Ο Κωνσταντίνος Γεωργούλης και η συμβολή του στις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές εξελίξεις του 20ου αιώνα

Σπυρίδων Γ. Κρουσταλάκης, Δρ. Φιλόλογος-Παιδαγωγός

Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 7o Πανελλήνιο Συνέδριο 10,11,12 Οκτωβρίου 2014

Με την παρούσα εισήγηση επιχειρούμε να προβάλουμε την παιδαγωγική σκέψη, το συγγραφικό έργο και κυρίως την εκπαιδευτική συμβολή ενός σημαντικού διανοητή του 20ου αιώνα, του φιλόλογου, φιλόσοφου και παιδαγωγού Κωνσταντίνου Γεωργούλη. Προσεγγίζοντας κριτικά και ερμηνευτικά αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα της εργογραφίας του, αναδεικνύουμε βασικές ιδέες του μεγάλου παιδαγωγού, ενώ παράλληλα συνθέτουμε το ψηφιδωτό της παιδαγωγικής και επιστημονικής συνεισφοράς του. Ταυτόχρονα, ενισχύοντας το ερμηνευτικό πλαίσιο της εισήγησής μας, φωτίζουμε σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής του πορείας ενταγμένους πάντα στο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο της συγκεκριμένης εποχής.

Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου έγινε με κριτήριο τον όγκο, την ποιότητα αλλά και την πρωτοτυπία που παρουσιάζει το επιστημονικό του έργο. Επίσης, διερευνώντας βασικά βιογραφικά του στοιχεία θεωρήσαμε σκόπιμο να ασχοληθούμε με την περίπτωση ενός παιδαγωγού-επιστήμονα όπως ο Κωνσταντίνος Γεωργούλης, η παιδαγωγική μνήμη του οποίου αξίζει να τονιστεί ιδιαιτέρως. Μεθοδολογικά, εφαρμόσαμε την αναλυτική-ερμηνευτική μέθοδο και την ανάλυση περιεχομένου και έχοντας υπόψη μας πάντα ότι τα δεδομένα επεξεργασίας είναι το ίδιο το έργο του Κ. Γεωργούλη.

Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην παρούσα εισήγηση, πέρα από την προβολή της εκπαιδευτικής συμβολής και επίδρασης του Κ. Γεωργούλη,  επιχειρήσαμε να αναδείξουμε στοιχεία άξια παιδαγωγικής μνήμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ (14 ΣΕΛΙΔΕΣ)

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *