Τα άγνωστα έθνη του Τρωικού Πολέμου – Οι σύμμαχοι του Πριάμου

Σε πολλούς ανθρώπους, ο Τρωικός Πόλεμος φαίνεται ίσως πως υπήρξε μια άνιση αναμέτρηση. Από την μια μεριά όλα, τα ελληνικά βασίλεια, με τον στρατό και το ναυτικό τους. Από την άλλη, μια πόλη μονάχη της: η Τροία. Οι αντιμαχόμενες παρατάξεις μοιάζουν εξωφρενικά δυσανάλογες. Οι Αχαιοί εναντίον της Τροίας. Ένα έθνος εναντίον μιας πόλης. Αυτή βέβαια είναι μια εντελώς εσφαλμένη εικόνα, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην επιφανειακή προσέγγιση της Ιλιάδος (και του Τρωικού Πολέμου) και στην μάλλον επιπόλαιη διδασκαλία της, στα σύγχρονα σχολεία.

Καταρχάς, αντίπαλοι των Αχαιών δεν ήταν μόνο οι κάτοικοι μιας πόλης, αλλά μιας ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης, της Τρωάδος. Κατά δεύτερον, ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα έναν μεγάλο αριθμό εθνών από ολόκληρη την Μικρά Ασία και άλλες περιοχές, τα οποία έσπευσαν να βοηθήσουν τον βασιλιά Πρίαμο, εναντίον των Ελλήνων. Τα δεδομένα αυτά δίνουν μια πιο σαφή εικόνα της σύγκρουσης. Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν μια γενικευμένη σύρραξη ανάμεσα στα βασίλεια της Μικράς Ασίας και σε εκείνα του ελλαδικού χώρου. Τα δε έθνη που συμμάχησαν με τον Πρίαμο, ήταν πολλά και ισχυρά, όπως άλλωστε μας πληροφορεί ο Όμηρος.

Οι Πελασγοί είχαν για αρχηγούς τους τον Ιπόθοο και τον αδελφό του, τον Πύλαιο. Κοιτίδα του συγκεκριμένου έθνους ήταν η πόλη Λάρισα, στην σημερινή περιοχή της Σμύρνης. Ο Όμηρος χαρακτηρίζει τους Πελασγούς “ἐγχεσιμώρους”, δηλαδή πολεμιστές που χρησιμοποιούσαν πολύ επιδέξια το δόρυ. Η βοήθεια που παρείχαν στον βασιλιά Πρίαμο αποδείχθηκε πολύτιμη σε πολλές περιπτώσεις…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο slpress.gr

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *