ΗΧΗΤΙΚΟ – Κ. Κολιόπουλος: Στρατηγικοί κίνδυνοι αλλά και στρατηγικές ευκαιρίες για την Ελλάδα

Ο στρατηγικός κίνδυνος για την Ελλάδα προκύπτει από την αναβάθμιση των συντελεστών ισχύος της Τουρκίας ενώ ο τακτικός κίνδυνος συντελείται από το γεγονός ότι ο 6ος αμερικανικός στόλος έχει μετακινηθεί σε αυτό που ονομάζουν οι ΗΠΑ Ινδοειρηνικό και ως εκ τούτου ο χρόνος αντίδρασης του σε ένα θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο είναι μεγαλύτερος εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Κολιόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Ο κ. Κολιόπουλος σημειώνει ότι η μετατόπιση ισχύος των Μεγάλων Δυνάμεων δίνει ευκαιρίες σε μικρομεσσαίες δυνάμεις όπως η Τουρκία να αναβαθμίσουν την ισχύ τους. Και όταν αναβαθμίζουν την ισχύ τους είναι μοιραίο να δημιουργούν αντιδράσεις.

Ως προς τη σχέση της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτές οι σχέσεις δεν είναι μονοσήμαντες και ως εκ τούτου η Τουρκία θα εξακολουθήσει να παίζει για αυτούς σημαντικό ρόλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανύπαρκτη όσο δεν υφίσταται η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Συμπερασματικά εφόσον έχει επανέλθει η αντιπαράθεση των Μεγάλων Δυνάμεων η Τουρκία θα αναβαθμίζει την ισχύ της γεγονός που θα πρέπει να κρατάει σε εγρήγορση την Ελλάδα, η οποία όμως έχει την ίδια ώρα και στρατηγικές ευκαιρίες και χρησιμοποιεί τη διπλωματική οδό με τον σωστό τρόπο.

Το «κλειδί» για τον κ. Κολιόπουλο εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ αλλά προς το παρόν δεν είναι βέβαιο αν θα αντιδράσουν και πώς στην ελληνοτουρκική διένεξη. Τέλος ως προς τη Ρωσία η αναβάθμιση της και η εικόνα της ως απειλής για τη Δύση προκαλεί περαιτέρω αναβάθμιση της Τουρκίας και περιορισμό στη δυνατότητα ελιγμών για την Ελλάδα.

Ακούστε τη συνέντευξη ΕΔΩ

ert.gr

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *