Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας Καποδίστρια

Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, από τη δικογραφία της Δίκης του Γεωργάκη Μαυρομιχάλη.

Μαρτυρία 1

Σωτήρης Μητρόπουλος, ετών 62, επίτροπος της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα

«Στεκόμουν στο παγκάρι, στην είσοδο του ναού. Θυμάμαι ότι και την προηγούμενη Κυριακή (20/9) είχαν έρθει οι δύο Μαυρομιχάληδες και στάθηκαν έξω από την εκκλησία αλλά και στις 26/9, του αγίου Ιωάννη ξαναήρθαν [Ο Καποδίστριας δεν είχε εκκλησιασθεί εκείνες τις ημέρες] και στάθηκαν στην ίδια θέση. Ο Κωνσταντίνος έξω, ο Γεώργιος μέσα. Χθες (27 Σεπτεμβρίου) ήρθαν ξανά και μπήκαν στην εκκλησία. Ο Γεώργιος Μαυρμιχάλης φίλησε την εικόνα και πρόσταξε τον στρατιώτη να ανάψει ένα κερί. Έπειτα πήγε και στάθηκε στην είσοδο κι ακούμπησε στο αριστερό φύλλο της πόρτας, όπως μπαίνεις στο ναό. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης στάθηκε στο κατώφλι, δεξιά στην είσοδο, όπως μπαίνεις στον ναό. Όταν έφτασε ο Κυβερνήτης έβγαλε το καπέλο του και αμέσως ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί από τις δύο πλευρές της εισόδου. Κοίταξα αμέσως έξω να δω τι συνέβη και είδα τον Κυβερνήτη πεσμένο κάτω.

Μαρτυρία 2

Πολύκαρπος Νικολάου, Σμυρνιός, 35 ετών, προσωρινός επίτροπος της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα

«Καθόμουν κι εγώ δίπλα στο παγκάρι, κοντά στην είσοδο. Καθώς έμπαινες στην εκκλησία ήταν στα δεξιά ακουμπισμένος στον τοίχο ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και στο ίδιο μέρος, στο κατώφλι στεκόταν ο Γεώργιος. Μόλις έφτασε ο Κυβερνήτης μπήκε πρώτος μέσα στην εκκλησία ο Γούτος [κλητήρας της Αστυνομίας], που μας ανακοίνωσε την άφιξή του. Τότε αμέσως ο Γεώργιος πήγε στην άλλη πλευρά της εισόδου. Έφτασε ο Κυβερνήτης τους είδε και τους χαιρέτισε. Εκείνη τη στιγμή ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης έβγαλε το χέρι του μέσα από τη κάπα του και το έστρεψε προς τον Κυβερνήτη. Άκουσα τότε τον πυροβολισμό από την πιστόλα του, μπαμ, μπαμ… Μόλις το ακούσαμε τρέξαμε αμέσως έξω και είδαμε τον Κυβερνήτη σκοτωμένο.»

Μαρτυρία 3

Η Παρασκευούλα της οποίας το σπίτι βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία, 10 μέτρα μακριά.

«Ενώ βρισκόμουν στο δωμάτιο του σπιτιού μου και έκανα τον σταυρό μου, είδα τον Κυβερνήτη να έρχεται. Καθώς πλησίασε, δύο άντρες που δεν τους γνωρίζω, πυροβόλησαν με δύο πιστόλες τον Κυβερνήτη που έπεσε αμέσως νεκρός, δεν πρόλαβε να πει κουβέντα. Ο ένας στεκόταν στη μια πλευρά της εισόδου και ο άλλος στην άλλη»

Μαρτυρία 4

Ιωάννης Σαράντου, από το Άστρος, μεταπράτης, 34 ετών

«Όταν ο Κυβερνήτης έφτασε τους χαιρέτισε με το αριστερό χέρι κι αυτοί με το αριστερό ακούμπησαν τα φέσια τους. Τα δεξιά χέρια τους τα έχωσαν στις τσέπες τους και πριν προλάβει ο Κυβερνήτης να ξαναφορέσει το καπέλο του, είδα τον έναν να σηκώνει το δεξί χέρι και να τραβάει μια πιστολιά στο κεφάλι του Κυβερνήτη και συγχρόνως ο άλλος να τον πυροβολεί κι αυτός. Κι αμέσως έφυγαν.»

[Από τη δικογραφία της Δίκης του Γεωργάκη Μαυρομιχάλη. Στην εικόνα «Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια» (1850) του Διονύσιου Τσόκου (Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης).]

Πηγή: https://www.facebook.com/aristides.n.hatzis/posts/pfbid02StzGzFcAG3Uf9suAmtMCaarDSJoUt8JjPXCe2PgGuvRavnWD1FTYnsxVFnrDdsADl

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *