Η Μαρουτσαία Σχολή των Ιωαννίνων και η Βενετία

από τη σελίδα Comunità dei Greci Ortodossi in Venezia,

Η Μαρούτσιος Σχολή ή Μαρουτσαία ήταν φημισμένη Ελληνική Σχολή στα Ιωάννινα.

Είχε ιδρυθεί το 1742 από τους Γιαννιώτες Σίμο και Λάμπρο Μαρούτση που είχαν εγκατασταθεί στην Βενετία και ασχολούνταν με το εμπόριο. Ήταν ένα από τους λίγους πνευματικούς φάρους του ελληνισμού εκείνη την εποχή, μαζί με τη Φλαγγίνειο της Βενετίας και την Μεγάλη του Γένους Σχολή στη Κωνσταντινούπολη.

Διατηρείτο με τα έσοδα που έφερναν οι τόκοι του κληροδοτήματος πέντε χιλιάδων Δουκάτων που είχε καταθέσει ο Λάμπρος Μαρούτσης σε τράπεζα της Βενετίας «προς ίδρυσιν έδρας ιερών και κοσμικών επιστημών ελληνιστί και λατινιστί παραδιδομένων». Πρώτος σχολάρχης διορίστηκε ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο οποίος άνοιξε νέους ορίζοντες στο πνευματικό στερέωμα της χώρας. Στην σχολή αυτή είχε συσταθεί σύλλογος από μια ομάδα μαθητών, ο οποίος στο όνομα της Αγίας Τριάδας δια των γραμμάτων θα φρόντιζε περί της ελευθερίας του Γένους. Μέλη της εταιρείας αυτής ήταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο διδάσκαλος Τυρνάβου Ιωάννης Πέζαρος και ο Πλαταμώνος επίσκοπος Διονύσιος.

Η σχολή παρήκμασε όταν η Βενετία έπεσε στους Γάλλους και χάθηκε η κατάθεση στην Βενετική τράπεζα, καθώς χάθηκαν όλες οι καταθέσεις της Ελληνικής Κοινότητας στην Zecca, το 1797. Λόγω έλλειψης πόρων έπαψε να λειτουργεί. Στη θέση της ιδρύθηκε η Καπλάνειος Σχολή.

Στη Βενετία, υπάρχει σήμερα ένα σοκάκι (Callesella) που φέρει το όνομα των Μαρούτσηδων, πλησίον του Campo dei Greci, του Ναού μας του Αγίου Γεωργίου και της έδρας της ιστορικής Αδελφότητας.
Τιμώντας όλους τους Γιαννιώτες και Ηπειρώτες κληρικούς, εμπόρους, τυπογράφους, ευεργέτες και Διδασκάλους που χάρισαν δόξα και αίγλη στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας στους πέντε και πλέον αιώνες βίου της.

Το αφιερώνουμε στον νεοχειρωτονισθέντα ιερέα του Ναού μας, τον π. Βησσαρίωνα με καταγωγή από τα Ζαγοροχώρια των Ιωαννίνων.

Comunità dei Greci Ortodossi in Venezia

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *