Ο Αβραάμ Λίνκολν και η κατάργηση της δουλείας

Της Σταυρούλας Τζιόρα,

Ο Αβραάμ Λίνκολν υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς Προέδρους της Αμερικής. Αυτοδημιούργητος, ξεκίνησε δουλεύοντας ως αγρότης και κατάφερε να ανέλθει στο ανώτερο αξίωμα της χώρας, αφήνοντας πίσω του ένα αξιομνημόνευτο έργο.

Ο Λίνκολν ανέδειξε το καίριο ζήτημα της δουλείας για το οποίο πάλεψε σκληρά. Είχε γνωρίσει από κοντά τον απάνθρωπο τρόπο που οι λευκοί αντιμετώπιζαν τους μαύρους, όταν εργάσθηκε ως μεταφορέας σε ποταμόπλοιο στο Μισισιπή. Ο Λίνκολν για να βιοποριστεί ακολούθησε διάφορα επαγγέλματα, ενώ παράλληλα μελετούσε νομικά. Το 1836 πέρασε από εξέταση για την απόκτηση άδειας επαγγέλματος και ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στην πολιτεία του Ιλινόις. Η ειλικρίνεια, η ηθικότητα και η εντιμότητά του ήταν τα χαρακτηριστικά που ενέπνευσαν τους συμπολίτες του να τον εκλέξουν ομοσπονδιακό βουλευτή το 1846, με το κόμμα των Ουίγων. Κατευθείαν εξέφρασε την έντονη επιθυμία του για κατάργηση της δουλείας.

Το 1854 συμμετείχε στην ίδρυση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και επτά χρόνια αργότερα, 6 Νοεμβρίου του 1861, εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Λίνκολν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Εμφύλιο Πόλεμο που ξέσπασε εκείνη την εποχή ανάμεσα στις Βόρειες Πολιτείες που επιθυμούσαν την κατάργηση της δουλείας και τις Νότιες που επιδίωκαν τη διατήρηση της σκλαβιάς των μαύρων.

Ο Λίνκολν αντιμετώπισε την κατάσταση με πόλεμο και άρχισε να μάχεται για την κατάργηση της δουλείας. Τον Σεπτέμβριο του 1862 έγινε ένα σημαντικό βήμα με την έκδοση της Διακήρυξης Χειραφέτησης, με την οποία απελευθερώνονταν οι σκλάβοι. Στις 8 Νοεμβρίου 1864, οπότε και επανεξελέγη Πρόεδρος, νίκησε τους Νότιους και έτσι επανήλθε η ελευθερία και η δημοκρατία στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά την επανεκλογή του και έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατάφερε να ψηφιστεί η διαβόητη 13η τροπολογία στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Η αλλαγή αυτή άλλαξε εντελώς τα δεδομένα της αμερικανικής κοινωνίας που πλέον στηρίζονταν σε πιο ηθικά θεμέλια μέσω της ισότητας και της απαγόρευσης υποδούλωσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ο Αβραάμ Λίνκολν έμεινε στην ιστορία για την προσπάθειά του αυτή να επιφέρει την ισορροπία στην αμερικανική κοινωνία. «Το μεγαλείο του Ναπολέοντα, του Καίσαρα ή του Ουάσιγκτον δεν είναι παρά φεγγαρόφως μπροστά στον ήλιο που ήταν ο Λίνκολν», έγραψε ο Λέων Τολστόι το 1909. Ωστόσο, οι ανταγωνιστές του δεν τον άφησαν να χαρεί τα επιτεύγματά του, αφού στις 14 Απριλίου 1865 δολοφονήθηκε με σφαίρα που τον βρήκε στο κεφάλι από τον ηθοποιό Τζον Μπουθ, ο οποίος ήταν κατάσκοπος των Νοτίων, την ώρα που παρακολουθούσε μία θεατρική παράσταση. Ο δολοφόνος του καταδιώχθηκε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και πολιορκήθηκε έπειτα από 12 μέρες στη Βιρτζίνια, όπου και πέθανε έπειτα από αρκετούς πυροβολισμούς. Ο Λίνκολν ενταφιάστηκε στο Ιλινόις, όπου και υψώνεται ένα μεγαλοπρεπές μνημείο.


Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  • Richard N. Current, Abraham Lincoln, Encyclopedia Britannica
  • Κάσπι Α., Χάρτερ Ε., Οι Αμερικάνοι Πρόεδροι, σελ.105-110, εκδ. Μεταίχμιο (2019)

offlinepost.gr

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *