Πώς «τελειώνεις» τον Ίωνα Δραγούμη σε ένα λεπτό…

Μιλάει στα podcasts της Lifo [ΚΛΙΚ], ο κ. Θάνος Βερέμης, Ομ. καθηγητής της πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Η συνέντευξη που δίδει ο κ. Βερέμης προς την Βασιλική Σιούτη τιτλοφορείται: «Οι περισσότεροι πολιτικοί δεν γνωρίζουν την ιστορία της χώρας».  

Θυμίζω ότι ο κ. Βερέμης (μαζί με τον επίσης καθηγητή της ιστορίας στο ΑΠΘ κ. Γ. Κολιόπουλο) τυχαίνει να είναι και… επιμελητές του Δ΄ τόμου (πλην όμως πρώτου κατά σειρά έκδοσης) των Φύλλων Ημερολογίου του «καημένου» του Ίωνος Δραγούμη [έτσι τον αποκαλείεδώ ο κ. καθηγητής] εγχείρημα που εγκαταλείφθηκε ύστερα από «διάβημα» των συγγενών του Ι. Δραγούμη [γιατί άραγε;] για να αναλάβει ο κ. Θ. Ν. Σωτηρόπουλος που τα παράτησε κι αυτός (πριν από 33 τόσα χρόνια…).

Στο ένα (!) λεπτό που μεσολαβεί από το 21:09  της συνέντευξης μέχρι το 22:09, εκφωνείται η ερώτηση της δημοσιογράφου και δίδεται η απάντηση. Εκεί ακούγονται επακριβώς τα παρακάτω:

Β.Σ.: Να σας ρωτήσω για ποιό λόγο γίνονται… περνάνε στην ιστορία κάποια πρόσωπα χωρίς νάχουν αφήσει κάποιο συγκεκριμένο έργο… ε… ο… ας πούμε [ας πάρουμε έναν στην τύχη…] ό Ίων Δραγούμης για παράδειγμα… για ποιό λόγο έμεινε ως ιστορικό πρόσωπο;

Θ.Β.: Ε, έμεινε γιατί ήταν ένας ιδιότυπος άνθρωπος [έτσι συμβαίνει με τους «ιδιότυπους»; Μένουν στην ιστορία;] ένας αν θέλετε γενναίος πολεμιστής της …του ελληνικού αλυτρωτισμού, πολέμησε εκεί στη Μακεδονία [και στη Θράκη και στην Ανατολ. Ρωμυλία, και στην Κωνσταντινούπολη και αλλού, για να είμαστε δίκαιοι κ. καθηγητά] για να γίνει η Μακεδονία Ελληνική, ήταν ένας γενναίος άνθρωπος με καλές προθέσεις αλλά όχι χωρίς πολύ μυαλό [τελικά είχε ή δεν είχε πολύ μυαλό; Διότι δυο αρνήσεις στη σειρά κάνουν μια κατάφαση…] πήγε να τα βάλει με τον Βενιζέλο και ήταν ο Δαβίδ, αλλά όχι ο Δαβίδ του μύθου, ο Δαβίδ που έχασε τη Μάχη του Γολιάθ. Ο Βενιζέλος ήταν ο Γολιάθ της ελληνικής …και εννοώ Γολιάθ στο μυαλό όχι στο μέγεθος. Ο Δραγούμης ήταν ένας καλών προθέσεων, άνθρωπος, γενναίος, αλλά ολίγος. Ολίγος και με μυαλό όχι σπουδαίο [Εχ, τώρα ησύχασα. Κουκούτσι δεν είχε…]

Νομίζω ο κ. καθηγητής ήταν πιο γρήγορος κι από το απόσπασμα του σωματοφύλακα του …Γολιάθ. Από το «όπλα αναλάβατε», «γεμίσατε», «επί σκοπόν» και «πυρ!» μέχρι το μακέλεμα με τις ξιφολόγχες και τη καταλήστευση της σωρού πέρασε πάνω από λεπτό.

Ο κ. Βερέμης τους νίκησε κατά κράτος!

(Φαντάσου να μην ήταν και …«επιμελητής» του, τι είχε να γίνει ακόμα!)

xartokoptis.blogspot.com

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *