Νέος ετρουσκικός οικισμός ανακαλύφθηκε κοντά στο Cerveteri

από τη σελίδα Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας,

Ένας ετρουσκικός οικισμός ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών, που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Furbara, τμήμα του Δήμου Cerveteri, στην επαρχία της Ρώμης. Η ανασκαφή αυτή αφορούσε έκταση 1.500 τετραγωνικών μέτρων, όμως ο οικισμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι έρευνες με τη μέθοδο γεωραντάρ (μη καταστροφική μέθοδος έρευνας πεδίου) έδειξαν την παρουσία υπολειμμάτων κτιριακών κατασκευών μέχρι την οδό Aurelia.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Εφορία Αρχαιολογίας Νότιας Ετρουρίας σε χθεσινή της ανακοίνωση, ο οικισμός αυτός αναπτύχθηκε μεταξύ του 8ου αιώνος π.Χ. και του 4ου αιώνος μ.Χ. Η περιοχή αυτή φαίνεται ότι είχε εμπορική σημασία, όπως αποδεικνύεται και από την ανακάλυψη μιας ετρουσκικής επιγραφής στη λαβή ενός πιθαριού. Ο οικισμός ήταν ανεπτυγμένος γύρω από έναν δρόμο, ο οποίος συνέδεε τη θάλασσα με το κύριο οδικό δίκτυο της περιοχής. Ο δρόμος μάλλον φτιάχτηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., μια περίοδο ιδιαίτερης οικονομικής ευρωστίας του Cerveteri.

Λαβή πιθαριού με ετρουσκική επιγραφή
Η θέση του Cerveteri (Καιρέα) στον χάρτη

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων, αναφέρεται ότι η μελέτη του κεραμικού υλικού έχει οδηγήσει στην υπόθεση ότι, από το δεύτερο μισό του 3ου αιώνος π.Χ., υπήρξε ένας σταδιακός εκρωμαϊσμός του οικισμού.

Μέσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται εκατοντάδες θραύσματα αμφορέων και πιθαριών, αλλά και τριών αναθηματικών αγαλματιδίων που αναπαριστούν βοοειδή, ζώα τα οποία συνδέονταν με την γεωργική παραγωγή.

Με πληροφορίες από Stile Arte Roma

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *