Μαρτυρία για την δολοφονία Κατσίφα: Τον έσυραν αιμόφυρτο και μετά τον εκτέλεσαν

Τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Κατσίφα όπως αυτές διαπιστώθηκαν στο σημείο όπου εντοπίστηκε η σωρός του περιέγραψε ο γιατρός και φίλος του Π. Πάπιστας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, μιλώντας ΣΚΑΪ. 
Τόνισε ότι τον έσυραν 70 με 80 μέτρα και στη συνέχεια του έδωσαν τη χαριστική βολή: «Βρήκαμε μια μεγάλη λίμνη αίματος με αίμα ζωηρά κόκκινο που σημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος ζούσε όταν τον έσυραν σε αυτήν την απόσταση» δήλωσε.

Αναφερόμενες στις μέρες που προηγήθηκαν, ο κ Πάπιστας είπε ότι η αλβανική αστυνομία είχε φροντίσει να υπάρχει μια εσωτερική ένταση στον Κωνσταντίνο. Όταν ξεκίνησε ο σημαιοστολισμός τον είχαν στοχοποιήσει και τον προειδοποιούσαν ότι θα κατεβάσουν τις σημαίες.

«Επίτηδες εκτέλεσαν τον γιό μου», δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η μητέρα του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς στο χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία ύστερα από καταδίωξη.

«Έχουν μίσος για τον ελληνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το παιδί της δεν φοβόταν. Επεσήμανε ότι η ίδια τον είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές για τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του. «Εδώ – του έλεγα – υπάρχουν αρπακτικά», δήλωσε η κ. Κατσίφα.

Στο μεταξύ, απερρίφθη από τις αλβανικές αρχές το αίτημα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα να εξεταστεί η σορός του από Έλληνα ιατροδικαστή.

Όπως εξήγησε και η μητέρα του 35χρονου μιλώντας στο ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, οι αλβανικές αρχές έδιναν στην οικογένεια από την πρώτη ημέρα τη σορό του γιου τους. Ωστόσο, η οικογένεια δεν προχώρησε στην κηδεία και στην ταφή καθώς επιθυμεί να εξετάσει τη σορό του γιου τους Ελληνας ιατροδικαστής.

Αν και νωρίς το πρωί η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι οι αλβανικές αρχές θα κάνουν δεκτό το αίτημα της οικογένειας, τελικά, όπως αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα, απερρίφθη.

Η οικογένεια, τώρα, κατά πληροφορίες, ετοιμάζεται να καταθέσει εκ νέου, σχετικό, αίτημα.

Ανασφάλεια στην Oμογένεια μετά τον θάνατο του Κατσίφα

Πένθος στους κόλπους της Ομογένειας στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, που «βράζει» τις τελευταίες ώρες για την υπόθεση θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες, την ημέρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Μια υπόθεση που (τουλάχιστον) για την ώρα παραμένει «σκοτεινή», αφού οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο 35χρονος Ελληνας ομογενής από τους Αλβανούς αστυνομικούς παραμένουν αδιευκρίνιστες, προκαλώντας διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ αυξάνονται τα αισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας για «την επόμενη ημέρα» στους κόλπους της Ομογένειας.

Οι ομογενείς αντιδρούν στη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα περί «εξτρεμιστικής τρέλας», κάνουν λόγο για «εν ψυχρώ εκτέλεση» και καταγγέλλουν την αλβανική πλευρά για προσπάθειες «αφανισμού της μειονότητας».

Τρία ερωτήματα

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάνε απαντήσεις σε τρία καίρια ερωτήματα: α) Ποιος και για ποιο λόγο έκρινε σκόπιμο να κινητοποιηθούν οι Ειδικές Δυνάμεις; β) Γιατί αντέδρασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Αλβανοί κομάντος; γ) γιατί δεν προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα αντί να τον σκοτώσουν;

Εξηγήσεις «εδώ και τώρα» για τον χαμό του 35χρονου απαιτεί και η οικογένειά του. Βυθισμένη στο πένθος από την Κυριακή, ζήτησε, όπως έγινε γνωστό, από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα να οριστεί ανεξάρτητος πραγματογνώμονας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι μετά από έντονη λογομαχία που είχε για άγνωστη αιτία ο Κατσίφας με Αλβανούς αστυνομικούς άρχισε να πυροβολεί. Ακολούθησε καταδίωξη έως το υδραγωγείο του χωριού. Εκεί έμελλε και το τέλος του Κατσίφα, καθώς ένας ελεύθερος σκοπευτής των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας τον πυροβόλησε μία φορά στο στήθος και μία στον λαιμό.

Αντιδράσεις

Για «εν ψυχρώ δολοφονία» κάνει λόγο η πολιτική οργάνωση «Ομόνοια» που εκπροσωπεί την ελληνική ομογένεια.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεσή του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Και συνεχίζει: «…Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ».

Από τη πλευρά της η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου αναφέρεται στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ο οποίος «βιώνει καθημερινά όλο και περισσότερο την καταπίεση από τις αλβανικές αρχές. Στις καταστροφές κτισμάτων, στις υφαρπαγές περιουσιών, στη φθορά ελληνικών πινακίδων, στον εκφοβισμό όσων μιλούν δημόσια την ελληνική γλώσσα και σε άλλες μεθοδεύσεις, ήρθε να προστεθεί και η δολοφονία του 35χρονου Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα».

Ορισμένες πληροφορίες συνδέουν τη συμπλοκή που υπήρξε ανάμεσα στον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα με τους Αλβανούς αστυνομικούς με την ύψωση της ελληνικής σημαίας, παρόλα αυτά μέχρι χθες δεν επιβεβαιώνονταν.

Τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου που τελέστηκαν στα νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Αρκετοί ήταν αυτοί που κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, που ήταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους έγραψε στο facebook: «Καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες. Μετά τις 3 μ.μ. στον δρόμο της επιστροφής πληροφορηθήκαμε ότι ο ομογενής περικυκλώθηκε, η αστυνομία του ζήτησε να παραδοθεί, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσαν».

Αποδοκιμασία Ράμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης συγγενών πεσόντων κατά το έπος 1940 – 41, Γιώργος Σούρλας, που συμμετείχε στις εκδηλώσεις, ερωτηθείς από τον «Ελεύθερο Τύπο» για τις δηλώσεις Ράμα σημείωσε πως είναι «απαράδεκτη».

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σούρλας, «έστω και αν το θύμα είχε, όπως ελέχθηκε, ψυχολογικά προβλήματα, θεωρώ ότι οι αλβανική αστυνομία δεν θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσει με αυτόν τον τρόπο. Δεν τον σκοτώνεις, αντιθέτως προσπαθείς να τον πλησιάσεις και να τον ηρεμήσεις…».

Το «προφίλ» του 35χρονου

Οι θέσεις του για τη Βόρειο Ηπειρο ήταν γνωστές. Ηταν κατά της ελληνοαλβανικής φιλίας και υπέρ της ένωσης της Βόρειας Ηπείρου με την Ελλάδα. Από παιδί δεν έκρυβε την αγάπη του για την πατρίδα, με τα χρόνια όμως οι ιδέες και οι απόψεις του έλαβαν ακραία μορφή. Ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πατέρας ενός παιδιού, ζούσε ανάμεσα στα Γιάννενα και στους Βουλιαράτες.

Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου υμνούσε την εθνικιστική οργάνωση ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου). Μία παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε στη δεκαετία του ’90 και η οποία ήταν υπεύθυνη για μία σειρά επιθέσεων σε Αλβανία και Ελλάδα.

Στο προφίλ του στο facebook υπάρχει και μία φωτογραφία με τη σημαία της ΜΑΒΗ περιστοιχισμένη με όπλα.

Ο ίδιος φέρεται να κατείχε παράνομα όπλα και οι περισσότερες αναρτήσεις του στο facebook είχαν εθνικιστικό περιεχόμενο. Εμφανιζόταν ντυμένος με στολή παραλλαγής ενώ πριν από λίγες ημέρες ανέβασε μια ανάρτηση με τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

Μαρτυρία για την δολοφονία Κατσίφα: Τον έσυραν αιμόφυρτο και μετά τον εκτέλεσαν

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *