Έλληνες στην Ινδία

Αντώνης Ν. Βενέτης – 01/09/2023 – ΑΡΔΗΝ

Η πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Νορέντρα Μόντι στην Ελλάδα, μου δίνει την αφορμή ν’ αναφερθώ στους Έλληνες της Ινδίας, κατά τους  νεότερους χρόνους.

Ο πιο διάσημος ίσως Έλληνας των Ινδιών ήταν ο Αθηναίος Ινδολόγος Δημ. Γαλανός (1760-1833), ο οποίος έζησε 47 χρόνια στην Ινδία.

Έτσι κατά την «είδηση» της αθηναϊκής εφημερίδας «Αθηνά» της 3.7.1847: «… ο Αθηναίος Δημ. Γαλανός απελθών προ πολλών ετών εις την Ινδίαν και αποβιώσας εις Βενερέσιον το 1833, αφιέρωσε εις την Ακαδημίαν Αθηνών εκτός χρηματικής ποσότητος όχι μικράς και διάφορα  χειρόγραφα περιέχοντα μεταφράσεις ινδικών ποιημάτων και πονήματα της ινδικής γλώσσης και φιλολογίας, […]. Ότε απεβίωσεν «η Επιθεώρηση Ασιατικών Μελετών» ανέγραψε «Απεβίωσεν εις Μπεναρές ο Δημ. Γαλανός σε ηλικία 74 ετών: Ήταν ελληνικής καταγωγής και αφιερώθηκε επί πολλά έτη με μοναδική επιμέλεια στην μελέτη της ιεράς γλώσσας της λογοτεχνίας των Ινδουιστών, Άφησε πίσω του πολυάριθμες μεταφράσεις από την σανσκριτική στην ελληνική γλώσσα».

Στην ίδια επίσης εφημερίδα «Αθηνά» της  25.2.1844, βρήκα την «είδηση» κατά την οποίαν: «Οι εν Καλκούτη εμπορευόμενοι Έλληνες έγραψαν ζητούντες διδάσκαλον και βιβλία δια να ανατρέφουν ελληνοπρεπώς  τα τέκνα των […]. Οι συμπολίται μας έχουν και εκκλησίαν ορθόδοξον […]. Ό,τι λοιπόν κατόρθωσε άλλοτε εις την Ασίαν και Ινδίας ο Μέγας Αλέξανδρος δια του πολέμου, κατορθώνει σήμερον το ελληνικόν εμπόριον δια της ειρήνης.»

Η «Εφημερίς των Φιλομαθών» της 6.10.1856, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τους πρώτους Έλληνες των Ινδιών. «Επιστολή εκ Καλκούτης, προ 80 ή 100 ετών, ανέπλευσαν τον ιερόν κατά τους ινδούς Γάγγην…. Παίδες ελλήνων κατοικήσαντες εν Καλκούτη. Πώς και πόθεν ορμηθέντες οι Έλληνες ούτοι επιχείρησαν τον κατά την εποχήν εκείνην τολμηρότατον τοσούτον πλούν, είναι κυρίως άγνωστον, κοινώς πιστεύεται ότι εμπορίας χάριν εγένετο η , ούτως, ειπείν, μετανάστευσις αύτη. Ήσαν δε οι πρώτοι εις την Βεγγάζην πλεύσαντες Έλληνες Ιωαννίται, Ιόνιοι και ίσως Πελοποννήσιοι… συγκροτήσαντες κοινωνίαν […].» 

Κατά την ΩΡΑ της 12.8.188, «Απέρχεται προσεχώς εις Καλκούτα κληθείς υπό της αυτόθι ελληνικής κοινότητος ο Ιερεύς Καλλίνικος Κανελλάς εκ Γαλαξειδίου».

Τέλος, επισημαίνω επίσης την εκατονταετή περίπου παρουσία, από το 1850, του εμπορικού οίκου των δαιμονίων αδελφών Ράλλη, οι οποίοι με έδρα το Λονδίνο, είχαν ιδρύσει έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς οίκους παγκοσμίως, με παραρτήματα σ’ όλα σχεδόν τα επίκαιρα σημεία της υφηλίου, μεταξύ των οποίων και στην Καλκούτα.

Η ελληνική κοινότητα της Καλκούτα ήταν εποχή που αριθμούσε 4.000 άτομα, τα περισσότερα των οποίων απησχολούντο στον εμπορικό οίκο των Ράλληδων, οι οποίοι κατήγοντο από την Χίο.

Αλλά αξίζει φρονώ να κλείσω το συνοπτικό μου αυτό σημείωμα, με τα λόγια του μεγάλου Ινδού σοφού και ηγέτου Μαχάτμα Γκάντι: «Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, πλουτισμός χωρίς εργασία, ψυχαγωγία χωρίς ευσυνειδησία και μέτρο, γνώση χωρίς χαρακτήρα, επιχειρηματική συνδιαλλαγή χωρίς ηθική, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, πίστη χωρίς θυσία και πολιτική χωρίς αρχές».

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *