14 Ιανουαρίου 1915: Το υπόμνημα Μεταξά προς τον Βενιζέλο για τη Μικρά Ασία (PDF)

Στις 14 Ιανουαρίου 1915 ο επιτελάρχης και μετέπειτα δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς σε υπόμνημά του προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τίτλο «Μικρά Ασία: δυνατότητες διανομής» προβάλλει ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με ενδεχόμενη εκστρατεία στο μικρασιατικό έδαφος.

Ένας από τους ενδιαφέροντες «διαλόγους» στη νεότερη ελληνική ιστορία αφορά τη διαφωνία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ιωάννη Μεταξά το 1915 (για την επιχείρηση των Δαρδανελίων και την έξοδο της Ελλάδας στον Μεγάλο Πόλεμο), στην οποία ενεπλάκη και το ζήτημα της Μικράς Ασίας. Οι θέσεις του Βενιζέλου ενσωματώθηκαν στα τρία υπομνήματά του προς τον βασιλιά· του Μεταξά, στα δύο υπομνήματά του τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 1915.

Τα έγγραφα αυτά αναδεικνύουν την υψηλής ποιότητας ανάλυση και των δύο ανδρών, στις θέσεις των οποίων όμως ενσωματώνονταν διαφορετικές οπτικές. Ο Μεταξάς προέβαλε ένα επιχείρημα το οποίο, έστω και συνδεδεμένο με την πολιτική της ουδετερότητας, θα μπορούσε να αποκληθεί «αμιγώς στρατιωτικό»: υπολόγισε το χειρότερο δυνατό σενάριο (δηλαδή της εισόδου της Βουλγαρίας στον πόλεμο) και βάσει αυτού μέτρησε τις διαθέσιμες στρατιωτικές δυνάμεις και αποτίμησε την αναλογία τους προς τους επιδιωκόμενους στόχους· θεωρούσε ότι η συμμετοχή στην εκστρατεία των Δαρδανελίων θα άφηνε την Ελλάδα με ανεπαρκείς δυνάμεις εναντίον βουλγαρικής εισβολής, ενώ στη Μικρά Ασία δεν υπήρχε σύνορο το οποίο να μπορεί να κρατηθεί στρατιωτικά.

Το υπόμνημα του Μεταξά μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

, , , , , ,

1 thought on “14 Ιανουαρίου 1915: Το υπόμνημα Μεταξά προς τον Βενιζέλο για τη Μικρά Ασία (PDF)

  1. Το σχέδιο του Μεταξά για τα Δαρδανέλια είχε εκπονηθεί το 1914 όταν ο Βενιζέλος με την σύμφωνη γνώμη του Βασιλιά ζητούσε από Αντάντ να συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο. Το 1915 που θυμήθηκαν οι σύμμαχοι να μας βγάλουν στον πόλεμο τα πράγματα είχαν αλλάξει εις βάρος των συμμάχων και τελικά η ιστορία δικαίωσε τον Μεταξά καθώς οι σύμμαχοι ηττήθηκαν με 700.000 νεκρούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *