23 Αυγούστου 1305: Η φρικτή εκτέλεση του Σκωτσέζου ήρωα Ουίλιαμ Ουάλας

23 Αυγούστου του 1305 και το πλήθος στο Λονδίνο παραληρεί. Σε λίγο θα παρακολουθήσει τον μαρτυρικό θάνατο ενός «προδότη» γι’ αυτούς, ήρωα για τους συμπατριώτες του Σκωτσέζους: Του Ουίλιαμ Ουάλας! 

Ήταν 23 Αυγούστου και ο ήλιος του Λονδίνου έκαιγε. Η μοίρα του Ουίλιαμ Ουάλας ήταν να πεθάνει σαν προδότης. Αμέσως μετά τη δίκη του στο Γουέστμινιστερ Χολ πήραν τον καταδικασμένο άντρα τον ξεγύμνωσαν και τον έσυραν στους δρόμους του Λονδίνου. Είχε ταπεινώσει το αγγλικό Στέμμα και σαν σήμερα το 1305 αυτός ο «ληστής«, ο «προδότης», ο «εχθρός και στασιαστής» απέναντι στον Βασιλιά θα πλήρωνε ένα φρικτό τίμημα.

Ο Ουάλας ήταν ιππότης μέλος της αριστοκρατίας ο οποίος είχε φτάσει να βρεθεί επικεφαλής του σκωτσέζικου στρατού συνθλίβοντας τους Άγγλους στη μάχη της Γέφυρας του Στέρλινγκ, κάνοντας επιδρομές στα βόρεια εδάφη της Αγγλίας. Τον επόμενο χρόνο ο βασιλιάς Εδουάρδος Α’ κινήθηκε βόρεια για να εδραιώσει το θρόνο και νίκησε τον Γουάλας στο Φόλκερ, καθυποτάσσοντας τους Σκωτσέζους Ευγενείς. Χρόνια αργότερα ο Ουάλας επέστρεψε, τον πρόδωσαν και σύρθηκε αιχμάλωτος στο Λονδίνο για να δικαστεί.

Μαρτύρησε μέχρι να πεθάνει

Σύμφωνα με τα μέλη της κυβέρνησης του Εδουάρδου, τα αναρίθμητα εγκλήματα του Ουάλας περιλάμβαναν ότι «ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά της Σκωτίας», «σκότωσε τους αξιωματούχους του βασιλιά στη Σκωτία», και υπήρξε επικεφαλής ενός στρατού που κινήθηκε ενάντια στον Βασιλιά.  Ο Ουάλας απολογήθηκε απλά ότι «…Δεν είναι δυνατόν να πρόδωσα τον Εδουάρδο, αφού δεν υπήρξα ποτέ υπήκοός του». Η τιμωρία για τους προδότες ήταν πραγματικά απάνθρωπη και φρικιαστική: Μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος Ουάλας απαγχονίστηκε αρχικά, αλλά τον κατέβασαν πριν χάσει τις αισθήσεις του. Έπειτα – όσο ακόμα ήταν ζωντανός – τον ευνούχισαν, του έβγαλαν τα έντερα και έκαψαν τα σωθικά του μπροστά στα μάτια του κι ύστερα από όλα αυτά τελικά τον αποκεφάλισαν. Το κεφάλι του καρφώθηκε σε ένα παλούκι και στήθηκε στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ το σώμα του τεμαχίστηκε σε 4 κομμάτια από τοπία ένα στάλθηκε στο Nιούκαστλ ένα στο Στέρλινγκ, ένα στο Περθ και να στο Μπέρικ.

Γουίλιαμ-Γουάλας
Η σημαία της Σκωτίας, κυματίζει στο Εθνικό Μνημείο Γουάλας για να τιμήσει τον ήρωα της ανεξαρτησίας/copyright: AP PHOTOS

Ο μεσαιωνικός κόσμος λειτουργούσε με βάση μία προσεκτικά δομημένη ιεραρχία υπακοής στο βασιλιά και μέσω εκείνου στο Θεό… Ο Γουάλας είχε αναστατώσει το καθεστώς και το δημόσιο θέαμα του βασανισμού του, του θανάτου και της ταπείνωσης του, ήταν προειδοποίηση για να μη σταθεί κανείς εμπόδιο στους βασιλιάδες.

Ποιος ήταν ο ήρωας των Σκωτσέζων

Ο Ουάλας Ουάλας (William Wallace) γεννήθηκε το 1270 και πέθανε μαρτυρικά στις 23 Αυγούστου του 1305.  Ήταν Σκωτσέζος Ευγενής και πατριώτης, πρωταγωνιστής του πολέμου κατά των Άγγλων κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Υμνήθηκε από τους ποιητές και τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα από τον τροβαδούρο του 15ου αιώνα Μπλιντ Χάρι. Καταγόταν από το μικρό χωριό Ελερσλί και κατά τη δημοφιλέστερη εκδοχή το όνομα Ουάλας σημαίνει «Ουαλός» ή «ξένος», λόγω της Ουαλικής του καταγωγής.


Κυκλοφορούν δύο ιστορίες γύρω από την νεότητα του Ουάλας, ο ένας λέει ότι ψάρευε στο ποτάμι όταν τον προσέγγισε μια ομάδα από Άγγλους στρατιώτες που του ζήτησαν να παραδοθεί. Ο Ουάλας τους προσέγγισε προσφέροντάς τους μισό από το ψάρι του, και εκνευρισμένος από την αστεία του πράξη ένας στρατιώτης τον πλησίασε και τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει. Τότε ο Ουάλας τον χτύπησε και τον σκότωσε με το καλάμι ψαρέματος και παίρνοντας το ξίφος του στη συμπλοκή εξουδετέρωσε εύκολα τους υπόλοιπους στρατιώτες, σκοτώνοντας 5 από αυτούς. Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στην πόλη του Ντάντι ξεκίνησε τον πόλεμο ανεξαρτησίας, δολοφονώντας τον γιο του Άγγλου διοικητή της πόλης.

Όλες οι πληροφορίες γύρω από το πρόσωπο του Ουάλας βασίστηκαν στο επικό ποίημα του Μπλιντ Χάρι που γράφτηκε το 1470, 160 χρόνια μετά τον θάνατο και οι διηγήσεις του περιγράφουν ένα πρόσωπο που φαίνεται περισσότερο μυθολογικό. Δεν είναι βέβαιο ότι βασίστηκε σε ιστορικά κείμενα της εποχής του γιατί αυτά δεν υπήρξαν. Ο Ουάλας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 1995, με την επική ταινία «Braveheart», γραμμένη από τον  – υποτιθέμενο – απόγονο του, Ράνταλ Ουάλας και πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον. Η ταινία, αν και βασίστηκε σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, περιέχει πολλές ανακρίβειες με πιο χαρακτηριστική την ερωτική σχέση του Ουάλας με την Ισαβέλλα Βασίλισσα της Γαλλίας η οποία ήταν μόλις 10 ετών όταν αυτός πέθανε…

ethnos.gr

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *