Το αρχοντικό του Σβαρτς στα Αμπελάκια ανακτά την αίγλη του παρελθόντος

Εργασίες συντήρησης και αναδιαμόρφωσης στο αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου (Σβαρτς) στα Αμπελάκια πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το εγχείρημα αποσκοπεί στο να αναδειχτεί περαιτέρω ο εντυπωσιακός εσωτερικός διάκοσμος και ο περιβάλλων χώρος του κτίσματος, που αποτελεί μνημείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μας.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2023 και, δυστυχώς, ως τότε το Αρχοντικό θα είναι κλειστό για το κοινό. Όμως, όταν θα έχει ανακτήσει όλη την αίγλη που το περιέβαλλε στο λαμπρό παρελθόν του, θα ανοίξει ξανά, για να χαρίσει και πάλι μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Ο Γιώργος Μαύρος ήταν Αμπελακιώτης έμπορος των φημισμένων κόκκινων βαμβακονημάτων της ομώνυμης περιοχής στα Τέμπη της Θεσσαλίας και πρόεδρος της Κοινής Συντροφιάς των Αμπελακίων για όλο το διάστημα της λειτουργίας τους.

Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο Σβαρτς προέρχονταν από οικογένεια μεγαλεμπόρων των Αμπελακίων. Ο πατέρας ήταν και αυτός βαφέας των κόκκινων αμπελακιώτικων νημάτων και έμπορος αυτών στην Αυστρία και γενικότερα στη κεντρική Ευρώπη.

ampelakia 1
To εσωτερικό του αρχοντικού Σβαρτς στα Αμπελάκια (φωτ.: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας)
ampelakia 2
To εσωτερικό του αρχοντικού Σβαρτς στα Αμπελάκια (φωτ.: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας)

ΠΟΝΤΟΣ

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *