Όταν το ΚΚΕ προέτρεπε το ΑΚΕΛ να συμμετάσχει στην ΕΟΚΑ

Το βιβλίο του Κυριάκου Ιακωβίδη “Τρεις Αριστερές ( ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΑΚΕΛ) και το κυπριακό ζήτημα”, των εκδόσεων Επίκεντρο, αποκαλύπτει την πρόταση του Μιλτιάδη Πορφυρογένη για συμμετοχή στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Το Κυπριακό και η Αριστερά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πορεία του εθνικού θέματος και ένα ζήτημα, το οποίο δεν τέθηκε πολλές φορές στη δημόσια σφαίρα. Ακόμη περισσότερο δεν έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για το θέμα. Είναι προφανές πως η Αριστερά, δεν λειτουργεί ενιαία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων. Από την πατριωτική Αριστερά μέχρι και την εθνομηδενιστική, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Χάσμα αγεφύρωτο… Κι όλα ξεκινούν από μια λανθασμένη αντίληψη του διεθνισμού από μια μερίδα της. «Ίσως μια φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη καβάλα στο άλογο να κρατά την ελληνική σημαία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, για να γίνει αντιληπτό πως πατριωτισμός και διεθνισμός δεν είναι έννοιες αντίθετες, αλλά απόλυτα συνδεδεμένες και χωρίς τη μία δεν μπορεί να υπάρξει και η άλλη», έγραψε στην “Αυγή” ο Χρίστος Δημήτρης, το 2015. Κι όπως έγραψε και ο Λουκάς Αξελός, ο Ιρλανδός, ο Ιρακινός, ο Παλαιστίνιος, ο Ελληνοκύπριος είναι “εθνικιστές” και δεν είναι οι κατακτητές, Τούρκοι, Ισραηλινοί, Βρετανοί, Αμερικανοί; Ο Κυριάκος Ιακωβίδης, έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα, ένα εξαιρετικό βιβλίο, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας με τίτλο “Τρεις Αριστερές ( ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΑΚΕΛ) και το κυπριακό ζήτημα”, των εκδόσεων Επίκεντρο.

Αναφέρεται στην περίοδο πριν την ανεξαρτησία, του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Για τον λέκτορα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης, Κυριάκο Ιακωβίδη, ένα άνθρωπο της νέας γενιάς, χωρίς βιώματα στην περίοδο που ερεύνησε, το στοίχημα ήταν μεγάλο. Κι αυτό που μπορεί να υποστηρίξει ο αναγνώστης, είναι πως περιέγραψε μια πορεία παραδοξότητας. Γιατί αυτό που αναδεικνύει η έρευνα είναι πως ανατρέπονται εδραιωμένες εντυπώσεις, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν.

Τα τρία αυτά κόμματα, η πολιτική τους, πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στις χρονικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Συνθήκες και δεδομένα διαφορετικά, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, για τα κόμματα. Ήταν στην παρανομία και υπό δίωξη. Την ίδια ώρα, πρέπει να αναφερθεί, τα κόμματα αυτά ήταν εν πολλοίς κάτω από την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δυο κόσμοι, ο καπιταλισμός και ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός καθόριζε τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Από αυτή την οπτική γωνία μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τα γεγονότα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο slpress.gr

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *