ΒΙΝΤΕΟ – Ο Μέγας Θεοδόσιος νικάει τον Μάξιμο στη μάχη του ποταμού Σάβου

Την άνοιξη του 383 ένας στρατηγός ισπανικής καταγωγής που είχε έδρα στη Μ. Βρετανία, o Μάξιμος, αυτοανακηρύχθηκε αύγουστος και στράφηκε εναντίον των δυνάμεων του Γρατιανού, ο οποίος είχε τα φόντα για μακρά και πετυχημένη βασιλεία στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Οι δύο δυνάμεις συγκρούστηκαν στα βόρεια του Παρισιού. Η μάχη ήταν αμφίρροπη μέχρι που το μαυριτανικό ιππικό του Γρατιανού αυτομόλησε και έδωσε σαφές πλεονέκτημα στον Μάξιμο. Ο Γρατιανός τράπηκε σε φυγή, όμως οι δυνάμεις του Μάξιμου τον πρόλαβαν στο Λούγδουνο (τη σημερινή Λιόν). Αν και του υποσχέθηκαν ότι δεν θα τον πειράξουν, οι στασιαστές δολοφόνησαν τον Γρατιανό στη διάρκεια δείπνου που του παρέθεσαν.

Η είδηση της δολοφονίας του Γρατιανού σόκαρε τον Θεοδόσιο, ο οποίος όμως εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα καθώς πιεζόταν στον βορρά από τους Ούννους και στην ανατολή από τους Πέρσες. Έτσι ανέχθηκε αρχικά τον Μάξιμο, ο οποίος βρισκόταν στους Τρεβήρους (σημ. Τριρ της Γερμανίας). Διάδοχος του Γρατιανού ήταν ο ετεροθαλής αδερφός του Βαλεντινιανός Β’, ο οποίος ήταν μόλις 12 ετών. Ο Βαλεντινιανός αναγκάστηκε να δεχθεί τον Μάξιμο ως συνάρχοντα στη Δύση.

Ο Μάξιμος όμως, μη αρκούμενος στη διοίκηση της Βρετανίας, της Γαλατίας και της Ισπανίας, κινήθηκε προς την Ιταλία. Μετά από πολλά επεισόδια, τελικά το 388 ο Θεοδόσιος αποφάσισε να στραφεί εναντίον του Μάξιμου. Αρχηγό του ιππικού του στρατού του, όρισε τον Πρόμωτο, ο οποίος είχε διακριθεί σε πολλές μάχες στο παρελθόν και αρχηγό του πεζικού, τον Τιμάσιο. Ο Θεοδόσιος διέσχισε την Παννονία και τις διαβάσεις των Απεννίνων και χτύπησε τον στρατό του Μάξιμου.

Το τί έγινε στη μάχη μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω ενδιαφέρον βίντεο από το κανάλι BazBattles:

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *