Η Ιστορία του σουφισμού και του ισλαμικού μυστικισμού

Δεν είμαι αυτή η τρίχα, δεν είμαι αυτό το δέρμα, είμαι η ψυχή που ζει μέσα ».

Τζαλάλ Αλ-Ντιν Μωάμεθ Ρούμι

Ο Jalal Al-Din Muhammad Rumi είναι ένας από τους πιο διαρκούς ποιητές και στοχαστές στην ισλαμική ιστορία. Η βαθιά, όμορφη πεζογραφία του – που συζητά τη φύση της αγάπης, της ζωής και της ψυχής – τον έχει καταστήσει μια διαρκή φιγούρα τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική ιστορία.

Πιθανότατα εξαιτίας αυτού ο Ρούμι εμφανίστηκε ως το πρόσωπο του Σουφισμού, ιδιαίτερα στη Δύση. Σουφισμός – ένας κλάδος του Ισλάμ γνωστό για τον μυστικισμό του – θεωρείται από καιρό ως η πιο ειρηνική, απολιτική μορφή της θρησκείας. Με τον Ρούμι, τον ειρηνικό ποιητή, στο προσκήνιο του, δεν είναι περίεργο που αυτό το στερεότυπο έχει πάρει θέση.

Ωστόσο, υπάρχει μόνο τόσος σουφισμός που μπορεί να καλύψει η ποίηση του Ρούμι. Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τη φύση και την ιστορία του Σουφισμού και του Ισλαμικού μυστικισμού, καθώς και τους ασκούμενους του και τις συναρπαστικές τελετές τους.

Τι είναι ο Σουφισμός;

Ένας πίνακας του Jalaluddin Rumi, ενός από τους πιο διάσημους Σούφι ποιητές και μελετητές.
Ένα πορτρέτο του Jalaluddin Rumi, ενός από τους πιο διάσημους Σούφι ποιητές και μελετητές. Πιστωτική εικόνα: thedailynewnation.com.

Αν και οι άνθρωποι συχνά συσχετίζουν τον Σουφισμό με τον μυστικισμό, μπορεί κανείς να τον ορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια ως σχολή σκέψης εντός του Ισλάμ. Ασχολείται με τη λατρεία σε μια μοναδική μορφή, τυπικά μέσω της μουσικής, των διακοσμητικών τεχνών και των ανορθόδοξων τρόπων ζωής.

Ο όρος Σουφισμός προέρχεται πιθανώς από την πρακτική της χρήσης μαλλιού (σουφ στα αραβικά), πράξη που σχετίζεται με μυστικιστές. Μπορεί επίσης να προέρχεται από την αραβική λέξη για καθαρότητα (safa). Άλλοι υποστήριξαν ότι η λέξη προέρχεται από τον όρο «ahl as-suffah» (που σημαίνει «οι άνθρωποι του σουφάχ (πάγκος)»). Αυτό αναφέρεται σε μια ομάδα φτωχών συντρόφων του Προφήτη Μωάμεθ (PBUH) που πραγματοποιούσαν τακτικές συγκεντρώσεις dhikr (η επανάληψη των θεϊκών ονομάτων του Θεού, εκ των οποίων υπάρχουν 99 στο Ισλάμ).

Τα πιο καθοριστικά χαρακτηριστικά του σουφισμού περιλαμβάνουν την ακραία αυτοτιμωρία στο όνομα της θείας λατρείας. Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν υπερβολική νηστεία ή ξύπνιοι όλη τη νύχτα ως μορφή προσευχής. Οι πρώτοι Σούφι θα περνούσαν τις μέρες τους προσευχόμενοι, απορρίπτοντας τον φυσικό κόσμο υπέρ του πνευματικού. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν μόνο τα ρούχα τους και τίποτα περισσότερο.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν συνέπεια της σουφικής αρχής «ma’arifa» (αραβικά για «γνώση»), μια πορεία προς τη γνώση του Θεού που περιλαμβάνει μια σειρά εσωτερικών μετασχηματισμών. Αυτά είχαν στόχο την υπέρβαση του φυσικού κόσμου και του σώματος.

Ποιες είναι μερικές σημαντικές θρησκευτικές πρακτικές;

Γενικά, οι πρακτικές των Σούφι δεν θα ήταν πλήρεις χωρίς να περιλαμβάνονται τυπικές ισλαμικές τελετουργίες (προσευχή πέντε φορές την ημέρα, νηστεία κατά το Ραμαζάνι κλπ). Αυτά συχνά συμπληρώνονται εκτός από τη «σούννα», μια λίστα συμπεριφορών που έχει συμπληρώσει ο Προφήτης Μωάμεθ (PBUH). Αυτό γίνεται με στόχο να ζήσει μια ζωή όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δική του.

Φυσικά, μια τέτοια ζωή απαιτεί επίσης να απομακρυνθούμε από τους πειρασμούς του φυσικού κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και την αγάπη για την παρέα και το φαγητό – ενθάρρυνση μιας ζωής μοναξιάς, σιωπής, ακόμη και αϋπνίας. Το πιο σημαντικό, είναι ότι απαιτείται καθαρότητα από μέσα προς τα έξω. Εξαιτίας αυτού, οι πρακτικές των Σούφι επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην υπέρβαση της υπερηφάνειας, της αλαζονείας και του φθόνου.

Ένα παράδειγμα μιας σουφικής πρακτικής είναι το Muraqaba, που σημαίνει «τήρηση». Αυτή η πρακτική μοιάζει πολύ με τον κοινό διαλογισμό, ο οποίος υπάρχει σε όλες τις θρησκείες. Οι Σούφι στρέφουν την εστίασή τους προς τα μέσα ενώ φωνάζουν τρεις φορές: “Ilahi anta maqsudi wa-ridaka matlubi” (Θεέ μου, είσαι ο στόχος μου και η ευχαρίστησή Σου είναι αυτό που αναζητώ). Στη συνέχεια, εστιάζουν στο όνομα του Αλλάχ και στην πνευματική του έννοια – «ουσία χωρίς ομοιότητα». Οι Σούφι παραμένουν παρόντες και άγρυπνοι όσο μπορούν, ολοκληρώνοντας τελικά την πρακτική.

Dhikr: Μία από τις πιο κεντρικές πρακτικές σουφιών

Πέρα από αυτό, ο Σουφισμός συνεπάγεται πολλές άλλες συγκεκριμένες πρακτικές, όπως το dhikr. Σημαίνει «ανάμνηση», αυτό περιλαμβάνει την ανάκληση των 99 ονομάτων του Αλλάχ (Θεού). Μπορεί επίσης να αναφέρεται στην πρακτική της διατήρησης της επίγνωσης για την πάντα παρουσία του Θεού. Οι περισσότερες πρακτικές Σούφι απαιτούν μύηση Σούφι ή την καθοδήγηση ενός Δασκάλου Σούφι. Ωστόσο, αυτή η πρακτική, η οποία είναι απαραίτητη για όλους τους μουσουλμάνους, δεν το κάνει.

Διαφορετικές τάξεις των Σούφι ασκούν dhikr με διαφορετικούς τρόπους. Για μερικούς, είναι μια τελετή γνωστή ως sema. Αυτό περιλαμβάνει διάφορες μορφές λατρείας, όπως απαγγελία, τραγούδι, διαλογισμό και έκσταση. Αυτή η μέθοδος έχει δημιουργήσει τη δημοφιλή Σούφι στροβιλίζεται (προέρχεται από το τάγμα Μεβλεβί), για το οποίο οι Σούφι είναι ίσως περισσότερο γνωστοί. Ωστόσο, η παραδοσιακή άποψη για τις τάξεις των Σουνιτών Σούφι (όπως το Chisti και το Qadiriyya) απαγορεύει τον στροβιλισμό κατά τη διάρκεια του dhikr, θεωρώντας τον ως ασέβεια προς τον Θεό.

Ο σούφι στροβιλισμός είναι μια μορφή ενεργού διαλογισμού. Ενθαρρύνει κάποιον να εγκαταλείψει το δικό του ΝΑΦ (εγώ, ή εαυτός) ακούγοντας μουσική, εστιάζοντας στην ουσία του Θεού και περιστρέφοντας επανειλημμένα σε κύκλους. Ο απώτερος στόχος είναι να συνειδητοποιήσουμε την πηγή κάθε τελειότητας – ή τελειότητα (ολότητα). Η περιστρεφόμενη κίνηση προορίζεται να αναπαράγει την κίνηση των πλανητών που περιφέρονται γύρω από τον sunλιο.

Φιλοσοφίες και πεποιθήσεις

Μια απεικόνιση μιας τάξης των Σούφι που εκτελούσε Dhikr κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μια απεικόνιση μιας τάξης των Σούφι που εκτελούσε Dhikr κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πιστωτική εικόνα: hurriyetdailynews.com.

Ο πρωταρχικός πόθος των Σούφι είναι μια προσωπική σύνδεση με τον Θεό όσο είναι ακόμα ζωντανοί. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μουσουλμανικές πεποιθήσεις, οι οποίες ισχυρίζονται ότι αυτή η σύνδεση θα συμβεί μετά την ανάστασή τους. Αυτή η εμπειρία είναι δήθεν τόσο καταπληκτική που μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσω μεταφορών. Αυτό το γεγονός εξηγεί την επικράτηση των εικόνων αλκοόλ και αγάπης στη λογοτεχνία των Σούφι.

Στη σουφική ​​λογοτεχνία, η χαρά της θεϊκής ένωσης συνοδεύει συχνά τη δυστυχία του χωρισμού από τον Θεό. Αυτό δημιουργεί ένα από τα κύρια προβλήματα της Σουφικής φιλοσοφίας – το ερώτημα πώς μπορεί ένα θνητό ον να συνδεθεί με τον άπειρο Θεό. Αυτή η σύνδεση, που ονομάζεται “fana” (“καταστροφή”), συμβαίνει στα τελευταία στάδια της πνευματικής ανάπτυξης. Κάποιος χάνει την ατομική του ταυτότητα και αντιλαμβάνεται μόνο την παρουσία του Θεού μέσα τους.

Ιστορία του Σουφισμού: Από τον Προφήτη έως τις μέρες μας

Σπήλαιο της iraρας, όπου ο προφήτης (PBUH) είχε την πρώτη του αποκάλυψη.
Μια εικόνα του Σπηλαίου της iraρας, όπου ο προφήτης (PBUH) είχε την πρώτη του αποκάλυψη. Πιστωτική εικόνα: english.alarabiya.net.

Οι ρίζες του Σουφισμού βρίσκονται στη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ (PBUH). Οι πρώτες αναφορές αναφέρουν ότι είχε τη συνήθεια να διαλογίζεται σε μια σπηλιά και να ζει απλά και σεμνά. Αυτή η συμπεριφορά αποτέλεσε τη βάση των πρακτικών των Σούφι. Παράλληλα με τον ίδιο τον προφήτη, ο ξάδερφος και ο γαμπρός του, ο Αλί, είναι επίσης ένας από τους πρώτους Σούφι. Εκτός από τον πλησιέστερο στον προφήτη άνθρωπο, ανοιχτό στη λήψη της μυστικιστικής του γνώσης, ο Αλί ήταν επίσης ο πρώτος άνδρας ισλαμικός προσηλυτισμένος. Ωστόσο, ως επίσημο κίνημα, ο Σουφισμός ξεκίνησε περίπου 100 χρόνια μετά το θάνατο του Αλή.

Στα τέλη του 8ου αιώνα, ένα σχολείο του διάσημου μυστικιστή γνωστό ως Χασάν αλ-Μπασρί ίδρυσε ένα μοναστήρι στο Αμπαντάν. Εν τω μεταξύ, άλλοι άρχισαν να περιγράφουν λεπτομέρειες σχετικά με τις πρακτικές των Σούφι σε γραπτά έγγραφα. Μερικοί από τους πιο διάσημους πρώιμους Σούφι περιλαμβάνουν τον Bayazid Bistami. Ταν ένας Ιρανός Σούφι που έγινε γνωστός για το «σάθιατ» του – που ήταν συχνές δραματικές δηλώσεις της σύνδεσής του με τη θεϊκή οντότητα (Θεός). Αυτά, υποστήριξε, ήταν το αποτέλεσμα της διά βίου αυτοκάθαρσης. Στην απόλυτη αφοσίωσή του στη σούντα (ζώντας όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτήν του προφήτη), αρνήθηκε ακόμη και να φάει ένα καρπούζι, επειδή δεν μπόρεσε να βρει αποδείξεις ότι ο προφήτης έφαγε ποτέ ένα.

Ο 10ος αιώνας: Μια πρώιμη μεταβατική περίοδος

Στα τέλη του 10ου αιώνα και στις αρχές του 11ου αιώνα, ξεκίνησε μια μεταβατική φάση. Πριν από τον 10ο αιώνα, ο Σουφισμός οριζόταν από την εγκράτειά του και την ατομικότητα των οπαδών του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ωστόσο, μετατοπίστηκε σε μια πιο κοινοτική πρακτική. Αυτό, φυσικά, απαιτούσε μεγαλύτερη οργάνωση και περιελάμβανε μεγαλύτερο αριθμό οπαδών. Έγινε επίσης μεγαλύτερη εστίαση στην επισημοποίηση του δόγματος των Σούφι. Οι ηγέτες των Σούφι του 10ου αιώνα αγιοποίησαν παλαιότερες μορφές και προσπάθησαν να αποδείξουν τη σχέση μεταξύ των πρακτικών τους και του ορθόδοξου Ισλάμ.

Σε αυτήν την περίοδο, προέκυψε ένα από τα πιο διαδεδομένα σύγχρονα βιβλία των Σούφι: Kitab alta-arruf li-madhab ahl al-tasawwuf. Γράφτηκε από τον Abu Bakr Kalabadhi, αυτό το βιβλίο εξήγησε την ορολογία, τις πεποιθήσεις και τις βασικές πρακτικές των Σούφι για τους μαθητές. Άλλα διάσημα εγχειρίδια που συνοψίζουν τις σουφιστικές φιλοσοφίες άρχισαν να εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένου του Κασφ αλ-Μαχτζούμπ από τον Ali Hujwiri και το Ρισάλα από τον Al-Qushayri. Μια άλλη διάσημη προσωπικότητα, ο Αμπού Αμπντ αλ-Ραχμάν Σουλάμι, έγραψε πολλά έργα για τον Σουφισμό και την ηθική, ιδιαίτερα την έννοια του Σουφικού ιπποτισμού («futuwwa»).

Άλλες διάσημες προσωπικότητες περιλαμβάνουν τον Khwaja Abd Allah Ansari και τον Abu Said ibn Aby al-Khayr, οι οποίοι συνέβαλαν και οι δύο στην ανάπτυξη του Σουφισμού ως κίνημα. Ο τελευταίος, Ιρανός Σούφι, έζησε μια ζωή στοχαστική υπό την καθοδήγηση ενός δασκάλου Σούφι για δεκαπέντε χρόνια. Μετά από αυτό, οργάνωσε δύο κέντρα Σούφι, το ένα στο Μέχανα και το άλλο στο Νισαπούρ – ιρανικό κόμβο εκείνη την εποχή.

Ο 13ος αιώνας: Ανάπτυξη και Μεταρρύθμιση

Κατά τη διάρκεια του 12ου και 13ου αιώνα, άρχισαν να σχηματίζονται τάγματα Σούφι. Ονομάστηκαν επίσης “turuq” (μονοπάτια) συλλογικά και “tariqa” στον ενικό. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το Qadiriyya, το Shadhiliyya, το Rifa’iyya και το Chistiyya. Κάθε ταρίκα, βασισμένη στις διδασκαλίες ενός αγίου ιδρυτή (τυπικά ισλαμικού μελετητή), είχε τις δικές του πρακτικές, πεποιθήσεις και λογοτεχνία. Αυτή η περίοδος είδε επίσης μια αλλαγή στις πρακτικές των Σούφι, μέχρι περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα. Σε εκείνο το σημείο, ο ρόλος του προφήτη Μωάμεθ έγινε όλο και πιο κεντρικός στις πρακτικές των Σούφι.

Μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της περιόδου είναι ο μυστικιστής φιλόσοφος της Ανδαλουσίας, Muhyi al-din Ibn al-Arabi. Οι σκέψεις και τα έργα του αναμόρφωσαν πολλές πρακτικές και πεποιθήσεις των Σούφι. Κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας του ήταν η πίστη στο «wahdat alwujud» (Η Ενότητα του Είναι). Αυτό πρότεινε ότι το σύμπαν είναι η φυσική εκδήλωση του Θεού, επομένως αποτελεί ένα μέρος Του και όχι ένα από τα ξεχωριστά δημιουργήματά Του.

Αυτό το δόγμα αντιτάχθηκε στην ορθόδοξη ισλαμική πεποίθηση, η οποία υποστήριζε ότι ο Θεός είναι ξεχωριστός από τα δημιουργήματά Του. Αυτή η αντίφαση, επομένως, το έκανε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα δόγματα στη φιλοσοφία των Σούφι. Κατά συνέπεια, οι δύο αιώνες μετά τον θάνατό του εμφανίστηκε μια τροποποιημένη έκδοση αυτού του δόγματος. Γνωστό ως «wahdat al shahada» (Ενότητα της μαρτυρίας), ήταν μια απόπειρα συμβιβασμού μεταξύ της φιλοσοφίας του al-Arabi και των κοινών μουσουλμανικών πεποιθήσεων.

20ος αιώνας: Σουφισμός σε μια περίοδο ανάπτυξης

Κατά τον 14ο έως τον 18ο αιώνα, οι Σούφι άρχισαν να εδραιώνονται και να διαδίδουν την ιδεολογία τους σε όλη την ήπειρο. Παρόλο που η μυστικιστική φύση των πρακτικών και των τάξεων των Σούφι άρεσε σε πολλούς και συνέβαλε στη διαδεδομένη μεταστροφή στο Ισλάμ, η ιδεολογία δέχτηκε επίσης πολλές αντιδράσεις. Τον δέκατο όγδοο αιώνα, αυτή η αντίσταση πήρε μια βίαιη μορφή με την εμφάνιση του βαχαμπιστικού κινήματος, ενός συντηρητικού κινήματος εντός του σουνιτικού κλάδου του Ισλάμ.

Στο τέλος του 20ού αιώνα, μεταρρυθμιστές και σοσιαλιστές στον μουσουλμανικό κόσμο άρχισαν να επικρίνουν τις τελετουργίες και τα δόγματα των Σούφι. Οι τάξεις των Σούφι κατηγορήθηκαν ότι διατηρούσαν δεισιδαιμονίες, ήταν πολύ ξεπερασμένες και κρατούσαν τα κράτη πίσω από την προοδευτική μεταρρύθμιση. Οι δυτικοποιημένες εθνικές κυβερνήσεις ήταν συχνά υπεύθυνες για τις πολιτικές και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που διατήρησαν τις επιθέσεις στον Σουφισμό. Αυτό έγινε με σκοπό την αποδυνάμωση των οικονομικών θεμελίων των τάξεων των Σούφι. Ως αποτέλεσμα, πολλές τάξεις των Σούφι σε μεγάλες ισλαμικές χώρες άρχισαν να μειώνονται.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, ωστόσο, ο Σουφισμός συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο – τόσο στον μουσουλμανικό κόσμο όσο και, πιο πρόσφατα, στη Δύση.

Σύγχρονος Σουφισμός: Νεοσουφισμός

Επινοημένος από τον Φαζλούρ Ραχμάν (πακιστανός λόγιος και ισλαμικός φιλόσοφος), ο όρος νεοσουφισμός αναφέρεται στα μεταρρυθμιστικά ρεύματα μεταξύ των τάξεων των Σούφι του 18ου αιώνα. Αυτοί οι μεταρρυθμιστές προσπάθησαν να αφαιρέσουν μερικά από τα πιο πανθεϊστικά στοιχεία της παράδοσης των Σούφι. Αντίθετα, στόχευαν στην επαναβεβαίωση του συμβατικού ισλαμικού νόμου, υποδεικνύοντας τον ρόλο του ως βάση της εσωτερικής πνευματικότητας και του κοινωνικού ακτιβισμού.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, η έννοια του όρου έχει εξελιχθεί. Αναφέρεται τώρα σε μορφές πνευματικότητας που επηρεάστηκαν από τους Σούφι στη Δύση, ιδιαίτερα εκείνες που δίνουν έμφαση στα πανθεϊστικά στοιχεία του Σουφισμού, βγάζοντάς τον από το ισλαμικό πλαίσιο. Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν το Sufism Reor προσανατολισμένο, παρακλάδι του παραδοσιακού σουφισμού και το Golden Sufi Center. Το τελευταίο, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ελβετία, συνδυάζει τις παραδόσεις του Ινδουισμού και του νεο-Σουφισμού. Υπάρχει επίσης το τάγμα των Σούφι στη Δύση. Ιδρύθηκε από τον Ιναγιάτ Χαν, τονίζει την ενότητα όλων των θρησκειών και είναι ανοιχτή σε μέλη από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Επί του παρόντος, σε ενεργούς ακαδημαϊκούς, εκδότες και συγγραφείς Σούφι περιλαμβάνονται οι Timothy Winter, Hamza Yusuf, Llewellyn Vaughan-Lee, Nuh Ha Mim Keller και Zaid Shakir, μεταξύ άλλων.

Ο αντίκτυπος του σουφισμού στη λογοτεχνία, την τέχνη και τον πολιτισμό

Το πορτρέτο της Μάχης της Καρμπάλα, τώρα στο Μουσείο του Μπρούκλιν ..
Ο πίνακας της Μάχης της Καρμπάλα, τώρα στο Μουσείο του Μπρούκλιν. Πιστωτική εικόνα: artsandculture.google.com.

Μερικές από τις πιο διάσημες και ταλαντούχες προσωπικότητες στην ισλαμική ιστορία ήταν οι Σούφι. Αυτό περιλαμβάνει τον Ρούμι, 13th-αιώνα Πέρσης ποιητής, που συχνά θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών. Ως απόδειξη της διαρκούς κληρονομιάς του, έχει γίνει ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους ποιητές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσωπική του ιστορία με τον Πέρση δερβίση Σάμς Ταμπρίζι φανταζόταν και συμπεριλαμβανόταν στο βιβλίο της Ελίφ Σαφάκ Οι σαράντα κανόνες της αγάπης.

Οι εικαστικές τέχνες έχουν επίσης διερευνήσει τα περίφημα δόγματα του Σουφισμού, όπως απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα. Η μάχη της Καρμπάλα, το θέμα του πίνακα, ήταν αποτέλεσμα μιας βίαιης διαφωνίας μεταξύ των σουνιτικών και σιιτικών κλάδων του Ισλάμ. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Husayn ibn Ali, εγγονός του προφήτη Μωάμεθ (PBUH), πέθανε και έγινε ισλαμικός μάρτυρας. Αυτό, φυσικά, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας του όμορφου Ισλαμικού εικαστικές τέχνεςκαλλιγραφία, και το σχεδιασμό.

Σημασία του Σουφισμού

Παρά τις συγκρούσεις του με το παραδοσιακό Ισλάμ, ο Σουφισμός παραμένει ένα σημαντικό μέρος της ισλαμικής και ανατολικής ιστορίας. Αν και είναι ευρέως γνωστό ως ο μυστικιστικός αδελφός του Ισλάμ, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσουμε μέσα στο ισλαμικό πλαίσιο και να μην παραμορφώσουμε το μήνυμά του, όπως έκαναν ορισμένοι μελετητές, ως πανθεϊστικό ή ακόμη και αντι-ισλαμικό. Χωρίς το Ισλάμ, ο Σουφισμός μπορεί να μην είχε γεννηθεί ποτέ. Και χωρίς τον Σουφισμό, τα όμορφα έργα τέχνης και οι παραδόσεις που επιμελήθηκαν οι ασκούμενοι επί αιώνες λατρείας μπορεί να μην υπήρχαν ποτέ.

yoair.com

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *