Η Καπλάνειος Σχολή και ο ευεργέτης Ζώης Καπλάνης

Η Καπλάνειος Σχολή είναι Ελληνική Σχολή στα Ιωάννινα.

Η Καπλάνειος Σχολή ιδρύθηκε από την ευεργεσία του Γιαννιώτη Ζώη Καπλάνη, στην θέση της Μαρουτσαίας Σχολής. Ο Καπλάνης, φτωχό παιδί από το Γραμμένο των Ιωαννίνων έγινε πλούσιος έμπορος στην Μόσχα και ίδρυσε την σχολή αυτή το 1797 δίνοντας εν ζωή το σεβαστό κληροδότημα των εκατό χιλιάδων ρουβλίων για να εργάζεται το σχολείο. Προίκησε την Σχολή με μεγάλη βιβλιοθήκη και άλλα εποπτικά μέσα διδασκαλίας. Κυρίως όργανα φυσικής.

Την οργάνωση του σχολείου και την διεύθυνσή του την ανάθεσε στον ξακουστό τότε δάσκαλο Αθανάσιο Ψαλίδα.Ονομάζεται και Πατριαρχική, επειδή κατοχυρώθηκε το 1805 με σιγίλλιο οτυ Πατριάρχη Καλλίνικου Ε’. Σχολάρχης διορίστηκε ο Αθανάσιος Ψαλίδας. Η σχολή κάηκε το 1821. Το 1922-1926 ξανακτίστηκε και λειτουργεί σήμερα ως σχολικό συγκρότημα.

Ζώης Καπλάνης

Γεννήθηκε στο Γραμμένο Ιωαννίνων κατά το έτος 1736. Ορφανός από μικρή ηλικία πήγε στα Γιάννενα το 1750, όπου τον φιλοξένησαν οι συγγενείς του γουναράδες στο επάγγελμα. Το έτος 1754 έφυγε από το Βουκουρέστι όπου εργαζόταν ως εργάτης και, αργότερα ως συνέταιρος με τον Χατζηνίκο, υπεύθυνος για εμπορικές υποθέσεις στην Ευρώπη. Περίπου το 1774 διέλυσε την εταιρία με τον Χατζηνίκο και εγκαταστάθηκε οριστικά στη Μόσχα, όπου συνέχισε το εμπόριο, κάνοντας μεγάλη περιουσία.

Από την πρώτη στιγμή στην Μόσχα, άρχισε να βοηθάει δικούς του και ξένους συνανθρώπους του. Ήδη από το 1797 καταθέτει στο Αυτοκρατορικό Ορφανοτροφείο Μόσχας 10.000 ρούβλια και, οι τόκοι των χρημάτων αυτών να δωρίζονται στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Από το επόμενο έτος (1798 ), αναλαμβάνει τη συντήρηση της άπορης πλέον Μαρουτσικής Σχολής στην ίδια πόλη, δημιουργώντας νέο «κτίριον ευρύχωρον» βιβλιοθήκη και, καταθέτοντας αργότερα, το 1806, υπέρ αυτής 100.000 ρούβλια.

Φωτο: 41 Ταυτόχρονα θέτει τη Σχολή υπό την κηδεμονία της Εκκλησίας και καταθέτει εφάπαξ, οικονομική βοήθεια στη Μεγάλη του Γένους Σχολή 7.500 γρόσια.Με την διαθήκη του, στις 15-08-1806, ορίζει να κατατεθούν πάντοτε, «αιωνίως» 10.000 ρούβλια, με σκοπό να προικίζονται τα φτωχά κορίτσια, από τα χωρία Γραμμένο και Τζιουντίλα, σημερινό Ζωοδόχος και, άλλα 10.000 ρούβλια για τους φτωχούς των ίδιων χωριών, του δικού του και της μάνας του. Επίσης αφήνει 10.000 ρούβλια για τους φυλακισμένους των Ιωαννίνων, 5.000 για την Πατμιάδα Σχολή και, άλλες τόσες για την Αθωνιάδα. Ακόμη αφήνει 6.000 για να προικίζονται τα άπορα κορίτσια της πόλης των Ιωαννίνων και, 2.000 υπέρ του Νοσοκομείου Νίζνας της Ρωσίας.

newsepirus.blogspot.com

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *