ΒΙΝΤΕΟ – Παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Αμάραντου «Εισαγωγή στην Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία»

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, οι Εκδόσεις Νίκας και η Ακαδημία Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Αμάραντου «Εισαγωγή στην Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 6μ.μ., στον IANO της Αθήνας (Σταδίου 24).

Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας και οι:

Γιώργος Κοντογιώργης
Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Παναγιώτης Ήφαιστος
Ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο
Πανεπιστήμιο Πειραιά

Βαγγέλης Κάλιοσης
Φιλόλογος–συγγραφέας

Συντόνιζε ο οικονομολόγος, Κωνσταντίνος Δούνας.

—————————————————–

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο αυτό συνιστά μία ευσύνοπτη εισαγωγή στην Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία, η οποία εγκαινιάζει ένα νέο παράδειγμα Κοινωνικής Επιστήμης με αξίωση καθολικής εφαρμογής που απαντά στα θεμέλια ερωτήματα της γνώσης. Θέτοντας ως μονάδα ανάλυσης την έννοια του κοσμοσυστήματος και ως κεντρικό μέτρο την παράμετρο της ελευθερίας, η νέα αυτή Γνωσιολογία ανατρέπει τις καθιερωμένες από τη νεοτερικότητα κατηγορίες σκέψης που αφορούν την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας και επανορίζει το περιεχόμενο για το σύνολο των φαινομένων της οικονομίας, της θρησκείας, της πολιτικής, των αξιών, της ιδεολογίας. Η Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία, ανασυγκροτώντας την κοσμοϊστορία υπό το πρίσμα της κοσμοσυστημικής της (δεσποτικής ή ανθρωποκεντρικής) διακτίνωσης, γίνεται χορηγός των θεμέλιων εργαλείων της επιστήμης: της εννοιολογίας των φαινομένων, της τυπολογικής τους ταξινομίας, των σταδίων της εξελικτικής βιολογίας του κοινωνικού οργανισμού και μίας μεθόδου ικανής να υποβάλει σε συγκριτική δοκιμασία κατηγορίες φαινομένων (λ.χ. της «νεοτερικότητας» με την «αρχαιότητα») που ανήκουν σε διαφορετικές κλίμακες ή κοσμοχρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία αποκαθηλώνει την έπαρση και το αντιδραστικό αφήγημα της νεοτερικότητας, την εγκαθιστά στο πραγματικό της βάθρο ως πρώιμο ανθρωποκεντρικό μόρφωμα και αποκαθιστά το πολιτικό της σύστημα ορίζοντάς το ως αιρετή μοναρχία. Κατά συνέπεια, ταξινομεί το εν λόγω πολιτικό σύστημα στον αντίποδα της αντιπροσώπευσης και της δημοκρατίας που ανήκουν στην εξελικτική βιολογία του μέλλοντός της.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Σωτήρης Αμάραντος γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στην πολιτική φιλοσοφία. Είναι ακαδημαϊκός υπότροφος στο τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

cosmosysteme.com

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *