ΒΙΝΤΕΟ – Η ελληνική παρουσία στην κεντρική Ασία και Κίνα (ομιλία του υπ. Δρ. Τζένζεν Γιού)

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «Η ελληνική παρουσία στην κεντρική Ασία και Κίνα» με ομιλητή τον Τζένζεν Γιού (余琛瑱), υπ. Δρ. Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιστοριογράφο στο Πανεπιστήμιο Northeast Normal University, Changchun, στην επαρχία Jilin της Κίνας.

Η παρούσα ομιλία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 στο πλαίσιο των μαθημάτων της κας Ποτίτσας Γρηγοράκου με γενικό θέμα «Οι ελληνικές πόλεις και ο ελληνικός πολιτισμός στην Ανατολή. Η ελληνική επιρροή στους λαούς και τις τέχνες της Ασίας».

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Θεωρείται απολύτως πιθανόν ότι ο Πήλινος Στρατός, που βρίσκεται στο Μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, είναι εμπνευσμένος από την ελληνική γλυπτική τέχνη.

Οι επιρροές πιθανώς προήλθαν από τρεις πηγές:
– ελληνικά στοιχεία τέχνης από τα ελληνο-βακτριανά βασίλεια της ελληνιστικής εποχής, που είχαν τότε σύνορα με την Κίνα,
– ελληνικά στοιχεία που υιοθετήθηκαν και διαδόθηκαν στην Παρθική αυτοκρατορία,
– ελληνικά στοιχεία που διαδόθηκαν από νομάδες (όπως Σκύθες, Σάκες και Σαρμάτες).

Ως αποτέλεσμα, αυτές οι πολιτιστικές ανταλλαγές και επιρροές έφτασαν σε ένα αποκορύφωμα του οποίου ο πήλινος στρατός του 3ου π.Χ. αιώνα αποτελεί παράδειγμα.
Ωστόσο, δεν συναντώνται εμφανείς ανάλογες πολιτιστικές ανταλλαγές για τα επόμενα περίπου εκατό χρόνια, που έγινε το ταξίδι του Zhang Qian στη Δύση και θεωρήθηκε ως το άνοιγμα του δρόμου του μεταξιού.

Στη συνέχεια, η ελληνοβακτριανή τέχνη, η παρθική τέχνη και η τέχνη των νομάδων, συνέχισαν να ασκούν επιρροή στη μεταγενέστερη τέχνη της Κεντρικής Ασίας και στην κινεζική τέχνη.
Από τον 1ο αιώνα μ.Χ., η ελληνοβουδιστική τέχνη εισήχθη στην Κίνα και παρόμοια γλυπτική τέχνη εμφανίστηκε ξανά στην Κίνα.

Βιογραφικό σημείωμα του υπ. Δρ. Τζένζεν Γιού: https://drive.google.com/file/d/14ZEk…

Παρακολουθήστε ΕΔΩ την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του κινέζου καθηγητή

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *