραβία και έστειλε τον ρωμαϊκό στρατό πίσω όταν αποφάσισε να τα βάλει μαζί της.”

3. Mary McLeod Bethune (1875-1955), Αμερικανίδα παιδαγωγός και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα

“Η Mary McLeod Bethune ήταν μια τρομερή παιδαγωγός και ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων. Ίδρυσε ιδιωτικά σχολεία για παιδιά αφρο-αμερικανικής καταγωγής όταν τους απαγόρευσαν να πάνε αλλού, βοήθησε στην ίδρυση της Εθνικής Ένωσης Έγχρωμων Γυναικών και ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο Νέγρων Γυναικών (και συμμετείχε στις περισσότερες εθνικές ομάδες για Αφρο-Αμερικανούς) και υπηρέτησε σαν σύμβουλος στο FDR.”

“Δούλεψε σκληρά για να μορφώσει μαύρους και λευκούς στην Αμερική για τα κατορθώματα των μαύρων εκείνη την εποχή, όταν ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών πίστευε ότι οι μαύροι ήταν βιολογικά κατώτεροι από τον άνθρωπο. Έκανε παρέα με τον W.E.B. Du Bois και ήταν η μόνη μαύρη γυναίκα παρούσα στην ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.”

4. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825), διοικήτρια του ελληνικού ναυτικού

“Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν μια πλούσια γυναίκα, είχε μείνει δύο φορές χήρα και είχε 9 παιδιά. Και οι δύο άντρες της σκοτώθηκαν από Αλγέρους πειρατές, έτσι κληρονόμησε την περιουσία τους και την επέκτεινε. Αργότερα έγινε η μόνη γυναίκα που συμμετείχε στην προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης.”

“Συμμετείχε και στον αγώνα για ανεξαρτησία. Διοικούσε έναν στόλο 8 πλοίων, 5 εκ των οποίων ήταν δικά της. Συμμετείχε σε ναυτικούς αποκλεισμούς τριών διαφορετικών πόλεων. Κατά την διάρκεια του μακελειού στην Χίο, περιόρισε τους Τούρκους στρατιώτες που κατέστρεφαν το νησί και έσωσε τις ζωές των γυναικών και των παιδιών από το χαρέμι του διοικητή της πόλης.

Τελικά κρίθηκε επικίνδυνη για το ελληνικό κράτος, συνελήφθη και εξορίστηκε στο νησί της. Μετά τον θάνατο της, η Ρωσία της έδωσε τον τίτλο του ναυάρχου. Ήταν η μόνη γυναίκα που είχε πάρει αυτόν τον τίτλο. Κυκλοφόρησε σε νόμισμα από το 1978 μέχρι το 1997 και κάποιοι δρόμοι έχουν πάρει το όνομα της.”

5. Margaret Hamilton (1936-), επιστήμονας υπολογιστών της οποίας η δουλειά μας έστειλε στο φεγγάρι

“Η Margaret Hamilton ήταν επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε το υπολογιστικό πρόγραμμα πτήσης για τις αποστολές του Apollo. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πατήσει στο φεγγάρι χωρίς την δουλειά της.”

6. Αρτεμησία Α΄ της Καρίας (5ος αιώνας π.Χ.), βασίλισσα και διοικήτρια ναυτικού στους ελληνοπερσικούς πολέμους

“Η Αρτεμησία Α΄ της Καρίας ήταν μια πολύ πετυχημένη, ανύπαντρη βασίλισσα το 400 π.Χ. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, ήταν από τους κορυφαίους στρατηγούς της Περσικής Αυτοκρατορίας, όπου έγινε γνωστή λόγω της εξυπνάδας και των στρατηγικών της γνώσεων. Ο αυτοκράτορας έστειλε τα παιδιά του να μεγαλώσουν γύρω της ελπίζοντας ότι θα την έπαιρναν σαν πρότυπο.”

“(Ναι, είναι το κορίτσι από τους 300 αλλά είναι πολύ πιο τέλεια στην πραγματική ζωή.)”

7. Hurrem Sultan (1526-1558), μία από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

“Η Hurrem Sultan, γνωστή και ως Ροξελάνα, ήταν μια Ουκρανή σκλάβα η oποία μπήκε στο χαρέμι του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς σε ηλικία 15 ετών. Απέκτησε πολιτική επιρροή, έκανε τον Σουλεϊμάν να αφήσει το υπόλοιπο χαρέμι του, να την ελευθερώσει και να την παντρευτεί επισήμως. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική και ξεκίνησε το Σουλτανάτο των Γυναικών (μια περίοδο 130 χρόνων κατά την οποία οι γυναίκες είχαν τεράστια πολιτική επιρροή στον Οθωμανό σουλτάνο).”

8. Noor Inayak Khan (1914-1944), Ινδο-Αμερικανή μυστική πράκτορας για την Βρετανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

“Η Noor Inayat Khan ήταν μυστική πράκτορας της Βρετανίας κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δούλευε σαν ασυρματίστρια στο γεμάτο Ναζί Παρίσι. Η δουλειά αυτή είχε μέσο όρο διάρκειας 6 εβδομάδες και εκείνη έμεινε σχεδόν 5 μήνες. Τελικά την πρόδωσε ένας Γάλλος πιλότος και την ανέκρινε για πάνω από ένα μήνα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.

Πολέμησε τόσο σκληρά τους Ναζί όσο την ανέκριναν, που άρχισαν να την φοβούνται και την ονόμασαν “επικίνδυνη φυλακισμένη”. Δεν έδωσε ποτέ καμία πληροφορία στους Ναζί όσο ήταν στο Νταχάου… Λέγεται ότι η τελευταία της λέξη πριν την εκτέλεση της ήταν “liberte”.”

9. Veronica Franco (1546-1591), Ιταλίδα ποιήτρια και πόρvη

“Η Veronica Franco ήταν μια πόρνη, ποιήτρια και επιμελήτρια του 16ου αιώνα. Ήταν πολύ μορφωμένη, πράγμα σπάνιο για την εποχή, και μέρος της τάξης των διανοούμενων πoρvών. Εξέδωσε τουλάχιστον δύο βιβλία με ποιήματα, επιμελήθηκε άλλα, ανήκε στον λογοτεχνικό κύκλο με το μεγαλύτερο κύρος στην Βενετία και υποστήριζε τις φτωχές γυναίκες και τα παιδιά.

Την κατηγόρησαν για μαγεία, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και πιστεύεται ότι είχε δεσμό με τον βασιλιά Ερρίκο Γ” της Γαλλίας. Η Veronica Franco ήταν μια γυναίκα που όριζε την μοίρα της σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν ήταν κάτι παραπάνω από ιδιοκτησία.”

10. Madge Syers (1881-1917), πρωτοπόρα Βρετανίδα παγοδρόμος

“Η Madge Syers ήταν μια Βρετανίδα παγοδρόμος η οποία άλλαξε εντελώς το άθλημα. Το 1902 διαγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο ήταν καθαρά αντρική εκδήλωση. Κατάφερε να επιστρέψει με το αργυρό μετάλλιο. Μετά τα διεθνή πρωταθλήματα, η Διεθνής Ένωση Παγοδρομίας ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης γυναικών από το άθλημα.

Παρά τον κανονισμό, η Madge συμμετείχε σε άλλους διαγωνισμούς. Τον επόμενο χρόνο διαγωνίστηκε στο βρετανικό πρωτάθλημα και βγήκε πρώτη, νικώντας όλους τους άλλους διαγωνιζόμενους, ακόμα και τον άντρα της. Τελικά, το 1905 η Διεθνής Ένωση Παγοδρομίας επέτρεψε στις γυναίκες να διαγωνιστούν επισήμως.”

11. Βασίλισσα Χατσεπσουτ, φαραώ της Αιγύπτου από το 1478 ως το 1458 π.Χ.

“Η Χατσεπσούτ ήταν σίγουρα από τις καλύτερες φαραώ που κυβέρνησαν ποτέ και η πρώτη δυνατή γυναίκα της ιστορίας για την οποία έχουμε στοιχεία, σύμφωνα με τον αιγυπτιολόγο James Breasted. Οργάνωσε εξορμήσεις στο εξωτερικό, επέκτεινε το εμπόριο, οδήγησε την Αίγυπτο σε αρχιτεκτονική αναγέννηση, συσσώρευσε πλούτο και συνέβαλε σε μια μακροχρόνια περίοδο ηρεμίας.”

12. Nettie Stevens (1861-1912), Αμερικανίδα γενετίστρια

“Η Nettie Stevens ανακάλυψε ότι το φύλο ενός οργανισμού καθορίζεται από τα χρωμοσώματα Χ και Υ – διαψεύδοντας κατηγορίες εκατοντάδων ετών ότι οι γυναίκες ευθύνονται που δεν χάρισαν στους άντρες τον πολυπόθητο κληρονόμο.”

13. Βασίλισσα Nzinga του Ndongo και του Matamba (1583-1663), η οποία πολέμησε την πορτογαλική αποικιοκρατία στην Αγκόλα

“Η Βασίλισσα Nzinga της Αγκόλα πολέμησε κατά της πορτογαλικής αποικιοκρατίας στο βασίλειο της. Κατά την διάρκεια μιας συνάντησης με Πορτογάλους αξιωματικούς, εκείνοι προσπάθησαν να εξευτελίσουν την ίδια και τον τόπο της. Μπήκε στο δωμάτιο και η μόνη καρέκλα ήταν πιασμένη από ένα από τους Πορτογάλους εκπροσώπους.

Νόμιζαν ότι θα αναγκαζόταν να κάτσει στο πάτωμα. Αλλά τα μάτια της σκάναραν το δωμάτιο και έκανε νόημα σε έναν υπηρέτη της, ο οποίος αμέσως έπεσε στα γόνατα και έγινε η καρέκλα της.”

14. Maya Deren (1917-1961), επαναστατική Αμερικανίδα κινηματογραφίστρια

“Γεννήθηκε στο Κίεβο πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ. Η Maya Deren ήταν μια απίστευτη κινηματογραφίστρια, χορεύτρια, συγγραφέας και φωτογράφος – είναι στην ουσία η μητέρα των ταινιών avant garde. Οι ταινίες μικρού μήκους της είναι στο YouTube και είναι μέχρι και σήμερα πολύ δυνατές και συγκινητικές. Έχουν ακόμη μια επαναστατική ατμόσφαιρα, άρα πρέπει να ήταν πολύ μπροστά το 1940 και το 1950.”

15. Josephine Baker (1906-1975), Γαλλίδα διασκεδάστρια και ακτιβίστρια γεννημένη στην Αμερική

“Η Josephine Baker ήταν σταρ των καμπαρέ, είχε ένα τσιτάχ για κατοικίδιο και βοήθησε και την γαλλική αντίσταση στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο και το αμερικανικό κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων το 1950 και το 1960. Το 1930, η φανταχτερή ευρωπαϊκή κοινωνία ήταν συνεπαρμένη και ταυτόχρονα εχθρική προς τις έγχρωμες γυναίκες – αλλά η Baker ήταν πάντα ο εαυτός της.

Ακόμη αποτελεί στιλιστικό είδωλο. Οι παραστάσεις της είχαν τόπλες χορεύτριες μαζί με φαρσοκωμωδία και χαζές γκριμάτσες. Αμφισβήτησε την ιδέα ότι η γυναικεία σeξουαλικότητα μπορεί να οριστεί ή να ελεγχθεί και το σημαντικότερο ήταν ότι έδειξε ότι πρέπει να είναι διασκεδαστική για τις γυναίκες.” “Υπάρχει και ένα απίθανο ανέκδοτο για εκείνη: Η καμαριέρα της μπαίνει στο μπουντουάρ της και λέει: “Κυρία Baker, έχουν έρθει 12 άντρες για να σας δουν”. Η Josephine απαντάει “Είμαι τόσο κουρασμένη σήμερα. Διώξε τον ένα.’”

citypatras.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *