ΕΙΚΟΝΕΣ – Η παλαιότερη γενιά ανθρώπων που φωτογραφήθηκε ποτέ

του Nikola Budanovic,

Η νταγκεροτυπία ήταν η διαδικασία ανάπτυξης της φωτογραφίας που άρχισε να χρησιμοποιείται το 1839 και γρήγορα κέρδισε τεράστια δημοτικότητα στην Ευρώπη. Yπήρξε η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία και παρουσιάστηκε επίσημα από τον Γάλλο εφευρέτη Λουί Νταγκέρ το 1839. Η παραγωγή της ήταν εξέλιξη της ηλιογραφίας, εφεύρεσης του συνεργάτη του Daguerre, Ζοζέφ Νιέπς.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το φωτογραφικό πορτρέτο κέρδισε επίσης δημοτικότητα, απειλώντας να αντικαταστήσει πλήρως την ζωγραφική πορτρέτου. Η εφεύρεση έφυγε από την Ευρώπη και σύντομα βρήκε το δρόμο της στη Βόρεια Αμερική, όπου η φωτογραφία νταγκεροτυπίας πρωτοστάτησε από έναν άνθρωπο που ονομαζόταν Matthew Brady, ο οποίος είδε τη γέννηση της τεχνικής από πρώτο χέρι στη Γαλλία.

Φωτογραφίες τραβηγμένες τη δεκαετία του 1840:

Μέχρι το 1844 ο Μπρέιντι είχε ανοίξει το πρώτο φωτογραφείο στη Νέα Υόρκη, όπου πάλεψε με τις προκαταλήψεις και τον φόβο για να καθιερωθεί ως ο κύριος της φωτογραφίας στην αμερικανική μητρόπολη. Αργότερα, θα γινόταν ο επίσημος φωτογράφος των Andrew Jackson, John Quincy Adams και Abraham Lincoln, καθώς και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στη πολεμική δημοσιογραφία, με τις εικόνες του από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Εκείνη την εποχή κατασκευάστηκε ένας μεγάλος αριθμός πορτρέτων, που αφορούσαν κυρίως νεότερους που ακολουθούσαν την ευρωπαϊκή τάση και ήθελαν να ανακαλύψουν περισσότερα για αυτό το αναδυόμενο εμπόριο και την επιστήμη πίσω από αυτό.

Ωστόσο, για μια γενιά Νεοϋορκέζων που γεννήθηκαν τον 18ο αιώνα, η πρόσφατη εφεύρεση δεν ήταν κάτι στο οποίο επρόκειτο να προσαρμοστούν εύκολα.

Από την άλλη, κάποιοι ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν διακεκριμένοι επαγγελματίες και άλλοι αξιωματούχοι, συμφώνησαν να ποζάρουν ως μοντέλα στις αρχές της δεκαετίας του 1840. Τα περισσότερα μοντέλα ήταν ζευγάρια που συμφώνησαν να απαθανατίσουν την παρουσία τους στον κόσμο.

Χάρη σε αυτό το εγχείρημα έγιναν η παλαιότερη γενιά ανθρώπων που φωτογραφήθηκε ποτέ, αφού οι περισσότεροι από αυτούς γεννήθηκαν τον 18ο αιώνα (1700), με μερικούς από τους άνδρες να είναι ακόμη και βετεράνοι του Πολέμου της Αμερικανικής Επανάστασης.

Φωτογραφίες τραβηγμένες τη δεκαετία του 1840:

Οι γυναίκες φορούν ως επί το πλείστον τυπικά καλύμματα κεφαλής, ενώ οι άνδρες είναι ντυμένοι με την επίσημη ενδυμασία τους. Αυτό που μοιράζονται, ωστόσο, είναι το απρόθυμο βλέμμα, καθώς τα πρόσωπά τους αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα ένα αίσθημα μυστηρίου και σύγχυσης.

Υποτίθεται μόνο ότι ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες ήταν έργο του Μάθιου Μπρέιντι, γιατί ήταν ο πιο δραστήριος φωτογράφος της εποχής, που διέμενε στη Νέα Υόρκη, αλλά αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες μπορεί να συμμετείχαν στη δημιουργία αυτής της μοναδικής και ιστορικά ανεκτίμητης συλλογής φωτογραφιών.

Μετάφραση από thevintagenews.com

, , ,

1 thought on “ΕΙΚΟΝΕΣ – Η παλαιότερη γενιά ανθρώπων που φωτογραφήθηκε ποτέ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *