ΕΙΚΟΝΕΣ – Ο ετρουσκικός τάφος στην Περούτζια που μεταφέρθηκε ολόκληρος σε μουσείο

από τη σελίδα Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας,

Πρόκειται για έναν τετράχωρο τάφο σε σχήμα σταυρού. Οι ανασκαφείς είχαν την τύχη να τον βρουν ασύλητο και έτσι οι ανασκαφές είχαν πλούσια ευρήματα.

Το σχέδιο του τάφου, όπως αυτός βρέθηκε

Βρέθηκε το 1983 στο Monteluce της Περούτζια, σε έναν κήπο στη Via Guido Pompili. Η πλάκα τραβερτίνη στην είσοδο παρέμενε στη θέση της και τα οστά ζώων και τα αγγεία που βρέθηκαν ακριβώς μέσα αντιπροσώπευαν τα ερείπια των νεκρικών εορτών. Ο τάφος ανακατασκευάστηκε πιστά το 2000 μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, ώστε ο επισκέπτης να βλέπει τα ευρήματα στη θέση που πραγματικά βρίσκονταν.

Μια σαρκοφάγος από ψαμμίτη, η οποία βρέθηκε στο πίσω τοίχωμα του κεντρικού δωματίου (βλ. εικ. 1, το δωμάτιο στο βάθος στην ευθεία μετά το δωμάτιο της εισόδου) περιείχε άκαυστα ανδρικά οστά. Αυτό σημαίνει ότι χρονολογείται σε μια περίοδο που η ταφή επιλεγόταν περισσότερο αντί της καύσης, και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για τον δημιουργό του ταφικού μνημείου. Δεν φέρει καμία επιγραφή, αλλά η τεφροδόχος στα δεξιά της σαρκοφάγου ανήκε πιθανότατα στον μεγαλύτερο γιο του. Αν αυτό ισχύει, τότε ο κάτοχος της σαρκοφάγου ήταν ο Vel Cai Catu.

Από την αναπαράσταση του τάφου στο Μουσείο της Περούτζια

Η τεφροδόχος του γιου του Vel, Arnth Cai Catu ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Ο Arnth βρίσκεται σε ανακεκλιμένη στάση, κρατάει μία φιάλη στο αριστερό του χέρι, με το οποίο στηρίζει το σώμα του απολαμβάνοντας το συμπόσιο στο οποίο συμμετέχει. Στη ζωφόρο βλέπουμε το ανάγλυφο ενός άνδρα που πολεμά δύο γρύπες (βλ. εικ. 3).

Η τεφροδόχος του Arnth Cai Catu

Από εκεί και πέρα, βλέπουμε περίπου πενήντα τεφροδόχους από τραβερτίνη, τοποθετημένες με χρονολογική σειρά γύρω από αυτές τις τεφροδόχους αλλά και στα διπλανά δωμάτια (βλ. εικ. 1 και 2). Έχουν όλα επιγραφές και το καθένα ανήκε σε ένα αρσενικό μέλος της οικογένειας Cai Cutu. Επιπλέον, περίπου 30 γυναίκες – μέλη της οικογένειας αναφέρονται στις επιγραφές.

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *